Η Κριστίν Λαγκάρντ ετοιμάζεται να πυροβολήσει και πάλι τον πληθωρισμό αυξάνοντας το επιτόκιο του ευρώ κατά 0,75% -όπως αναφέρουν οι περισσότεροι αναλυτές-, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που «βλέπουν» άνοδο κατά 1%.

Ωστόσο αυτή η «μάχη» της ΕΚΤ με τον πληθωρισμό δεν φαίνεται να αποτρέπει το φάσμα της ύφεσης που πλανάται πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία.

Και η κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο καθώς δεν υπάρχει κοινή γραμμή στην ΕΕ, αλλά δύο ταχύτητες ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Βορρά και Νότο.

Η νέα άνοδος των επιτοκίων έρχεται να πλήξει τους ήδη απισχνασμένους προϋπολογισμούς των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού τους να αυξάνεται και να δημιουργεί νέες πιέσεις.

Οι δανειολήπτες που έχουν δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου θα θα πληρώσουν αυξημένες δόσεις για την εξυπηρέτηση τους. Για παράδειγμα κάθε μία αύξηση 1% στα επιτόκια φέρνει αύξηση της δόσης για στεγαστικό δάνειο 100 χιλιάδων ευρώ κατά 50 ευρώ το μήνα.

Η ΕΚΤ ακολουθεί πολιτική αύξησης των επιτοκίων για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και ταυτόχρονα να ανοίγει η «ψαλίδα» ανάμεσα σε επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων καθώς οι τράπεζες αυξάνουν άμεσα τα επιτόκια δανεισμού και με καθυστέρηση και σε μικρότερο ποσοστό τα επιτόκια καταθέσεων.

Μάλιστα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν υπολογίσει ότι εάν το επιτόκιο της ΕΚΤ φτάσει στο 1,5% μέχρι το τέλος του 2023, τότε τα επιπλέον επιτοκιακά έσοδα θα ξεπεράσουν τα 1,2 δισ. ευρώ.

Διότι ενώ οι αυξήσεις μετακυλίονται σχεδόν αυτόματα στα επιτόκια δανεισμού, τα επιτόκια των καταθέσεων αυξάνονται με καθυστέρηση και σε πολύ μικρότερο ποσοστό. Μάλιστα εκτιμάται πως στο τέλος του χρόνου το επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων 3, 6 και 9 μηνών θα διαμορφωθεί στο 0,25%, από το 0,10% που είναι σήμερα.

Διαβάστε ακόμη: