Τελικά, τι συμβαίνει το χρέος μας ως χώρας, αυξήθηκε ή μειώθηκε;

Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται, από την οπτική πλευρά του κάθε κρίνοντος, καλό είναι να ανατρέξουμε στα πραγματικά γεγονότα και τους αριθμούς, χωρίς να αγνοούμε ότι θετικό ή αρνητικό συνέβη τα τελευταία χρόνια.

Η θεαματική μείωση του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης ως ποσοστού του ΑΕΠ μεταξύ 2021 και 2022 οφείλεται σε ποσοστό πάνω από 60% στον υψηλό πληθωρισμό (που στην περίπτωση του ΑΕΠ σημαίνει θηριώδη αποπληθώριση του ΑΕΠ 9,7% το 2022) και κατά λιγότερο από 40% στους ρυθμούς ανάπτυξης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η αύξηση του ΑΕΠ δεν είναι πραγματική, οφείλεται στον πληθωρισμό, που συνεχίζει να μειώνει τα εισοδήματα και τις αντοχές της κοινωνικής πλειοψηφίας που θα σηκώσει το βάρος της αποπληρωμής του χρέους.

Θυμίζω εδώ ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος, λοιπόν, ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι το δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο, αφού προηγείται η Ιαπωνία και το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κομβικό στοιχείο το επόμενο: το χρέος που πρέπει να αποπληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο σε τρίτους, αυξήθηκε από το 2019 μέχρι και το τέλος του 2022 πάνω από 25 δισ. ευρώ.

Με απλά λόγια, ο όγκος του χρέους εξακολουθεί να αυξάνεται!

Ο συνολικός όγκος του χρέους που το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει και για το οποίο πρέπει να πληρώνει τόκους (χρέος Κεντρικής Κυβέρνησης) αυξήθηκε την ίδια περίοδο ακόμη περισσότερο, κατά 36,3 δισ. ευρώ, στα 392,3 δισ. ευρώ.

Εδώ χρειάζεται μία εξήγηση, για να ξέρουμε τι λέμε: το ότι δεν λαμβάνεται υπόψη το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ, οφείλεται στο γεγονός ότι ένα μέρος του είναι ενδοκυβερνητικό χρέος, δηλαδή χρέος προς τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αυτή η κατηγορία χρέους αυξήθηκε επίσης στα τελευταία χρόνια κατά 11,1 δισ. ευρώ.

Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι αυξήθηκαν σημαντικά τα κρυφά βάρη στο χρέος, που εκτιμάται ότι θα «σκάσουν» στα επόμενα χρόνια, αυξήθηκαν.

Οι εγγυήσεις του Δημοσίου προς τις τράπεζες, λόγω «Ηρακλή» και γενικότερα στον ιδιωτικό τομέα και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αυξήθηκαν κατά 17,2 δισ. ευρώ, από 14,1 δισ. ευρώ σε 32,3 δισ. ευρώ.

Από αυτά, θεωρείται βέβαιο ότι ένα σημαντικό ποσοστό θα καταπέσει και θα γίνει δημόσιο χρέος. Προσθέστε ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα, δεν άρχισαν ακόμη να «γράφουν» στο χρέος…

Οι αριθμοί, είναι αριθμοί και δεν αλλοιώνονται, ευτυχώς, από την όποια προσαρμογή επιχειρούν τα κόμματα, ενόψει εκλογών.

Και θα τους βρουν μπροστά τους, δυστυχώς, όποια κόμματα κι αν αποτελέσουν την επόμενη κυβέρνηση.

Διαβάστε περισσότερα