Για το ανοιχτό και κρίσιμο ζήτημα της Παγκρήτιας συνεταιριστικής τράπεζας, όπου εμπλέκονται Τράπεζα της Ελλάδος, Μιχάλης Σάλλας και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και που βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα την ώρα τούτη, έχουμε αποκαλύψει και αναδείξει όλες τις πτυχές της υπόθεσης!

Με πρώτο το θέμα του Fit and Proper ως προς το πρόσωπο του γιου του Μιχάλη Σάλλα στο ΔΣ της τράπεζας το οποίο επικαλέστηκε η Τράπεζα της Ελλάδος προς την Επ. Κεφαλαιαγοράς, σε μια διαδικασία πρωτοφανώς ταχύτατη, με αποτέλεσμα η Ανεξάρτητη Αρχή του χρηματιστηρίου να μην εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου των 100 εκατ. ευρώ, τα οποία φέρονται να είχαν εξασφαλιστεί μέσα από τη συμμετοχή πολύ σοβαρών ιδιωτών επενδυτών!

Η εν λόγω υπόθεση ωστόσο δεν εξαντλήθηκε στην προσωρινή (;) μη έγκριση του ενημερωτικού αλλά είχε και ενδιαφέρουσα συνέχεια!!!

Μόλις ο γιος του Μ. Σάλλα παραιτήθηκε από το ΔΣ της Παγκρήτιας για να διευκολύνει τη διαδικασία και να απεμπλέξει την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, ο πρώην μεγαλοτραπεζίτης Μ. Σάλλας αυτοπροτάθηκε ως μέλος του ΔΣ της Παγκρήτιας, στη θέση του γιου του, καθώς πλέον με οριστική και αμετάκλητη απόφαση του Εφετείου Αθηνών έχει αθωωθεί ομοφώνως για όλες τις κατηγορίες που του είχαν αποδοθεί από την Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο της Τρ. Πειραιώς!

Ωστόσο, μόλις έγινε γνωστή η υποψηφιότητα του Μ. Σάλλα για νέο μέλος του ΔΣ της Παγκρήτιας, στη θέση του παραιτηθέντος γιου του, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέσυρε από τα συρτάρια θαμμένη υπόθεση χειραγώγησης της μετοχής της Τρ. Πειραιώς προ 12ετίας, η οποία θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει εξετασθεί και να τελεσιδικήσει σε όλα τα επίπεδα, διοικητικά αλλά και ποινικής δικαιοσύνης!

Η Πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς κυρία Λαζαράκου κατά πληροφορίες εισηγήθηκε στο ΔΣ της περασμένης εβδομάδας την επιβολή ποινής στον Μ. Σάλλα και την παραπομπή της υπόθεσης στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω!

Γεγονός που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Αντιπροέδρου κυρίας Στάμου αλλά και ενός ακόμη μέλους του ΔΣ!

Καθώς τυχόν επιβολή ποινής στον Μ. Σάλλα εγείρει ζήτημα Fit and Proper και δίνει τη δυνατότητα στον Γιάννη Στουρνάρα να «κόψει» τον πρώην πρόεδρο της Τρ. Πειραιώς από το ΔΣ της Παγκρήτιας και επί της ουσίας να τινάξει την αύξηση κεφαλαίου στον αέρα και μαζί της όλο το εν εξελίξει τραπεζικό project!

Τελικά η πρόταση της κυρίας Λαζαράκου για επιβολή ποινής στον Μ. Σάλλα «πέρασε» από το ΔΣ της Επ. Κεφαλαιαγοράς με ψήφους 5-2 χωρίς ωστόσο το αποτέλεσμα να κατακυρωθεί ακόμη αφού το θυελλώδες ΔΣ διακόπηκε!!!

Την ίδια ώρα καλά πληροφορημένες πηγές εκ των έσω υποστηρίζουν ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας σχετικά με την σκληρή στάση που έχει κρατήσει απέναντι στην υπόθεση της Παγκρήτιας σε σχέση με το Fit and Proper του Μιχάλη Σάλλα και του γιου του και η οποία πιθανότατα βάζει ταφόπλακα στο μείζον τραπεζικό σχέδιο της συνεταιριστικής τράπεζας που έχει ήδη συμφωνήσει την απόκτηση της συνεταιριστικής Χανίων αλλά και του ελληνικού κομματιού της HSBC, μιλώντας σε στενούς του κύκλους επικαλείται «κάλυψη απέξω» με ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται ως προς την έκβαση της υπόθεσης!!!

Αλήθεια ή πρόσχημα; Σε κάθε περίπτωση το άμεσο μέλλον θα δείξει…