Το πλήγμα που δέχεται η οικονομία της ευρωζώνης και το νόμισμά της από την εντεινόμενη ενεργειακή κρίση είναι τόσο σοβαρό που η πιο επιθετική νομισματική σύσφιξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα σταματήσει την κατρακύλα του ευρώ, προειδοποιούν οι αναλυτές, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το ευρώ υποχώρησε τη Δευτέρα κάτω από τα 0,99 δολάρια για πρώτη φορά από τα τέλη του 2002, αφού η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προς την Ευρώπη, στέλνοντας τις τιμές της ενέργειας στα ύψη και εντείνοντας τους φόβους για μια κρίση εφοδιασμού.

Η αποδυνάμωση του νομίσματος θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, καθώς ένα αδύναμο ευρώ – με πτώση 13% το 2022 – θα μπορούσε να επιδεινώσει τον ήδη υψηλό πληθωρισμό-ρεκόρ μέσω ακριβότερων εισαγωγών.

Το αδύναμο ευρώ αυξάνει την πίεση στην ΕΚΤ

Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν υποστηρίξει ότι η ΕΚΤ πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο ευρώ απ’ ό,τι σε προηγούμενες περιόδους αδυναμίας, επειδή το φυσικό αέριο τιμολογείται σε δολάρια και ένα αδύναμο ευρώ ενισχύει τις επιπτώσεις της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους.

Ωστόσο μία μεγάλη αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα,  θα βοηθήσει ελάχιστα το νόμισμα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

«Η επικείμενη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων δεν θα κάνει τίποτα για τη διάσωση του ευρώ. Η ύφεση είναι μπροστά μας και οι γεωπολιτικές ανησυχίες είναι ανεξέλεγκτες», εκτιμά η Agnès Belaisch, στρατηγική αναλύτρια στο Barings Investment Institute. «Στην πραγματικότητα, οι πιθανότητες να συμπέσει η αύξηση των επιτοκίων με τον πληθωρισμό και την ύφεση το 2023 είναι μεγάλες», τόνισε.

Η Goldman Sachs προέβλεψε τη Δευτέρα ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στα 0,97 δολ. και θα παραμείνει εκεί για τους επόμενους έξι μήνες, επειδή η κατάρρευση της ζήτησης, που προκλήθηκε από την κρίση του φυσικού αερίου, θα οδηγήσει σε «βαθύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας συρρίκνωση».

Η Capital Economics αναθεώρησε την πρόβλεψή της στα 0,90 δολ. για το επόμενο έτος – μια πτώση 9% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Το ευρώ έχει αντίστροφη συσχέτιση με τις τιμές του φυσικού αερίου εδώ και μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι τείνει να πέφτει όταν οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί κατά 255% το 2022 και τη Δευτέρα σημείωσαν άλμα 30%.

Προ των πυλών η ύφεση

Η ευρωζώνη εισέρχεται σχεδόν σίγουρα σε ύφεση, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για δεύτερο μήνα τον Αύγουστο.

Το ενεργειακό σοκ προκαλεί μεγάλα προβλήματα στην οικονομία, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κερδοσκόποι έχουν αυξήσει τα στοιχήματά τους κατά του νομίσματος.

Αυξάνονται οι short θέσεις στο ευρώ

Η UniCredit εκτιμά ότι τα πέντε χρόνια πριν από την πανδημία COVID-19, η ΕΕ εισήγαγε ετησίως πετρέλαιο και φυσικό αέριο αξίας περίπου 400 δισ. ευρώ.

Εάν οι τιμές του πετρελαίου διατηρούνταν στα 100 δολάρια το βαρέλι, το ευρώ στην ισοτιμία και οι τιμές του φυσικού αερίου στα 100 ευρώ – πέντε φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών – το κόστος θα εκτοξευόταν στα 600 δισ. ευρώ, ή στο 6% του ΑΕΠ, υπολογίζει ο Erik Nielsen της UniCredit.

Οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές νομισμάτων εκτιμούν ότι ο οικονομικός πόνος θα είναι ακόμη πιο σοβαρός από ό,τι αναμενόταν μόλις πριν από λίγους μήνες.

Διαβάστε ακόμη: