Η αποτυχία αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ιού mpox «αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για την Αφρική αλλά για ολόκληρο τον κόσμο», προειδοποιούν οι ηγέτες της Υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η μη επίδειξη αλληλεγγύης προς τις αφρικανικές χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο της επιδημίας του ιού της ευλογιάς των πιθήκων θα θέσει τον κόσμο σε κίνδυνο και θα βλάψει τον τρόπο που θα αντιμετωπίζονται μελλοντικές πανδημίες, δήλωσαν επικεφαλής της υγείας, μετέδωσε ο Guardian.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την Τετάρτη διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία λόγω της αύξησης των κρουσμάτων που εξαπλώνονται πέρα από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), όπου ενδημεί ο ιός mpox.

Περισσότερα από 18.700 κρούσματα – και πάνω από 500 θάνατοι – έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής φέτος στην Αφρική, ήδη περισσότερα από ό,τι για ολόκληρο το 2023.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής έχουν κηρύξει έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας στην ήπειρο.

Η Δρ Ebere Okereke, συνεργάτης στο πρόγραμμα παγκόσμιας υγείας στο Chatham House, δήλωσε: «Οι συνέπειες της αποτυχίας να ανταποκριθεί κανείς σθεναρά θα μπορούσαν να είναι σοβαρές, οδηγώντας ενδεχομένως στην αυξημένη εξάπλωση νέων και πιο επικίνδυνων παραλλαγών. Ο κίνδυνος από την αποτυχία να δράσουμε τώρα δεν είναι κίνδυνος μόνο για την Αφρική, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο».

Οι ανακοινώσεις του ΠΟΥ και του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων στην Αφρική είπε η ίδια, «παρέχουν μια ευκαιρία να δοκιμαστεί η παγκόσμια αντίδραση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία στη μετά-Covid εποχή, για να δείξουμε ότι τα μαθήματα έχουν ληφθεί».

Η αντίδραση στην πανδημία του Covid έβλαψε τις σχέσεις μεταξύ πλουσιότερων και φτωχότερων χωρών. Οι πόροι, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, των εξετάσεων και των Μέσων Ατομικής Προστασίας, χρειάστηκαν πολύ περισσότερο χρόνο για να φθάσουν στις αναπτυσσόμενες χώρες από ό,τι στις πλουσιότερες, εξηγεί το βρετανικό μέσο ενημέρωσης.

Κρίσιμο το ζήτημα της ισότητας σε παγκόσμιο επίπεδο

Οι διαπραγματεύσεις γύρω από μια υπό διαμόρφωση Συνθήκη που θα διέπει τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος θα πρέπει να αντιδρά σε πανδημίες απέτυχαν να τηρήσουν την προθεσμία για συμφωνία φέτος στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας στη Γενεύη. Το ζήτημα της ισότητας αποδείχθηκε βασικό σημείο εμπλοκής – συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο οι αναπτυσσόμενες χώρες θα έχουν εγγυημένη πρόσβαση σε φάρμακα και θεραπεία σε αντάλλαγμα για τις προσπάθειές τους να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τους παθογόνους μικροοργανισμούς που κυκλοφορούν στα εδάφη τους.

Η Okereke δήλωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο η παγκόσμια κοινότητα θα ανταποκριθεί στις θα αποτελέσει «ένα τεστ για την πιθανή αποτελεσματικότητα μιας μελλοντικής Συνθήκης για τις πανδημίες». Και μια μη ικανοποιητική ανταπόκριση θα θέσει υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα των σημερινών συστημάτων κήρυξης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, είπε.

Ο Nick Dearden, διευθυντής του Global Justice Now, δήλωσε: «Η ευλογιά είναι ενδημική σε μια ομάδα αφρικανικών χωρών εδώ και χρόνια. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν τα φάρμακα για την αντιμετώπισή της, δεν ελήφθη καμία σοβαρή δράση έως ότου αποτέλεσε απειλή για τη Δύση.

«Είδαμε την ίδια ανισότητα να διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid, όπου οι ζωές που χάθηκαν στον παγκόσμιο Νότο αντιμετωπίστηκαν ντροπιαστικά ως παράπλευρες απώλειες για την επιδίωξη όλο και περισσότερης κερδοφορίας στα φάρμακα. Είναι αναπόφευκτο, λοιπόν, ότι η εμπιστοσύνη του παγκόσμιου Νότου στη Δύση έχει πέσει κατακόρυφα».

Ανάγκη για σχέδιο εμβολιασμού κατά του ιού mpox στην Αφρική

Ο Dearden δήλωσε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες «συνεχίζουν να παρεμποδίζουν τη δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια για την επίτευξη μεγαλύτερου κέρδους» και κάλεσε τις πλούσιες χώρες, να «ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες» και να υποστηρίξουν μέτρα στις διαπραγματεύσεις για μια Συνθήκη για την πανδημία «που θα σταματήσουν αυτή τη βαθιά ανισότητα να επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά».

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα δωρίσουν 50.000 δόσεις του εμβολίου Jynneos κατά του ιού mpox στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Αλλά μακροπρόθεσμα, οι επικεφαλής της υγείας στην Αφρικής δήλωσαν ότι θα χρειαστεί μια βιώσιμη αλυσίδα εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής στην ίδια την ήπειρο.

Διαβάστε ακόμη: