Η αλλαγή σελίδας στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα είναι πλέον γεγονός.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει ουσιαστικά αποχωρήσει από το μετοχικό κεφάλαιο των συστημικών τραπεζών –μένει ένα τελευταίο placement στην Εθνική Τράπεζα το ερχόμενη καλοκαίρι– και για δεύτερη συνεχή χρονικά καταγράφεται εντυπωσιακή επαναλαμβανόμενη κερδοφορία, το βουνό των «κόκκινων» δανείων ισοπεδώθηκε, οι διοικήσεις δεσμεύτηκαν για την ανταμοιβή των μετόχων ενώ μπήκαν και οι βάσεις για την υλοποίηση των φιλόδοξων στρατηγικών στόχων για την επόμενη τριετία.

Μετά και την επιτυχημένη διάθεση του συνόλου των μετοχών που κατείχε στην Τράπεζα Πειραιώς, το ΤΧΣ βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν από την πλήρη αποεπένδυση από τις 4 συστημικές τράπεζες, κλείνοντας με τον τρόπο αυτό και επίσημα τον κύκλο των ανακεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το ΤΧΣ έχει αποεπενδύσει πλήρως από την Eurobank, την Τράπεζα Πειραιώς, την Alpha Bank ενώ διατηρεί ένα ποσοστό περίπου 18% στην Εθνική Τράπεζα και ποσοστό της τάξης του 70% στην Τράπεζα Αττικής.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, «το τραπεζικό μας σύστημα αλλάζει σελίδα. Από την εποχή της κρίσης και των ανακεφαλαιοποιήσεων, στην εποχή που υψηλής ποιότητας επενδυτές εκφράζουν, όπως φάνηκε τους τελευταίους μήνες, το ενδιαφέρον τους για όλες τις συστημικές ελληνικές τράπεζες».

Το καλοκαίρι το δεύτερο πακέτο της ΕΤΕ

Η πρόσφατη απόλυτα επιτυχημένη διάθεση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί το εφαλτήριο για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πώλησης του υπόλοιπου 18% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές τονίζουν στην «axianews» ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ήδη ξεκινήσει τις πρώτες ζυμώσεις προκειμένου μέσα στο καλοκαίρι να δρομολογηθεί το δεύτερο placement της Εθνικής Τράπεζας.

«Η συναλλαγή για το 27% της Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί σηματωρό για την στρατηγική που θα πρέπει να υλοποιηθεί για το υπόλοιπο ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας» τονίζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε την μεγάλη ευκαιρία που μας παρουσιάζεται ύστερα από το εξαιρετικά θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις αγορές για τα ελληνικά assets και κυρίως τα τραπεζικά».

Το φετινό καλοκαίρι αναμένεται θερμό σε ό,τι αφορά τις τραπεζικές εξελίξεις, καθώς, βάσει της νομοθεσίας που διέπει τις αποεπενδύσεις του ΤΧΣ, μεταξύ των συναλλαγών θα πρέπει να μεσολαβεί διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, γεγονός που σημαίνει ότι τυπικά «το παράθυρο» για το δεύτερο placement της Εθνικής Τράπεζας ανοίγει μετά τα μέσα Μαΐου. Ωστόσο, εάν σε αυτό προστεθεί ότι μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου έχουν προγραμματιστεί οι ευρωεκλογές, τότε η συναλλαγή μεταφέρεται για λίγο αργότερα και πιο συγκεκριμένα προς τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

Εθνική Τράπεζα: Τι είναι αυτό το «πολύ μεγάλο», που θα ανακοινωθεί στις 10 Νοεμβρίου;

Στόχος η πλήρης αποκρατικοποίηση

Από την πλευρά της η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό στη διάθεση του υπόλοιπου ποσοστού (18%) που βρίσκεται στα χέρια του ΤΧΣ επιτυγχάνοντας την πλήρη αποκρατικοποίησή της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις δεν κρύβει την επιθυμία του για την διάθεση του υπολοίπου 18% αμέσως μόλις εκπνεύσει η προθεσμία των έξι μηνών, από το placement του περασμένου Νοεμβρίου. Μάλιστα, κάθε φορά που ερωτάται πότε θα ήταν, για τον ίδιο, ο κατάλληλος χρονικός ορίζοντας για την πλήρη απεμπλοκή της Εθνικής Τράπεζας από τα «δεσμά» του Δημοσίου, απαντά μονολεκτικά και με νόημα: αύριο

Σε αυτή την κατεύθυνση τραπεζικές πηγές επισημαίνουν στην «axianews» ότι με δεδομένο πως έχει υπογραφεί lockup για ένα 6μηνο από την πραγματοποίηση του πρόσφατου placement, ανοίγει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» από τον Μάιο μέχρι και τις αμερικανικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2024. Η περαιτέρω μείωση του ποσοστού θα μπορούσε να γίνει είτε μέσω placement είτε μέσω accelerated book building, χωρίς να αποκλείεται και πρόγραμμα buyback (κάτι που επιθυμούν οι μέτοχοι της τράπεζας).

Μάλιστα στέκονται ιδιαίτερα στον παράγοντα των αμερικανικών εκλογών καθώς τα βλέμματα όλου του πλανήτη και κατ’ επέκταση των επενδυτών θα είναι στραμμένα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με αποτέλεσμα η περίοδος του φθινοπώρου να καθίσταται απαγορευτική για συναλλαγές.

Την ίδια στιγμή θεωρούν ότι είναι πιθανή μια αβεβαιότητα που μπορεί να προκληθεί το φθινόπωρο στις αγορές από το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αμερική καθιστώντας σχεδόν σίγουρο τον ορισμό της διαδικασίας για την πλήρη αποεπένδυση του Δημοσίου και από την Εθνική Τράπεζα μέσα στο καλοκαίρι.

Σε περίπτωση που επαληθευτούν τα σενάρια για ολοκλήρωση όλων των συναλλαγών στις συστημικές τράπεζες έως το φθινόπωρο, στο ΤΧΣ θα απομείνει μόνο με το μερίδιο που κατέχει στην Attica Bank, η διοίκηση της οποίας την δεδομένη χρονική στιγμή θα είναι επιφορτισμένη με την συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Στην τελική ευθεία ο 5ος τραπεζικός πυλώνας - Τα βήματα και το χρονοδιάγραμμα για συγχώνευση και ΑΜΚ σε Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα - Τα Ορόσημα και τα σημεία κλειδιά – Τι δηλώνουν Αλέξανδρος Εξάρχου και Γιάννης Στουρνάρας!

Ισχυρή κερδοφορία

Στο μέτωπο των οικονομικών αποτελεσμάτων και με υπερόπλο το ιδιαίτερα ευνοϊκό επιτοκιακό περιβάλλον, αλλά και την αναπτυξιακή δυναμική της εγχώριας οικονομίας, οι εγχώριες τράπεζες κατέγραψαν εντυπωσιακές επιδόσεις το 2023.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της χρήσης 2023, τα καθαρά κέρδη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αλλά και τα κέρδη που παρουσίασε η Optima Bank αλλά και η Attica Bank, η οποία επέστρεψε σε λειτουργική κερδοφορία, ανήλθαν πέρυσι σε περίπου 4,3 δισ. ευρώ, με καταλυτική τη συμβολή της μεγάλης αύξησης των εσόδων από τόκους.

Αναλυτικότερα τα καθαρά κέρδη που παρουσίασαν οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες ανήλθαν σε 1,550 δισ. ευρώ για τη Eurobank, 1,2 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, 800 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και 611,3 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank, ενώ από τις μη συστημικές τράπεζες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων υπήρξαν από την Optima Bank, η οποία είχε καθαρά κέρδη 103 εκατ. ευρώ και από την Attica Bank, η οποία παρουσίασε για πρώτη φορά κέρδη, ύψους 27,6 εκατ. ευρώ.

Τα επιτοκιακά έσοδα που απέφεραν στις τράπεζες τα υψηλά επιτόκια της ΕΚΤ το 2023 ξεπέρασαν για το 2023 τα 8 δισ. ευρώ και πιο συγκεκριμένα 2,174 δισ. ευρώ για τη Eurobank, 2,160 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, 2,003 δισ. για την Τράπεζα Πειραιώς, 1,653 δισ. για την Alpha Bank, 142 εκατ. ευρώ για την Optima Bank και 74,2 εκατ. ευρώ για την Attica Bank.

Ισχυρή επίδοση κατέγραψαν και στα έσοδα από προμήθειες, κυρίως λόγω της επιτάχυνσης των εκταμιεύσεων, τα οποία ανήλθαν για τις τέσσερeις τράπεζες στα 1,8 δισ. σημειώνοντας αύξηση +7,2%, την ίδια στιγμή που συνολικά οι λειτουργικές δαπάνες παρέμειναν σταθερές στα 3,3 δισ. ευρώ

Παρά τις εκτεταμένες αποπληρωμές παλαιών δανείων λόγω της απότομης αύξησης των επιτοκίων, το 2023 σημειώθηκε αύξηση υπολοίπων δανείων με αιχμή τις χορηγήσεις επιχειρηματικών δανείων. Το υπόλοιπο των 4 συστημικών στα ενήμερα δάνεια διαμορφώθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου 2023, στα 135 δισ. ευρώ έναντι 128,98 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022.

Τράπεζα Πειραιώς: Βάζει στόχο για κέρδη 1 δισ. ευρώ τον χρόνο

Μείωση των NPEs το 2023

Σημαντική μείωση των NPEs κατέγραψαν για το 2023 όλες οι συστημικές τράπεζες. Αναλυτικότερα, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στη Eurobank μειώθηκε σε 3,5% το 2023, από 5,2% το 2022. Στο τέλος του 2023 τα συνολικά NPEs μειώθηκαν κατά 644 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022 και διαμορφώθηκαν σε 1,5 δισ. ευρώ ή 0,2 δισ. ευρώ μετά από προβλέψεις. Η κάλυψη των NPEs από τις σωρευτικές προβλέψεις ενισχύθηκε από 75,5% το 2022 σε 86,4% το 2023.

Με ποσοστό NPEs 3,7% από 5,2% το 2022 έκλεισε τελικά το σύνολο της χρήσης 2023 η Εθνική Τράπεζα. Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια σε επίπεδο Ομίλου μειώθηκαν κατά 0,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 1,3 δισ. το 2023, ως αποτέλεσμα μη οργανικών ενεργειών.

Οι οργανικές ροές ΜΕΑ ανήλθαν σε μόλις 0,2 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους, ενώ ο δείκτης κάλυψης ΜΕΑ από σωρευμένες προβλέψεις διαμορφώθηκε σε 87,5%, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου.

Στον Όμιλο Πειραιώς, ο δείκτης NPEs υποχώρησε σχεδόν στο μισό, φθάνοντας στο τέλος της περσινής χρήσης το 3,5%, έναντι 6,8% στο τέλος του ’22. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό κάλυψης αυξήθηκε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, στο 62%, από 54,5% έναν χρόνο πριν. Ειδικότερα, τα NPEs του Ομίλου υποχώρησαν στο 1,3 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2023, σε σύγκριση με 2,6 δισ. ευρώ έναν χρόνο πριν. Η μείωση προήλθε από τις εμπροσθοβαρείς και επιταχυνόμενες συναλλαγές εκκαθάρισης NPE, αλλά και από τα θετικά αποτελέσματα της οργανικής προσπάθειας.

Στην Alpha Bank, ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 6% το δ’ τρίμηνο, μειωμένος κατά 180 μονάδες βάσης ετησίως, ενώ λαμβανομένης υπόψη της αναταξινόμησης της θυγατρικής στη Ρουμανία, το «κόκκινο» χαρτοφυλάκιο ανήλθε σε 5,8%. Ειδικότερα, ο Δείκτης Κάλυψης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΝΡΕ) αυξήθηκε σε 47% στο τέλος του δ’ τριμήνου 2023, ενώ ο συνολικός Δείκτης Κάλυψης, συμπεριλαμβανομένων των ενσώματων εξασφαλίσεων ανήλθε σε 115%.

Alpha Bank: Μερίσματα άνω του 1 δισ. ευρώ στην τριετία 2024-2026

Οι στρατηγικοί στόχοι για την επόμενη τριετία

Με κύρια χαρακτηριστικά την υψηλή κερδοφορία, την ισχυρή πιστωτική επέκταση και την ανταμοιβή των μετόχων με διανομές κερδών που μπορούν να φτάσουν μέχρι το 50%, οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες παρουσίασαν, με αφορμή την δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023, τους στρατηγικούς στόχους για την επόμενη τριετία.

Το επικαιροποιημένο business plan της Eurobank προβλέπει τα οργανικά λειτουργικά κέρδη να διαμορφωθούν στα 1,5 δισ. ευρώ το 2024 με στόχο να ανέλθουν στα 1,6 δισ. το 2026. Σημειώνεται ότι για τη χρήση του 2023 τα οργανικά λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,47 δισ. ευρώ.

Τα NPEs από 3,5% θα περιοριστούν στο 3%. Η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων θα διαμορφωθεί κοντά στο 15% το 2024 ενώ θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και στη συνέχεια με το 2026 η απόδοση ιδίων κεφαλαίων να είναι κοντά στο 13%.

«Κλειδί» η ρευστότητα

«Κλειδί» για την νέα στρατηγική της τράπεζας αποτελεί η ρευστότητα που διαθέτει η Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο. «Την ρευστότητα αυτή δεν θα την χρησιμοποιήσουμε στα υπόλοιπα κομμάτια του ομίλου. Θα την αξιοποιήσουμε στην κυπριακή οικονομία και σε άλλα διεθνή projects στην περιοχή».

Κατά την ενημέρωση των επενδυτών για τα αποτελέσματα 2023, που προηγήθηκαν του placement ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου έδωσε έμφαση στο πλάνο διανομής μερίσματος από φέτος μέχρι και το 2027 από τα κέρδη του 2026. Με βάση το πλάνο, η Τράπεζα Πειραιώς στοχεύει στη διανομή μερίσματος 10% από τα κέρδη του 2023 και αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα καθώς στο businessplan 2024-2026 προβλέπεται διανομή μερίσματος περίπου 25% από τα κέρδη του 2024, 50% από τα κέρδη του 2025 και 50% από τα κέρδη του 2026.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2023, σημείωσε ότι «οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης είναι η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η βελτίωση της αγοράς εργασίας και η εισροή ξένων επενδύσεων».

Η διοίκησή της παρουσίασε νέους στόχους για την τριετία 2024-2026 στοχεύοντας σε καθαρά κέρδη 900 εκατ. ευρώ το 2024 (από περίπου 800 εκατ. το 2023) με στόχο να ανέλθουν στο επίπεδο του 1 δισ. ευρώ κατ’ έτος το 2025 και 2026. Προβλέπεται αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων +5% το 2024, +6% το 2025 και επίσης +6% το 2026. Ο δείκτης NPEs από 3,5% σήμερα θα περιοριστεί κοντά στο 2,5% το 2026.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, παρουσίασε αναθεωρημένους στόχους για το 2026 προβλέποντας ότι τα κέρδη θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, με τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφώνονται σε 0,31 ευρώ το 2024 (από 0,32 ευρώ το 2023), να ενισχύονται σε 0,33 ευρώ το 2025 και να ξεπερνούν τα 0,35 ευρώ ανά μετοχή το 2026.

Το businessplan προβλέπει απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 13% ττο 2024 (από 12,9% το 2023) με στόχο να ανέλθει σε 13,5% το 2025 και άνω του 14% το 2026. Τέλος, τα NPEs από 6% το 2023 θα μειωθούν σε 5% το 2024, 4% το 2025 και κάτω του 4% το 2026 με την κάλυψη να φτάνει το 60% από 45% σήμερα.

Eurobank: Βασικό μέλημα η ανταμοιβή των μετόχων – Στόχος για μέρισμα 50% το 2026

Η διανομή μερίσματος

Σε ό,τι αφορά στη διανομή μερίσματος, η Alpha Bank στοχεύει σε διανομή ποσού 122 εκατ. ευρώ από τα κέρδη χρήσης 2023 ήτοι 0,05 ευρώ ανά μετοχή, ενώ τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν οι διανομές, σε ποσοστό άνω του 25% της κεφαλαιοποίησης έως το 2026.

Τέλος ο κ. Ψάλτης σημείωσε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2023 ότι «η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με σημαντικά ταχύτερο ρυθμό από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης το 2023, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2%, και εκτιμούμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί έως το 2025».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2023 σημείωσε ότι «οι αναπτυξιακοί παράγοντες και οι μεταρρυθμίσεις ενισχύουν τις προοπτικές ανάπτυξης για το 2024 και έπειτα».

Τι προβλέπει το business plan

Η διοίκηση της ΕΤΕ παρουσίασε νέο businessplan για την περίοδο 2024 – 2026, το οποίο προβλέπει κέρδη ανά μετοχή το 2024 στα 1,2 ευρώ (όσο και το 2023) με στόχο να ξεπεράσουν το 1,3 ευρώ ανά μετοχή το 2026. Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα με στόχο να διαμορφωθεί σε περίπου 15% τη φετινή χρονιά (από 18,3% το 2023) και να κινηθεί κοντά στο 13% το 2026.

Το business plan προβλέπει τα δάνεια προς επιχειρήσεις να αυξηθούν κατά 9% μέχρι το 2026 και κατά 2% τα δάνεια λιανικής. Τα NPEs από 3,7% το 2023 θα περιοριστούν στο 3,5% το 2024 με στόχο να συρρικνωθούν κάτω του 2% το 2026.

Διαβάστε ακόμη: