Πέφτουν οι διεθνείς τιμές για το ρεύμα, οπότε μειώνεται και η ανάγκη για κρατικές επιδοτήσεις. Εάν αυτή κατάσταση συνεχιστεί έτσι και δεν αλλάξει δραματικά, τότε τα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων σε συνδυασμό με την ανάκτηση των υπερεσόδων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής, θα μπορούν να καλύψουν έστω και οριακά τον Νοέμβριο τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, χωρίς την αρωγή του Προϋπολογισμού.

«Μάλιστα εάν η καλή, δηλαδή η πτωτική πορεία των διεθνών τιμών συνεχιστεί, τότε θα υπάρξουν περιθώρια για παρεμβάσεις στο ντίζελ κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης», μας λένε από το ΥΠΕΝ προσθέτοντας πως «για τις άλλες επιδοτήσεις τον Οκτώβριο, χρειάστηκε πακέτο για το ρεύμα περίπου 100 εκατομμυρίων και αν όλα πάνε καλά το Νοέμβριο, το ποσόν αυτό μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερο έως και μηδενικό οπότε θα βρεθούν κονδύλια για το θέρμανσης».

Μεγαλώνουν τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν

«Ίσως με όλες αυτές τις εξελίξεις δημιουργηθεί από το πουθενά δημοσιονομικός χώρος έως και μισού δις ευρώ, οπότε θα μπορούμε να δώσουμε παράταση της κρατικής επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι και τον Απρίλιο του 2023, φυσικά υπό προϋποθέσεις», μας λέει κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ.

Ήδη στο υπουργείο ολοκληρώνουν τη μελέτη για την, από 1η Νοεμβρίου επιδότηση στο ντίζελ κίνησης, ώστε στην αντλία η τιμή να πέσει κάτω από τα 2 ευρώ.

«Στο φυσικό αέριο, εξακολουθούμε να …κρεμόμαστε από τις διεθνείς τιμές που αν συνεχίσουν να πέφτουν, δεν θα χρειαστεί αύξηση της επιδότηση των 9 λεπτών από τη ΔΕΠΑ και μάλιστα θα παραταθεί και τον Νοέμβριο. Ας ελπίσουμε πως οι τιμές δεν θα πάρουν πάλι την ανιούσα» μας λέει στέλεχος του ΥΠΕΝ.

Το θέρμανσης πλέον πωλείται προς 1,35 – 1,39 ευρώ το λίτρο, μετά και την πρωτοβουλία διυλιστηρίων και εταιρειών εμπορίας να το επιδοτήσουν με 6 λεπτά το λίτρο (7,5 μετά το ΦΠΑ), πέραν της κρατικής επιδότησης των 25 λεπτών.

Το φυσικό αέριο είναι στα 11 λεπτά, μετά και την επιδότηση των 9 λεπτών από τη ΔΕΠΑ. Κάνοντας τις αναγωγές των λίτρων σε κιλοβατώρες, προκειμένου τα δύο καύσιμα να είναι συγκρίσιμα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πέφτει κάτω από τα 13 λεπτά το λίτρο, άρα το πετρέλαιο είναι λίγο πιο ακριβό από το αέριο.

«Θυμίζω όμως ότι η επιδοματική πολιτική διυλιστηρίων και εταιρειών εμπορίας, τελειώνει στις 31 Οκτωβρίου και 21 Νοεμβρίου αντιστοίχως οπότε και εάν δεν συνεχιστεί, τότε η τιμή του λίτρου θα ανέβει ξαφνικά στα 1,45 ευρώ.

Θυμίζω επίσης πως η κρατική επιδότηση των 25 λεπτών έχει ανακοινωθεί ότι θα διαρκέσει μέχρι τέλος του χρόνου, αν και πιστεύω πως θα παραταθεί» σημειώνει μάνατζερ μεγάλης εταιρίας εμπορίας καυσίμων.

Οι αναλύσεις των ανθρώπων του ΥΠΟΙΚ

«Τελικά δικαιωθήκαμε στις εκτιμήσεις του Σεπτεμβρίου ότι το τελευταίο δίμηνο του έτους μπορεί και να μην χρειαστεί καθόλου η συνδρομή του κράτους στην επιδότηση ρεύματος θα έχουμε και περισσευούμενα κονδύλια για επιδοτήσεις σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.

Όταν το είχαμε πρωτοπεί πολλοί μας είχαν ειρωνευτεί» μας λέει ειδικός αναλυτής του ΥΠΟΙΚ και συνεχίζει: «προβλέπω και ρυθμό αύξησης στο 6% όπως ακριβώς εκτιμά και το ΙΟΒΕ, αντί του 5,3% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Έτσι θα βρεθούν πρόσθετα κονδύλια μισού δις για φέτος».

Το ξαφνικό αυτό περίσσευμα θα πάει πρωτίστως στο ντίζελ κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης και μάλιστα θα μπορούσε να διατεθεί στα καύσιμα αυτά ακόμη και το σύνολο του κονδυλίου.

«Το ΥΠΟΙΚ θέλει ένα μέρος του πλεονάσματος να συμβάλει στην μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος, ωστόσο το 2023 είναι χρονιά εκλογών. Εννοείται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να επιδοτηθεί το ντίζελ κίνησης, καθώς επίσης να αυξηθεί η επιδότηση στο θέρμανσης και να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα μέχρι το τέλος της σεζόν δηλαδή μέχρι και τον Απρίλιο του 2023, άρα αυτό θα γίνει» λέει με νόημα στέλεχος της κυβέρνησης.

Όλα αυτά τα σενάρια γράφονται, σβήνονται και… ξαναγράφονται στο οικονομικό επιτελείο, αφού πλέον είναι απολύτως ευδιάκριτο ότι και το φυσικό αέριο βρίσκεται σε πτωτική τροχιά (141 ευρώ / MWh o TTF την Παρασκευή), αλλά και το ρεύμα δεν φαίνεται να χρειάζεται άλλη κρατική συνδρομή.

«Όλο το βάρος μας πέφτει τώρα στο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο στην έναρξη της φετινής σεζόν παραμένει ακριβότερο από το φυσικό αέριο και για αυτό ψάχνουμε τρόπους με κάθε μέσον να στηρίξουμε τα νοικοκυριά» μας λέει κορυφαίος του ΥΠΟΙΚ.

Επίσης, ένα άλλο στοιχείο είναι πως μέχρι την Παρασκευή το αργότερο (και μάλλον την Πέμπτη), τα τιμολόγια του επόμενου μήνα που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι – προμηθευτές ρεύματος λένε πως θα είναι σημαντικά μειωμένα έναντι του Οκτωβρίου, άρα έχουν και οι ίδιοι διευρυμένα περιθώρια ελιγμών σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις και την εκπτωτική πολιτική τους.

Θυμίζουμε πως την τελευταία εβδομάδα η μέση χρηματιστηριακή τιμή στο ρεύμα κινήθηκε στα επίπεδα των 257 ευρώ / MWh, με πτωτικές τάσεις. Όσο για τον μέσο όρο από τις αρχές Οκτωβρίου, βρίσκεται στα 270 ευρώ / MWh, έχοντας μειωθεί 34% από τα 410 ευρώ του Σεπτεμβρίου.

«Εάν δεν συμβεί κάποια εξέλιξη ανέλπιστη αρνητικά, τα ποσοστά αυτά θα διευρυνθούν, αφού η χονδρική στο ρεύμα έπεσε για πρώτη φορά μετά από μήνες κάτω από 200 ευρώ, ενώ χθες μετρήθηκε στα 166 ευρώ, οπότε θα πέσουν και οι τιμές των τιμολογίων εντυπωσιακά» μας λένε από το κυβερνητικό επιτελείο που περιμένουν τις μειώσεις ως ‘μάννα εξ ουρανού’. Όπως και οι νοικοκύρηδες καταναλωτές άλλωστε…

Διαβάστε ακόμη: