Τα πλαστικά απόβλητα που καταλήγουν στα ποτάμια ενδέχεται να μεταφέρουν επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό μικρόβια, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία.
Όπως διαπιστώθηκε, τα πλαστικά απορρίμματα στα ποτάμια επιτρέπουν σε επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς (ιούς, βακτήρια κ.ά.) να κυκλοφορούν και να αναπαράγονται, προκαλώντας ασθένειες στον άνθρωπο και αναπτύσσοντας αντοχή στα αντιβιοτικά.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα πλαστικά σε ποτάμια και λίμνες του γλυκού νερού μπορεί να συμβάλλουν στη μεταφορά παθογόνων μικροοργανισμών με ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά», δήλωσε στο AFP ο επικεφαλής της μελέτης, Βίνκο Ζαντζέλοβιτς, από το Πανεπιστήμιο της Αντοφαγκάστα στη Χιλή.
Τόνισε δε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει έμμεσες, αλλά σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, καθώς η ανθεκτικότητα που έχουν αναπτύξει τα μικρόβια στα αντιβιοτικά απειλεί όλο και περισσότερο τη δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Microbiome, το 2019 οι λοιμώξεις που σχετίζονται με την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά εκτιμάται ότι σκότωσαν 2,7 εκατ. ανθρώπους ανά τον κόσμο, ενώ μέχρι το 2050 προβλέπεται ότι θα προκαλέσουν 10 εκατ. θανάτους.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, όταν το πλαστικό καταλήγει στο νερό, η επιφάνειά του γεμίζει με τα κοντινά μικρόβια σε διάστημα λίγων λεπτών. Κατά τη μελέτη, οι ίδιοι βύθισαν δείγματα στον ποταμό Sowe στην Αγγλία, στη διαδρομή μετά από κάποια μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, και τα άφησαν για μία εβδομάδα.
Στη συνέχεια, διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές στις κοινότητες μικροβίων, ανάλογα με το υλικό, από το οποίο ελήφθη το δείγμα.
Πιο συγκεκριμένα, στα δείγματα υπήρχαν παθογόνοι μικροοργανισμοί για τον άνθρωπο, όπως η σαλμονέλα, η εσχέρια (E.Coli) και ο στρεπτόκοκκος που ευθύνεται για την φλεγμονώδη φαρυγγίτιδα.
Όπως δήλωσε ο Ζαντζέλοβιτς, αυτό υπογραμμίζει «την επιτακτική ανάγκη για αυστηρότερη παρακολούθηση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων».
Ακόμη, τα δείγματα πλαστικού και ξύλου προσέλκυσαν «ευκαιριακά» βακτήρια, όπως η αερομονάδα και η ψευδομονάδα aeruginosa, που είναι επικίνδυνα για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.
Μάλιστα, η ψευδομονάδα aeruginosa προκαλεί λοιμώξεις σε νοσοκομειακούς ασθενείς, ενώ ήταν σε τριπλάσια ποσότητα στο «διαβρωμένο» πλαστικό.
Σε αυτό το υλικό, το οποίο οι ερευνητές μετέτρεψαν έτσι, ώστε να μοιάζει με τον τρόπο που διασπάται το πλαστικό στη φύση, υπήρχαν επίσης περισσότερα γονίδια που ευθύνονται για την αντοχή στα αντιβιοτικά.
Διαβάστε ακόμη:
- Μάθιου Πέρι: Η πρώτη δημόσια εμφάνιση της Courteney Cox μετά τον θάνατο του
- Κλόντια Σίφερ: Η 18χρονη κόρη της Κλημεντίνη είναι ίδια η μαμά της – Οι σέξι πόζες στο Instagram
- Ανανεωτική Αριστερά: Από το ΚΚΕ εσωτερικού στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Κασσελάκη
- Φήμες για επιθετική επανάκαμψη του Τέλη Μυστακίδη στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα