Αποφασισμένη να εξαντλήσει τα διαπραγματευτικά περιθώρια που έχει στην διάθεσή της προκειμένου να λάβει το «πράσινο φως» από τον SSM ώστε να προχωρήσει στην επαναγορά του 5% των μετοχών της, είναι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Π. Μυλωνάς, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο εξάμηνο και μέχρι να αναχωρήσει για τις καλοκαιρινές του διακοπές θα ασχοληθεί με λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με την διάθεση του 18,39% των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ μέσω placement το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Παράλληλα βασικός στόχος του κ. Μυλωνά είναι η Εθνική Τράπεζα να επαναγοράσει έως και το 5% των μετοχών από το «πακέτο» του ΤΧΣ καθώς εδώ και μήνες έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις του, καθώς έχει θέσει το συγκεκριμένο θέμα τόσο στο ΤΧΣ όσο και στον SSM.

Καλά πληροφορημένες πηγές της αγοράς τονίζουν στο «R» ότι το εγχείρημα της ΕΤΕ εξαρτάται άμεσα με το placement του Φθινοπώρου και ανάλογα με το ποσοστό που θα πωλήσει το δημόσιο, δηλαδή το όλον (18,39%) ή λιγότερο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσπάσει το πολυπόθητο ναι από τον ευρωπαίο τραπεζικό επόπτη και σύμφωνα με τις πληροφορίες του Radar τις επόμενες μέρες ο Διευθύνων Σύμβουλος θα κλιμακώσει την πίεση του έχοντας στα χέρια του και ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί που προκύπτει ύστερα από την δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 6μήνου.

Πρόκειται για την ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια που προκύπτει με την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου καθώς η Εθνική Τράπεζα διαθέτει πλεόνασμα κεφαλαίου 3,6 δισ. Ευρώ.

Ο κ. Μυλωνάς στην ενημέρωση των αναλυτών ερωτήθηκε για την πιθανή χρήση της ισχυρής κεφαλαιακής που διαθέτει η ΕΤΕ και απάντησε ότι προφανώς και διερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα.

Την ίδια στιγμή ο Διευθύνων Σύμβουλος έστειλε και ένα «ηχηρό» μήνυμα για το ζήτημα του buyback «το ευρωπαϊκό μοντέλο επιβράβευσης των μετόχων στηρίζεται στην εξής κατανομή: 2/3 μέρισμα και 1/3 buy back» απάντησε σχετικά στο ερώτημα των αναλυτών.

Σημειώνεται ότι σε τρέχουσες τιμές το 5% των μετοχών του ΤΧΣ αξίζει 365 εκατ. ευρώ, ποσό που προφανώς θα αποτελέσει και το βασικό επιχείρημα κατά την συνέχιση των διαπραγματεύσεων της διοίκησης της ΕΤΕ με τον SSM.

Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ κατέχει το 18,39% της Εθνικής Tράπεζας και σχεδιάζει το ερχόμενο Φθινόπωρο να το διαθέσει σε επενδυτές με την μορφή placement και σε μια τιμή που οι πρώτες πληροφορίες της αγοράς την τοποθετούν μεταξύ των 8 και 8,50 ευρώ.

Ενδεικτικά στην τιμή των 8 ευρώ το 18,30% ισοδυναμεί με 1,34 δις. ευρώ και το 5% των ιδίων μετοχών που θέλει να αγοράσει η ΕΤΕ μεταφράζεται σε 365 εκατ. ευρώ.

Το υπόλοιπο 13,3% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας θα διατεθεί σε ξένους επενδυτές με την μορφή placement.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ διέθεσε στο τέλος του 2023 το 22% της Εθνικής Τράπεζας στα 5,30 ευρώ.

Κλειδώνουν οι σύμβουλοι

Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία επιλογής συμβούλων για τη νέα διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ.

Ο στόχος που έχει τεθεί από το επιτελείο του κ. Μυλωνά είναι να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες ώστε η διάθεση του «πακέτου», εφόσον βοηθήσει και το κλίμα στις αγορές, να διενεργηθεί ακόμη και στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το «σχήμα» των συμβούλων δεν θα έχει μεγάλες διαφορές με αυτό του προηγούμενου placement στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου και όλα δείχνουν ότι θα συμμετέχουν Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan και BofA από τις ΗΠΑ και από τις ευρωπαϊκές η UBS.

Διαβάστε ακόμη: