Οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύθηκαν υψηλότερα την Τετάρτη, καθώς η αναμενόμενη περιορισμένη προσφορά αργού για το υπόλοιπο του έτους αντιστάθμισε τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Η παράταση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) των περικοπών της παραγωγής αργού πετρελαίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα οδηγήσει σε σημαντικό έλλειμμα στην αγορά μέχρι το τέταρτο τρίμηνο, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Οι συνεχιζόμενες περικοπές της προσφοράς θα μπορούσαν να ανεβάσουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent πάνω από το όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι πριν από το τέλος του έτους, δήλωσαν την Τετάρτη αναλυτές της Bank of America.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent σημείωσαν άνοδο 40 σεντς, ή 0,43%, στα 92,46 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό αργό West Texas Intermediate (WTI) κέρδισε 41 σεντς, ή 0,46%, στα 89,25 δολάρια.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent με την πιο άμεση λήξη διαπραγματεύθηκαν έως και 4,68 δολάρια το βαρέλι πάνω από αυτά για παράδοση έξι μήνες αργότερα την Τρίτη, ένα εύρος διαφοράς που δεν παραβιάστηκε από τον περασμένο Νοέμβριο, υποδηλώνοντας στενότερη προσφορά στην αγορά.

Εν τω μεταξύ, οι μετεωρολόγοι αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της την Πέμπτη.

Η πρόβλεψη της IEA για την ανάπτυξη της ζήτησης για το τέταρτο τρίμηνο, εν τω μεταξύ, αναθεωρήθηκε προς τα κάτω κατά 600.000 bpd σε αυτό που ο αναλυτής της Investec Callum Macpherson είπε ότι ήταν μια σημαντική προσαρμογή. «Το έλλειμμα είναι τώρα σε γενικές γραμμές ίσο με την πρόσθετη εθελοντική περικοπή της Σαουδικής Αραβίας», είπε.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών ΟΠΕΚ τήρησε την Τρίτη τις προβλέψεις του για ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2023 και το 2024.

Τέσσερα λιμάνια πετρελαίου που έκλεισαν από τις ισχυρές καταιγίδες στη Λιβύη άνοιξαν ξανά την Τετάρτη.

Διαβάστε ακόμη: