Μπορεί όλες οι διεθνείς εξελίξεις να έρχονται με καθυστέρηση στην Ελλάδα, αλλά έρχονται.

Η κρίση ακινήτων στην Ευρώπη (και αλλού, αλλά αυτή μας ενδιαφέρει πρωτίστως) έχει ουσιαστικά αρχίσει, καθώς η αύξηση των επιτοκίων επιδρά άμεσα και στη συγκεκριμένη και σαφώς υπερτιμημένη αγορά.

Στα καθ΄ημάς τώρα, το τσουνάμι που έρχεται με τους 11.000 πλειστηριασμούς ακινήτων από τους servicers και τις τράπεζες, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την αγορά, ούτως ή άλλως, πέραν της εισαγόμενης κρίσης.

Παρά ταύτα, φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα ακίνητα αυτά που θα βγουν σε πλειστηριασμό και για το λόγο αυτό οι τράπεζες έχουν έτοιμα σχέδια χορήγησης στεγαστικών δανείων, ώστε να διευκολύνουν την πώλησή τους και να μειωθεί το στοκ που προέρχεται κυρίως από κόκκινα δάνεια.

Βέβαια, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται από ξένους, οι οποίοι έχουν κατακλύσει τα δικηγορικά και συμβολαιογραφικά γραφεία που ειδικεύονται στον τομέα αυτό.

Χρειάζεται, όμως, προσοχή, γιατί ναι μεν ο αγοραστής που θα πλειοδοτήσει βάζει το 30%, αλλά το υπόλοιπο 70% της αξίας που το καλύπτει η τράπεζα, θα έχει επιτόκιο που μπορεί να μην είναι σε θέση να το εξυπηρετήσει μελλοντικά.

Διαβάστε ακόμη: