Εφαλτήριο για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πώλησης του υπόλοιπου 18% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα, αποτελεί η πρόσφατη απόλυτα επιτυχημένη διάθεση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές τονίζουν στο «R» ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ήδη ξεκινήσει τις πρώτες ζυμώσεις προκειμένου μέσα στο καλοκαίρι να δρομολογηθεί το δεύτερο placement της Εθνικής Τράπεζας.

«Η συναλλαγή για το 27% της Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί σηματωρό για την στρατηγική που θα πρέπει να υλοποιηθεί για το υπόλοιπο ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας» τονίζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε την μεγάλη ευκαιρία που μας παρουσιάζεται ύστερα από το εξαιρετικά θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις αγορές για τα ελληνικά assets και κυρίως τα τραπεζικά».

Το φετινό καλοκαίρι αναμένεται θερμό σε ότι αφορά τις τραπεζικές εξελίξεις καθώς βάσει της νομοθεσίας που διέπει τις αποεπενδύσεις του ΤΧΣ, μεταξύ των συναλλαγών θα πρέπει να μεσολαβεί διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, γεγονός που σημαίνει ότι τυπικά «το παράθυρο» για το δεύτερο placement της Εθνικής Τράπεζας ανοίγει μετά τα μέσα Μαΐου.

Ωστόσο, εάν σε αυτό προστεθεί ότι μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου έχουν προγραμματιστεί οι Ευρωεκλογές τότε η συναλλαγή μεταφέρεται για λίγο αργότερα και πιο συγκεκριμένα προς τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

Από την πλευρά της η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό στην διάθεση του υπόλοιπου ποσοστού (18%) που βρίσκεται στα χέρια του ΤΧΣ επιτυγχάνοντας την πλήρη αποκρατικοποίησή της.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του δεν κρύβει την επιθυμία του για την διάθεση του υπολοίπου 18% αμέσως μόλις εκπνεύσει η προθεσμία των έξι μηνών, από το placement του περασμένου Νοεμβρίου.

Μάλιστα κάθε φορά που ερωτάται πότε θα ήταν, για τον ίδιο, ο κατάλληλος χρονικός ορίζοντας για την πλήρη απεμπλοκή της Εθνικής Τράπεζας από τα «δεσμά» του Δημοσίου, απαντά μονολεκτικά και με νόημα: αύριο

Σε αυτή την κατεύθυνση τραπεζικές πηγές επισημαίνουν στο «R» ότι με δεδομένο ότι έχει υπογραφεί lockup για ένα 6μηνο από την πραγματοποίηση του πρόσφατου placement ανοίγει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» από τον Μάιο μέχρι και τις αμερικανικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2024.

Η περαιτέρω μείωση του ποσοστού θα μπορούσε να γίνει είτε μέσω placement είτε μέσω accelerated book building, χωρίς να αποκλείεται και πρόγραμμα buy back (κάτι που επιθυμούν οι μέτοχοι της τράπεζας).

Μάλιστα στέκονται ιδιαίτερα στο παράγοντα των αμερικανικών εκλογών καθώς τα βλέμματα όλου του πλανήτη και κατ’ επέκταση των επενδυτών θα είναι στραμμένα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με αποτέλεσμα η περίοδος αυτή να καθίσταται απαγορευτική για συναλλαγές.

Την ίδια στιγμή θεωρούν ότι είναι πιθανή μια αβεβαιότητα που μπορεί να προκληθεί το Φθινόπωρο στις αγορές από το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αμερική καθιστώντας σχεδόν σίγουρο τον ορισμό της διαδικασίας για την πλήρη αποεπένδυση του δημοσίου και από την Εθνική Τράπεζα μέσα στο καλοκαίρι.

Σε περίπτωση που επαληθευτούν τα σενάρια για ολοκλήρωση όλων των συναλλαγών στις συστημικές τράπεζες έως το φθινόπωρο, στο ΤΧΣ θα απομείνει μόνο με το μερίδιο που κατέχει στην Attica Bank η διοίκηση της οποίας την δεδομένη χρονική στιγμή θα είναι επιφορτισμένη με την συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Διαβάστε ακόμη: