Επιτόκια «φωτιά» ήρθαν να πιέσουν ακόμα περισσότερο τις επιβαρυμένες από το ενεργειακό κόστος μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και τα νοικοκυριά.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν και μάλιστα με την ίδια ένταση, καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένονται άλλες δύο αυξήσεις ύψους περίπου 1%.

Την ίδια ώρα η ενεργειακή κρίση απειλεί να δημιουργήσει νέα γενιά κόκκινων δανείων με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μόλις φέτος κατάφεραν να επιστρέψουν σε μονοψήφιο ποσοστό NPLS και αφού χρειάστηκε να προχωρήσουν σε μαζικές τιτλοποιήσεις και πωλήσεις δανείων «τρώγοντας» κεφάλαια.

Κάθε μία αύξηση του επιτοκίου κατά 1% επιβαρύνει τη δόση πχ στεγαστικού δανείου 100.000 ευρώ με 100 ευρώ.

Ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ διάρκειας 15 ετών με επιτόκιο 3% είχε μηνιαία δόση 690 ευρώ.

Μετά την αύξηση του 1,25% η δόση θα διαμορφωθεί στα 760 ευρώ και αν μέχρι το τέλος του έτους αυξηθεί επιπλέον κατά 1% τότε η δόση του δανείου θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ.

Για να μην σκάσουν τα δάνεια οι τράπεζες βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τους πελάτες τους που καθυστερούν ακόμα και λίγα 24ωρα την εξυπηρέτηση της δόσης τους προτείνοντας ρυθμίσεις.

Στόχος είναι να μην ξεφύγει η κατάσταση.

Από την πλευρά της η ΤτΕ παρακολουθεί επίσης την εξέλιξη και την επίπτωση της ενεργειακής κρίσης στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Ενώ η ΕΚΤ έχει ζητήσει από όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να καλύψουν τυχόν νέα «κόκκινα» δάνεια.

Και ακόμα ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία έχει ζητήσει επαναξιολογήσουν τα επίπεδα κεφαλαίων τους «λαμβάνοντας υπόψη επαρκώς συντηρητικά και επικαιροποιημένα δυσμενή μακροοικονομικά σενάρια».

Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι για τους δανειολήπτες με τους τραπεζίτες να φοβούνται ότι θα κληθούν να διαχειριστούν πολλές επιχειρηματικές χρεοκοπίες λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Διαβάστε ακόμη: