Ανοιχτά θα είναι τα καταστήματα αύριο, Κυριακή, καθώς έχει τεθεί σε ισχύ το πασχαλινό ωράριο λειτουργίας.

Αύριο, Κυριακή των Βαΐων, τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11:00 έως τις 18:00, σύμφωνα με το εορταστικό ωράριο για το Πάσχα, το οποίο θα παραμείνει σε ισχύ έως και το Μεγάλο Σάββατο.

«Ο πασχαλινός τζίρος είναι ένα ακόμα στοίχημα για το σύνολο της αγοράς στην Αττική», δήλωσε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κορκίδης. Συνήθως, η αγορά «ζεσταίνεται» με την πληρωμή του δώρου Πάσχα- πρέπει να καταβληθεί έως και τη Μεγάλη Τετάρτη- σημείωσε.

Ο Βασίλης Κορκίδης υπολόγισε πως η αγορά θα ξεπεράσει την υποτονική κίνηση των τελευταίων ετών και θα βρεθεί πάνω από τον περσινό πασχαλινό τζίρο των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο μεταξύ, αυξάνεται και η κίνηση στα σούπερ μάρκετ, όπως συμβαίνει πάντα πριν από το Πάσχα. Σημειώνεται πως από την περασμένη Τετάρτη έχει τεθεί σε ισχύ το «καλάθι του Πάσχα», το οποίο περιλαμβάνει αρνί, κατσίκι, τσουρέκι και σοκολατένια αυγά.

Επίσης, μέχρι τις 15 Απριλίου εφαρμόζεται το «καλάθι των νονών»- για τα δώρα του Πάσχα- το οποίο περιλαμβάνει 12 κατηγορίες παιχνιδιών: πασχαλινές λαμπάδες – παιχνίδια, επιτραπέζια / παζλ, παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης), βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια), οχήματα – τηλεκατευθυνόμενα, ηλεκτρονικά παιχνίδια, αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα), λούτρινα, μουσικά παιχνίδια και σοκολατένια αυγά.

Πάσχα: «Πιο ακριβός ο οβελίας»

Σε ό,τι αφορά στο κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, ο Βασίλης Κορκίδης δήλωσε πως ο παραδοσιακός οβελίας αναμένεται να είναι πιο ακριβός φέτος, σε σύγκριση με πέρυσι, «τόσο λόγω της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους, όσο και της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου».

«Οι αυξήσεις στα τρόφιμα, που περιλαμβάνονται στο πασχαλινό τραπέζι, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα περιορίσουν την κατανάλωση και τον πασχαλινό τζίρο σε πολλούς άλλους κλάδους του λιανικού εμπορίου, όπως τα εποχικά δώρα, παιχνίδια, λαμπάδες, σοκολατοειδή, παιδική ένδυση και υπόδηση, που αποτελούν μεγάλο μέρος των πασχαλινών εορταστικών δαπανών, ενώ “φρενάρισμα” στον όγκο πωλήσεων παρατηρείται στις αγορές των σούπερ μάρκετ, σε αντίθεση με τον τζίρο», πρόσθεσε ο Βασίλης Κορκίδης.

ΙΝΚΑ: Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι

Με βάση έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών, φέτος το πασχαλινό τραπέζι θα είναι κατά 12,6% ακριβότερο (38 ευρώ) σε σύγκριση με το περσινό.

Ένα πασχαλινό τραπέζι για 6-8 άτομα θα κοστίσει 334,05 ευρώ από 296,25 ευρώ το περσινό Πάσχα. Σημειώνεται ότι το πασχαλινό τραπέζι περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κρέατα (αρνί και κοκορέτσι), λαχανικά, μαγειρίτσα και τυριά, διάφορα άλλα προϊόντα και αναψυκτικά/αλκοολούχα ποτά.

Διαβάστε περισσότερα