Θα νοσταλγήσουμε ημέρες …πανδημίας όσο παράδοξο και αν ακούγεται αυτό, με τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης που έρχονται σε λίγες ημέρες να ταξιδεύουν πολύ ψηλά.

Θυμίζουμε πως το θέρμανσης πέρυσι και πρόπερσι είχε ξεκινήσει με 0,80 το λίτρο ενώ φέτος θα είναι σχεδόν διπλάσιο, στο 1,55.

τις 15 Οκτωβρίου που βγαίνει στην αγορά επίσημα το θέρμανσης με περίπου 1,55 το λίτρο έχει συμπεριληφθεί και η κρατική επιδότηση των 0,25 ευρώ στην αντλία, όπως έχει ανακοινωθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Μάχη ανάμεσα σε πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο

Παρόλες τις δραματικές εξελίξεις, ακόμη και σήμερα το φυσικό αέριο παραμένει ανταγωνιστικό προς το πετρέλαιο θέρμανσης.

Έγκυρες πηγές λένε πως το φυσικό αέριο αναμένεται, μαζί με την επιδότηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας (90 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα) να είναι για τον Οκτώβριο στα 0,11 με 0,12 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Αν μετατραπεί η μονάδα μέτρησης του πετρελαίου θέρμανσης σε κιλοβατώρα, τότε προκύπτει τιμή στα 0,155 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Δηλαδή το φυσικό αέριο παραμένει λίγο φθηνότερο από το πετρέλαιο, για τους καταναλωτές που δεν δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης.

Όσοι δικαιούνται επίδομα θέρμανσης, συμφέρει να έχουν πετρέλαιο.

«Για τους επιδοματούχους καταναλωτές, οι τελικές τιμές υποχωρούν στα 1,15 με 1,20 ευρώ/λίτρο με το βασικό επίδομα θέρμανσης για φέτος έχει αυξηθεί στα 350 ευρώ. Άρα εκεί συμφέρει. Όπου όμως δεν υπάρχει επιδότηση, τότε ακόμη και σήμερα το φυσικό αέριο είναι φθηνότερο» μας λένε από τις εταιρίες καυσίμων.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Έρχεται με πάνω απο 1,5 ευρώ το λίτρο

Η απόφαση του OPEC+

«Το 1,55 ανά λίτρο είναι η αρχική μας πρόβλεψη» μας λέει διευθύνων σύμβουλος εταιρίας εμπορίας πετρελαιοειδών που συνεχίζει «πρέπει να περιμένουμε και τις επιπτώσεις της πρόσφατης απόφασης του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής, πριν τιμολογήσουμε με ακρίβεια το θέρμανσης». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μπορεί να είναι και ακριβότερο τελικά, είτε στο ξεκίνημα είτε λίγες ημέρες αργότερα.

Να θυμίσουμε πως η απόφαση των κρατών – μελών του ΟΠΕΚ Plus (με τη συμμετοχή και της Ρωσίας δηλαδή) να μειώσουν την παραγόμενη ποσότητα ώστε να αυξήσουν τις τιμές, έχει ήδη πυροδοτήσει αύξηση κατά περίπου 70 δολάρια το βαρέλι την τιμή του Platts στο πετρέλαιο. Η περίοδος ως τις 15-20 Οκτωβρίου θα είναι καθοριστική ως προς την τελική διαμόρφωση της τιμής.

Αυτές οι εξελίξεις σημαίνουν πρακτικά πως τα νοικοκυριά λόγω των μεγάλων αυξήσεων των τιμολογίων του ρεύματος βλέπουν ως μία πιθανή εναλλακτική των πετρέλαιο θέρμανσης. Οι τιμές του, όμως, προκαλούν έντονο πονοκέφαλο και διστακτικότητα ως προς το αν τελικά θα επιλέξουν το συγκεκριμένο καύσιμο για να ζεσταθούν.

Τα κριτήρια και τα ποσά

Αυξημένο επίδομα θέρμανσης θα λάβουν τα νοικοκυριά φέτος σε σχέση με την περυσινή σεζόν, ενώ θα προμηθευτούν και φθηνότερα το πετρέλαιο κατά 25 λεπτά το λίτρο λόγω της κρατικής επιδότησης. Επιπλέον, νέοι δικαιούχοι του επιδόματος και όσοι έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στο πετρέλαιο, θα λάβουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης.

Τα νέα κριτήρια, οι δικαιούχοι αλλά και οι διαδικασίες χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης θα καθορίζονται με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας και αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες. Στα τέλη του μήνα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα ‘myΘέρμανση’ της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους οι οποίοι θα δουν τα χρήματα του επιδόματος θέρμανσης που δικαιούνται μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί για το επίδομα θέρμανσης τη σεζόν 2022-2023 θα διαμορφωθεί στα 300 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αναμένεται να μοιραστούν 1,3 εκατ. νοικοκυριά.

Επομένως, η κρατική στήριξη για τα νοικοκυριά που θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν το χειμώνα είναι τριπλή:

1. Επιδότηση στην αντλία: Από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φθηνότερα κατά 25 λεπτά (20 λεπτά + ΦΠΑ) το λίτρο λόγω της κρατικής επιδότησης στην αντλία. Στο τέλος Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου που θα επικρατούν στην αγορά θα αποφασιστεί η παράταση του μέτρου το 2023.

2. Παλαιοί δικαιούχοι: Τα νοικοκυριά που ζεσταίνονται με πετρέλαιο θέρμανσης και έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος. Για παράδειγμα, νοικοκυριό με δύο παιδιά που διαμένει μόνιμα στη Φλώρινα θα λάβει φέτος επίδομα ύψους 578 ευρώ από 496 ευρώ πέρυσι. Το κατώτερο και ανώτερο ποσό του επιδόματος θα καθοριστεί με την ΚΥΑ.

3. Νέοι δικαιούχοι: Όλοι οι νέοι δικαιούχοι οι οποίοι θα λάβουν διπλάσιο επίδομα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τόσο τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και εκείνα που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο. Για παράδειγμα οικογένεια με δύο παιδιά η οποία κατοικεί σε διαμέρισμα στην Αθήνα πέρυσι για τη θέρμανση με φυσικό αέριο έλαβε επίδομα 180,6 ευρώ. Φέτος εάν βάλει αντί για φυσικό αέριο, πετρέλαιο θα λάβει διπλό αυξημένο επίδομα το οποίο φτάνει τα 421,4 ευρώ.

Με την ΚΥΑ θα ορίζονται επίσης τα εξής:

– Εισοδηματικά όρια: Το όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για το έγγαμο ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.
– Αμετάβλητα παραμένουν τα περιουσιακά κριτήρια στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Έρχεται με πάνω απο 1,5 ευρώ το λίτρο

Διαφωνεί το ΤΕΕ με την επιδότηση για επιστροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Η απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ για η επιδότηση για αλλαγή θέρμανσης από φυσικό αέριο στο πετρέλαιο αναφέρει τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σχεδιάζεται να δοθεί επιδότηση για την αλλαγή του τρόπου θέρμανσης από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο, σηματοδοτώντας μία σημαντική στροφή στην ακολουθούμενη πολιτική. Ταυτόχρονα όμως εξακολουθεί να υφίσταται η υποχρέωση κατασκευής υποδομής φυσικού αερίου στα νέα κτίρια. Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ εκφράζει τον προβληματισμό της για την αντίφαση αυτή και καλεί τους αρμόδιους φορείς να συντονίζουν τις ενέργειές τους σε τόσο κρίσιμα ζητήματα προκειμένου να ακολουθείται κοινή στρατηγική και οι προωθούμενες παρεμβάσεις να είναι ολοκληρωμένες και σε κοινή κατεύθυνση.

Διαβάστε ακόμη: