Τα βασικά συμπεράσματα των αναλυτών των αμερικανικών οίκων Goldman Sachs, Morgan Stanley, J.P. Morgan, Jefferies αλλά και της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank είναι ότι η Εθνική Τράπεζα με το νεότερο guidance «έδωσε» σινιάλο για υψηλότερα.

Το κυριότερο στοιχείο είναι η οργανική παραγωγή κεφαλαίων που ξεπερνά σημαντικά τις εκτιμήσεις της αγοράς και δείχνει ότι οι απολαβές των μετόχων θα είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Η Morgan Stanley και η Nida Iqbal επισημαίνουν ότι οι ανακοινώσεις ενισχύουν την επενδυτική τους προσέγγιση και βλέπουν σημαντική ανοδική πορεία. Η τιμή στόχος είναι στα 8,20 ευρώ και η σύσταση υπεραπόδοσης έναντι της αγοράς (overweight) διατηρείται. Η Iqbal επισημαίνει: «Η Εθνική Τράπεζα ξεπέρασε την εκτίμησή μας και το consensus κατά 16% και 12%, αντίστοιχα.

Παρά την ύπαρξη υψηλότερων έκτακτων δαπανών από τις αναμενόμενες, τα αναφερόμενα καθαρά κέρδη επίσης ξεπέρασαν την εκτίμηση μας αλλά και το consensus. Η υπεροχή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καλύτερη τελική γραμμή και στις χαμηλότερες προβλέψεις.

Τα εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά +3% τριμηνιαίως σε 30,5 δισ. ευρώ κυρίως λόγω της υψηλότερης ζήτησης για επιχειρηματικά δάνεια. Η διοίκηση εκτιμά ότι η αποδοτικότητα ROTE θα διαμορφωθεί σε περίπου 15% το 2024 και πάνω από 13% το 2026».

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Jefferies και ο Alexander Demetriou αναφέρουν ότι η Εθνική Τράπεζα έχει τα πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά από τις εγχώριες τράπεζες, τα οποία την καθιστούν ως κορυφαία επιλογή από τις ελληνικές τράπεζες.

«Έχουμε αυξήσει τα καθαρά κέρδη του 2024 κατά 2% και του 2025 κατά 20%, λόγω κυρίως των υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους και έχουμε επίσης αυξήσει τις εκτιμήσεις μας για το μέρισμα, λόγω των υψηλότερων κερδών και εκτιμούμε έναν δείκτη πληρωμών 50% το 2025-2026. Ως αποτέλεσμα των αναβαθμίσεων των κερδών μας και της μετακύλισης της αποτίμησής μας για το 2026 και των υψηλότερων μερισμάτων, αυξάνουμε την τιμή στόχο στα 10,20 ευρώ από 8,80 ευρώ πριν.

Διατηρούμε τη σύσταση «αγοράς» (buy) και τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ως την κορυφαία επιλογή μας από τις ελληνικές τράπεζες με περιθώριο ανόδου 46%. Βλέπουμε περιθώρια ανόδου στις τρέχουσες τιμές. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι διαπραγματεύσιμη  με μελλοντικό δείκτη Ρ/TBV στις 0,8 φορές.

Η Εθνική Τράπεζα επωφελείται από μία από τις φθηνότερες πηγές χρηματοδότησης έναντι των ομοειδών τραπεζών, χαμηλότερο κόστος κινδύνου, έλεγχο του κόστους και επιλογές γύρω από τα πλεονάζοντα κεφάλαια», υπογραμμίζει ο αναλυτής της Jefferies.

Η J.P. Morgan και ο Mehmet Sevim δίνουν τιμή στόχο στα 8,30 ευρώ και σύσταση overweight. «Η τράπεζα παρουσίασε νέα καθοδήγηση για τα έτη 2024-2026 και βλέπει βασικά κέρδη ανά μετοχή (core EPS) αμετάβλητα φέτος στα €1,2 και πάνω από €1,3 στο 2026 εξαιρουμένων των προγραμματισμένων επαναγορών και 8% και 19% πάνω από την τρέχουσα εκτίμησή μας που μεταφράζεται σε περίπου 15% και πάνω από 13% core ROTE.

Η τράπεζα βλέπει τον δείκτη CET1 να αυξάνεται σε πάνω από 23% έως το 2026 πριν από την καταβολή κεφαλαίου, προσφέροντας πάνω από 900 μονάδες βάσης (μ.β.) πλεόνασμα κεφαλαίου σε σχέση με τον εσωτερικό στόχο του 14%. Ενώ η απόδοση κεφαλαίου δεν διευκρινίζεται, ο Όμιλος αναμένει ότι η διανομή μερίσματος θα αυξάνεται σταθερά σε ευρωπαϊκά επίπεδα με την επιστροφή κεφαλαίου να συμπληρώνεται από επαναγορές. Η μετοχή σημειώνει άνοδο 9% φέτος και διαπραγματεύεται με 6,3 φορές τον δείκτη P/E για το 2025 και στις 0,7 φορές τον δείκτη P/TBV και είμαστε overweight», υπογραμμίζει ο Sevim.

Η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank και ο Alfredo Alonso επισημαίνουν ότι η Εθνική Τράπεζα παρείχε νέους στόχους για το 2024-2026, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό συνεπάγονται αισιοδοξία για τα έσοδα, ισχυρή αύξηση των χορηγήσεων και ιδιαίτερα υψηλή μονοψήφια αύξηση των προμηθειών. «Παραμένουμε αγοραστές με τιμή στόχο τα 8,30 ευρώ. Συνολικά, η ΕΤΕ συνεχίζει να παρέχει καλά νέα και λαμπρές προοπτικές για το μέλλον, οι οποίες θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτες από τις αγορές, δεδομένου ότι η εκκρεμής τοποθέτηση φαίνεται να μην αποτελεί θέμα.

Τα σταθερά κέρδη επιβεβαιώνουν τις καλές τάσεις και οι προοπτικές παραμένουν λαμπρές, με τα κέρδη του δ’ τριμήνου να σημειώνουν επίδοση υψηλότερη κατά 15% στα καθαρά κέρδη από το consensus, λόγω των βασικών εσόδων και των υψηλότερων από τα αναμενόμενα λοιπά έσοδα, αν και αντισταθμίστηκαν εν μέρει από ελαφρώς υψηλότερα κόστη.

Όλα οδηγούν σε πολύ ισχυρές επιδόσεις (άνω του 18% σε δείκτη core RoTE έως το 2026 με κανονικοποιημένο δείκτη εποπτικών κεφαλαίων CET1, σύμφωνα με την καθοδήγηση) και μεγάλη συσσώρευση κεφαλαίου που πιθανώς προετοιμάζει το δρόμο για πολύ ισχυρότερη (αν και δεν είναι ακόμη σαφές) διανομή στους μετόχους», εξηγεί ο Alonso.

Η Goldman Sachs και ο Mikhail Butkov αναφέρουν ότι η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου και το guidance για την περίοδο 2024-2026.  «Η εταιρεία παρείχε επικαιροποιημένες προοπτικές για τα έτη 2024-2026 με Core ROTE στο 15% το 2024 και 13% το 2026 (από τα υψηλότερα στην Ελλάδα), υποδηλώνοντας άνοδο άνω του μέσου όρου.

Είμαστε αγοραστές με τιμή στόχο τα 8,90 ευρώ ανά μετοχή και σχεδόν 30% περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα. Η Εθνική Τράπεζα σχεδιάζει να καταβάλει 30% από τα κέρδη σε μερίσματα για το 2023 και να κινηθεί προς τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Συνολικά, αναμένουμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι υποστηρικτικά για την τιμή της μετοχής, δεδομένου ότι: 1) τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα έναντι της πρόβλεψής μας και του consensus, 2) οι προοπτικές για τον δείκτη αποδοτικότητας ROTE το 2024-2026 υποδηλώνουν άνοδο έναντι του consensus και (3) η καθοδήγηση για τις βασικές μετρήσεις (π.χ. ROTE) είναι θετικά πάνω από τον μέσο όρο των καθοδηγούμενων επιπέδων των ομότιμων εταιρειών», καταλήγει ο Butkov.

Διαβάστε ακόμη: