Ποδαρικό με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα και την ελληνική οικονομία συνολικά, κάνει το 2024 με μπαράζ θετικών εκθέσεων για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και υψηλότερες τιμές στόχους, σκαρφάλωμα του τραπεζικού δείκτη στο ΧΑ σε υψηλά εξαετίας και την έλευση της JP Morgan την άλλη εβδομάδα στην Αθήνα για σειρά επαφών με τράπεζες και εταιρείες.

Κύριο χαρακτηριστικό των εκτιμήσεων των διεθνών αλλά και των εγχώριων αναλυτών είναι τα μεγάλα περιθώρια ανόδου που εμφανίζουν οι τραπεζικές μετοχές με αποτέλεσμα να αυξάνουν συνεχώς τις τιμές στόχους για τον κλάδο.

Οι τράπεζες βρίσκονται τις τελευταίες ώρες στο κάδρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο της Αθήνας να συνεχίζει και χθες ακάθεκτο καταγράφοντας μία ακόμα ημέρα ανόδου και τον κλαδικό τραπεζικό δείκτη να «σκαρφαλώνει» σε υψηλά 78 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 25/7/2017 (1126,05 μονάδες).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σταθερά ανοδικά από το άνοιγμα και έφτασε έως και τις 1.348,77 μονάδες (+1,36%) ωστόσο έκοψε ρυθμό στο τελευταίο μισάωρο των συναλλαγών και η λήξη της συνεδρίασης τον βρήκε στις 1.341,1 μονάδες με +0,79%.

Ο τραπεζικός δείκτης ηγήθηκε της ανόδου με άλμα 2,13% που τον οδήγησε σε υψηλό εξαετίας στις 1.117,48 μονάδες μετά το μπαράζ θετικών εκθέσεων για τον κλάδο.

Την αρχή έκανε την Δευτέρα η Eurobank Equities που «ψήλωσε» και άλλο τις τιμές στόχους για τις μετοχές των συστημικών τραπεζών, με άξονα την διανομή μερισμάτων και την επιβράβευσης των μετοχών, αναμένοντας παράλληλα καλύτερες ημέρες σε επίπεδο κερδοφορίας.

Η Eurobank Equities εκτιμά ότι ο συνδυασμός των ελκυστικών αποτιμήσεων, της επαναφοράς της διανομής μερισμάτων, της πλήρης αποεπένδυση του ΤΧΣ, και της συρρίκνωση των spreads στα ελληνικά κρατικά ομόλογα αποτελεί ένα άκρως ελκυστικό «story».

Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνει τη σύσταση «buy» για όλες τις τράπεζες με υψηλότερες τιμές στόχους με την Πειραιώς να παραμένει η κορυφαία επιλογή της Χρηματιστηριακής δεδομένης της σταθερής εκτέλεσης και του ελκυστικού «risk reward» προφίλ.

Οι νέες τιμές στόχοι διαμορφώνονται ως εξής: στα 2,23 ευρώ για την Alpha Bank, στα 8,25 ευρώ από 7,46 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και στα 4,66 ευρώ από 4,30 για την Τράπεζα Πειραιώς.

Ακολούθησαν χθες η Euroxx και η Jefferies με τους αναλυτές να χαρακτηρίζουν φθηνές τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών αναμένοντας κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα.

Αναλυτικότερα η Euroxx με τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών να διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο σε χαμηλότερα επίπεδα από έναν δείκτη P/E στο 5x, P/TBV στο 0,7x και για ένα βιώσιμο δείκτη ROTE άνω του 13%, αναμένει συνέχεια του ράλι, με ανοδικά περιθώρια που ξεπερνούν το 50% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Η Χρηματιστηριακή τονίζει πως οι μετοχές των τραπεζών παραμένουν πολύ φθηνές, για ένα τραπεζικό σύστημα με αναπτυξιακές δυνατότητες σε υψηλά μονοψήφια επίπεδα, καλά κεφαλαιοποιημένο και που επιστρέφει δυναμικά στο δρόμο της επιβράβευσης των μετόχων από το 2024 και έπειτα.

Η «overweight» σύσταση παραμένει για τις τέσσερις συστημικές, με τη Euroxx να θέτει τιμή στόχο στα 2,50 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank (από 2,30 ευρώ), στα 9,40 ευρώ (από 8,5 ευρώ) για την Εθνική Τράπεζα, στα 2,40 ευρώ (από 2,1 ευρώ) για τη μετοχή της Alpha Bank και στα 5,30 ευρώ (από 4,6 ευρώ) για την Τράπεζας Πειραιώς.

Σύμφωνα με τη Euroxx, η Eurobank διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτη ενσώματης λογιστικής αξίας, P/TBV για το 2023 στο 0,82x και στο 0,74x για το 2024, η Εθνική Τράπεζα αντίστοιχα στο 0,86x και 0,79x, η Alpha Bank στο 0,58x και 0,55x και η Πειραιώς στο 0,66x και 0,59x αντίστοιχα.

Την σκυτάλη παράλαβε η Jefferies με τον Οίκο να συνεχίζει να εντοπίζει περαιτέρω σημαντικά ανοδικά περιθώρια, αναβαθμίζοντας με «buy» σύσταση τις Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς – για την Εθνική Τράπεζα προυπήρχε – και αυξάνοντας τις τιμές στόχους.

«Με τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών να διαπραγματεύονται με εκτιμώμενο δείκτη P/TBV στο 0,6x 2024, υπάρχει η δυνατότητα για ένα re – rating προς το 0,8x P/TBV με βάση τις εκτιμήσεις μας για τον δείκτη ROTE», αναφέρει η Jefferies.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Jefferies, διατηρεί τη «bullish» θέση της για τις ελληνικές τράπεζες, αναμένοντας μέση άνοδο 40% από τα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων, αναβαθμίζοντας σε «buy» την Alpha, τη Eurobank και την Πειραιώς και διατηρώντας τη σύσταση «buy» στην Εθνική Τράπεζα που αποτελεί την κορυφαία επιλογή της, λόγω των καλύτερων μετρήσεων σε επίπεδο υποκείμενης κερδφοορίας, του χαμηλότερου δείκτη NPE και του υψηλού CET1.

Οι τιμές στόχοι διαμορφώνονται στα 2,25 ευρώ για την Alpha Bank (από 1,10 ευρώ προηγουμένως), στα 8,80 ευρώ για την Εθνική (από 7,40 ευρώ προηγουμένως), στα 2,25 ευρώ για τη Eurobank (από 1,70 ευρώ προηγουμένως) και στα 4,45 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς (από 3,10 ευρώ προηγουμένως).

Εν τω μεταξύ, πελάτες της φέρνει στην Αθήνα, το διήμερο 16 – 17 Ιανουαρίου, η JP Morgan, προκειμένου να συναντήσουν υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη των συστιμικών τραπεζών και σημαντικών εγχώριων Εταιρειών.

Βάσει του προγράμματος, στις παρουσιάσεις θα συμμετέχουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα, ενώ από πλευράς των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων θα είναι οι Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Prodea.

Διαβάστε ακόμη: