Σήμερα ίσως πικράνω κόσμο και μερικούς φίλους, αλλά δεν είμαστε εδώ για ευχολόγια, ειδικά όταν οι εποχές είναι από πολύ έως τραγικά δύσκολες για πολλούς, που καθημερινά γίνονται περισσότεροι.

Ποτέ δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές οι σχέσεις μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, του υπουργείου Οικονομικών και του Επόπτη του τραπεζικού συστήματος, της Τράπεζας Ελλάδος. Αλλά, τουλάχιστον, για όσο διάστημα δεν υπήρχαν εξελίξεις σε ζητήματα, στα οποία υπάρχει αντικειμενικά ή υποκειμενικά (ειδικά αυτό προσέξτε το) συν-ευθύνη, η ζωή κυλούσε μεταξύ τους με κάποια καρφιά κατά διαστήματα, από τα εκάστοτε φίλια Μέσα Ενημέρωσης.

Έλα, όμως, που ειδικά τους τελευταίους μήνες και ειδικά μετά τον Απρίλιο, με αφορμή τα συνεχόμενα προβλήματα στην Attica Bank, βγήκαν στην επιφάνεια οι διαφορετικές απόψεις και στοχεύσεις της κάθε πλευράς από τις τρείς εμπλεκόμενες.

Ακόμα και οι προσωπικές αντεγκλήσεις βρήκαν “καταφύγιο” σε φιλόξενες στήλες (συνήθως παραοικονομικές, παραπολιτικές και παρατραπεζικές), με σχεδόν καθημερινή… παρέλαση, προς τέρψη του αναγνωστικού κοινού.

Εμείς, δεν έχουμε τίποτα και με κανέναν, ο λόγος που σας τα παρουσιάζουμε είναι ένας και μοναδικός: δε μπορεί, όταν είσαι σε δημόσια θέση ευθύνης, να λειτουργείς εξωθεσμικά, με ομάδες υποστήριξης, με υπεύθυνους δημοσίων σχέσεων που μιλάνε μόνο στους δικούς τους, λες και είναι περιουσία τους, να διαβάλλεις με δοσμένα σχόλια τον αντίπαλό σου, αυτόν που κανονικά θα έπρεπε να είναι συνεργάτης σου.

Ιδού τώρα πως έχει το παζλ των σχέσεων αυτό το διάστημα μεταξύ των τριών εμπλεκόμενων φορέων και των αντίστοιχων προσώπων που ηγούνται. Αυτά, δεν θα τα διαβάσετε πουθενά αλλού, παρά μόνο εδώ, γιατί ο καθένας πουσάρει τον δικό του φορέα ή τον αντίστοιχο επικεφαλής.

Ο Ηλίας Ξηρουχάκης του ΤΧΣ, έχει το δικό του στρατηγείο…αποθέωσης των εκάστοτε ενεργειών του, δεν λέει καλημέρα ούτε στον Σταϊκούρα ούτε στον Στουρνάρα και θεωρεί ότι αυτός τραβάει το κουπί, άρα και με βάση τον νέο νόμο, το ΤΧΣ έχει τον πρώτο λόγο επί των υποθέσεων της τύχης των ποσοστών που κατέχει στις 4 συστημικές τράπεζες. Οι άλλοι, απλώς διεκπεραιώνουν…

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Οικονομικών, επίσης δεν έχει την καλύτερη άποψη για τον επικεφαλής του ΤΧΣ, αλλά θεωρεί ότι στο τέλος (μάλλον στην αρχή και θα το καταλάβετε παρακάτω) από αυτόν θα περάσουν όλες οι αποφάσεις. Όσο για τις σχέσεις του με τον Γιάννη Στουρνάρα, άλλοι ισχυρίζονται ότι είναι από ανύπαρκτες έως και εχθρικές, άλλοι ότι κατανοεί πως πρέπει να υπάρχει αναγκαστικά διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά προτιμά αυτός να γίνεται μέσω των υπηρεσιών, αποφεύγοντας ανεπιθύμητες μετωπικές…

O Γιάννης Στουρνάρας, ο διοικητής της ΤτΕ, από την πλευρά του θεσμικού του ρόλου, αλλά και του εποπτικού, με αναφορά απ΄ευθείας στην ΕΚΤ, γνωρίζει πλέον πως να κρατά τις ισορροπίες, όσο και όπου πρέπει (κάποιοι κακεντρεχείς ισχυρίζονται ότι έχει “κοπεί” από το πρωθυπουργικό γραφείο, με ευθύνη Πατέλη). Και μέσω των δικών του διαύλων επικοινωνίας, διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση, ότι “η Φρανκφούρτη είναι μαζί του”, οπότε νοιώθει ακλόνητος, αν και με ολίγον πληγωμένο προφίλ, από την μεγάλη σε χρονική διάρκεια περιπέτεια της Attica Bank επί Πανταλάκη.

Προσέξτε, όμως, γιατί έχουμε και τέταρτο εμπλεκόμενο μέλος, “ακάλεστο” μεν, αλλά ίσως και με τον πρωταγωνιστικότερο ρόλο, σε σχέση με τους δυνητικά ή πραγματικά ενδιαφερόμενους για τα ποσοστά των 4 συστημικών τραπεζών.

Το άλλο μέλος, είναι φυσικά οι διοικήσεις των τραπεζών, που έχουν τις δικές τους επαφές και μάλιστα χωρίς να δίνουν λόγο σε κανέναν για τις αναζητήσεις και τις συνομιλίες που έχουν!

Οι διοικήσεις, λοιπόν, δηλαδή οι διευθύνοντες σύμβουλοι και λιγότερο οι πρόεδροι των 4 συστημικών τραπεζών και ειδικότερα στις τρείς στις οποίες έχει μεγάλα ή σημαντικά ποσοστά το ΤΧΣ, παίζουν για πάρτι τους! Όσοι κάνουν το λάθος και πάνε πρώτα στο ΤΧΣ, είναι… ανεπιθύμητοι από τις διοικήσεις των τραπεζών!

Κάποιοι βιάζονται να επιταχύνουν τις διαδικασίες

Από εδώ και στο εξής, καθώς επιχειρείται να ανοίξει το παιχνίδι πρόωρα, για την Εθνική και την Πειραιώς πρωτίστως, αλλά και στην Alpha Bank οι διεργασίες που συντελούνται θα επιφέρουν σύντομα τα πρώτα αποτελέσματα, θα έχουμε πολλά επεισόδια, να είστε σίγουροι, φίλες και φίλοι.

Με τους προαναφερόμενους πρωταγωνιστές του θιάσου, σε νέες ερμηνείες, από τη επιτυχία των οποίων σκεφτείτε ότι θα εξαρτηθούν τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου, σε μία από τις κρισιμότερες οικονομικά περιόδους μεταπολεμικά της χώρας.

Επειδή, λοιπόν, λέγονται και γράφονται διάφορα είτε από λάθος πληροφόρηση είτε λανθασμένα, σας ενημερώνω ότι με βάση τον νέο νόμο που διέπει τη λειτουργία του ΤΧΣ, ο οποίος μόλις προ διμήνου ψηφίστηκε:

  • Πρώτα χαράσσεται η στρατηγική αποεπένδυσης, η οποία ακόμα δεν έχει χαραχτεί επακριβώς
  • Δεύτερον, αυτή η στρατηγική εγκρίνεται, με τις όποιες αλλαγές ή διορθώσεις, από το υπουργείο Οικονομικών
  • Στη συνέχεια προσλαμβάνεται ο σύμβουλος διάθεσης, μέσα από σαφώς ορισμένη διαδικασία
  • Ακολουθεί η διαδικασία υποβολής προσφορών και οι επεξηγήσεις, διαβουλεύσεις, αν και για όσο χρειαστεί
  • Μέσω αυτών των διαβουλεύσεων, ο σύμβουλος κάνει την τελική εισήγησή του, για τον προτιμητέο επενδυτή
  • Και τέλος, αν δεν υπάρξει πολιτική-κυβερνητική αιτιολογημένη πλήρως όμως, παρέμβαση, ακολουθεί η πώληση.

Διαβάστε ακόμη: