Αποφασισμένοι να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα είναι τόσο ο βασικός μέτοχος της Thrivest Holdings όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.

Ήδη το ταυτόχρονο due diligence που διενέργησε το ΤΧΣ στην Παγκρήτια Τράπεζα και η Thrivest στην Attica Bank ολοκληρώθηκε πριν από λίγα 24 ώρα ενώ και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας κατά την πρόσφατη τοποθέτησή του σε εκδήλωσης του LSE στο Λονδίνο, ανέφερε ότι “η αναδιάρθρωση και οι αυξήσεις κεφαλαίου των λιγότερο σημαντικών ιδρυμάτων βρίσκονται σε εξέλιξη, με ακρογωνιαίο λίθο τη συγχώνευση μεταξύ Τράπεζας Αττικής και Παγκρήτιας Τράπεζας που αναμένεται στο γ’ τρίμηνο του 2024″.

Στο ίδιο μήκος κύματος και o κ. Αλέξανδρος Εξάρχου ο οποίος μιλώντας χθες με την ιδιότητα του Partner της Thrivest Holdings στο συνέδριο “Greece Talks – Thessaloniki” τόνισε ότι το εγχείρημα της συγχώνευσης σύντομα θα ολοκληρωθεί.

Συγκεκριμένα ο κ. Εξάρχουν τόνισε ότι στην αρχή, όταν οι μέτοχοι της Thrivest ξεκινούσαν το εγχείρημα, αυτό φάνταζε εξαιρετικά δύσκολο και πρόσθεσε ότι μόνο χάρη στην υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και την επανεισαγωγή του προγράμματος «Ηρακλής», τελικά κατέστη εφικτό και σύντομα θα ολοκληρωθεί.

Ο 5ος πυλώνας, συνέχισε, φιλοδοξεί να χρηματοδοτήσει Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, καθώς εξαιτίας της υπερρύθμισης των συστημικών τραπεζών από το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, προκαλούνται σημαντικές δυσκολίες στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση για αυτή την επιχειρηματική κατηγορία.

Όπως εξήγησε, ο κ. Εξάρχου την ίδια ανάγκη είδε όχι μόνο η επενδυτική ομάδα της Thrivest αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας τη δημιουργία νέων τραπεζών, αλλά και την τόνωση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα, ο οποίος, όπως σχολίασε, θα βοηθήσει και τις συστημικές τράπεζες να απεμπλακούν από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Και κατέληξε λέγοντας ότι το εγχείρημα του 5ου πυλώνα όχι μόνο εντάσσεται στις αναπτυξιακές κατευθύνσεις της Ελλάδας, αλλά αποτελεί και μονόδρομο ώστε να υπάρξει κανονικότητα στην ελληνική οικονομία.

Εξάρχου: Η Intrakat θα πετύχει break even ή οριακά κέρδη το 2023

Το φθινόπωρο η συγχώνευση

Στο περιθώριο όλα τα εμπλεκόμενα μέρη εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου οι διαδικασίες της συγχώνευσης να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το ερχόμενο Φθινόπωρο και να προκύψει ένας τραπεζικός οργανισμός πλήρως εξυγιασμένος και θωρακισμένος κεφαλαιακά.

Το πρώτο βήμα που αφορά στο ταυτόχρονο due diligence που διενέργησε το ΤΧΣ στην Παγκρήτια και η Thrivest στην Attica Bank έχει ήδη ολοκληρωθεί ενώ μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται και η έκθεση του οίκου DBRS σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των δύο τραπεζών και η οποία θα καθορίσει τους όρους συγχώνευσης των δύο μη συστημικών τραπεζών.

Όπως εξηγούν παράγοντες με γνώση των διαδικασιών η έκθεση της DBRS αποτελεί κομβικό σημείο της διαδικασίας καθώς από το αποτέλεσμά της θα εξαρτηθεί τόσο η σχέση ανταλλαγής των μετοχών όσο και ποια τράπεζα θα απορροφήσει την άλλη – με το επικρατέστερο πάντως σενάριο να θέλει την απορρόφηση της Παγκρήτιας από την Attica, αν και ουσιαστικά θεωρείται θέμα τυπικό και άνευ ουσίας.

Το επόμενο βήμα του στρατηγικού σχεδιασμού περιλαμβάνει την αίτηση τον Απρίλιο για την ένταξη των κόκκινων χαρτοφυλακίων των δύο τραπεζών στον Ηρακλή ΙΙΙ, γεγονός που θα οδηγήσει στην αποκρυστάλλωση του τελικού ύψους των ζημιών στις οικονομικές καταστάσεις των δύο ιδρυμάτων τον Ιούνιο.

Αν και η όποια πρόβλεψη για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνη, παράγοντες του τραπεζικού συστήματος τονίζουν ότι τα κεφάλαια που θα χρειαστούν τα δύο ιδρύματα για να εντάξουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, ύψους 3 δισ. ευρώ, στον Ηρακλή θα ανέλθουν σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα θα ακολουθήσει η νομική συγχώνευσης εντός του καλοκαιριού και στη συνέχεια η λειτουργική συγχώνευση ίγο αργότερα και πιθανότατα εντός του ερχόμενου φθινοπώρου.

Ζήτημα κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν δεν τίθεται καθώς τόσο η Thrivest συμφερόντων Εξάρχου-Μπάκου-Καϋμενάκη όσο και το ΤΧΣ έχουν δεσμευτεί πλήρως να στηρίξουν κεφαλαιακά τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη: