Την υπόδειξη να ρίξουμε όλο το βάρος στις ΑΠΕ και στις υποδομές αερίου κυρίως τις πλωτές δεξαμενές, κάνει προς την Ελλάδα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στην ετήσια έκθεσή του για την Ελλάδα.

Ο IEA θεωρεί ότι «η Ελλάδα έχει σημειώσει θετική πρόοδο στην μείωση της χρήσης άνθρακα και στην μεταρρύθμιση των αγορών ενέργειας, ωστόσο χρειάζεται να κάνει περισσότερα για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και την προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση του οργανισμού.

Σημειώνεται ότι η μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας εξετάζει την περίοδο από το 2017 έως σήμερα δηλαδή όλο το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την προηγούμενη αντίστοιχη έκθεση του Οργανισμού για την Ελλάδα.

Βασικές είναι οι συστάσεις για επιτάχυνση των διαδικασιών σχετικά με την απλοποίηση της αδειοδότησης για νέα έργα ΑΠΕ, καθώς και η ανάγκη οι όποιες νέες επενδύσεις σε υποδομές αερίου να αντιστοιχούν πλήρως στις απαιτήσεις της ασφάλειας εφοδιασμού χωρίς πρόσθετες υποδομές που δεν υπηρετούν τον παραπάνω στόχο.

Αναφορά γίνεται για τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η Ελλάδα για το «πρασίνισμα» του ενεργειακού μίγματος με πρόσθετη εγκατεστημένη ισχύ τεχνολογιών ΑΠΕ όπως είναι τα υπεράκτια αιολικά, καθώς και για την πρωτοβουλία ανάπτυξης νέων ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες.

Οι υποδομές αυτές θα επιτρέψουν αφενός την εξαγωγή της περίσσειας παραγόμενης «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας και αφετέρου την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας της χώρας.

Τέλος, εκτενής αναφορά γίνεται στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας φυσικού αερίου, σημειώνοντας τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί για τον εκσυγχρονισμό τους.

Επιπλέον 1000 Μεγαβάτ από Ανανεώσιμες Πήγες βάζει σε λειτουργία το ΥΠΕΝ

Τι μας υποδεικνύει ο οργανισμός για τις ΑΠΕ

Οι βασικές απόψεις-υποδείξεις του ΙΕΑ για τις ΑΠΕ είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους διαχειριστές του δικτύου προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι επικείμενες επενδύσεις στα δίκτυα θα εστιάσουν στις πιο «προβληματικές» από άποψη «κορεσμού» περιοχές του δικτύου, ώστε να διασφαλιστεί αφενός η έγκαιρη σύνδεση των έργων και αφετέρου τα τουλάχιστον 4 GW σε νέα έργα στο δίκτυο μέχρι το 2025.

Καλεί επίσης την κυβέρνηση να εργαστεί μαζί με τις φορείς της αγοράς και τις τοπικές κοινωνίες ώστε να καταρτιστεί ένα σχέδιο προτεραιοτήτων για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και το οποίο θα διασφαλίζει την ταχεία αδειοδότηση και σύνδεση των έργων και ταυτόχρονα την εξισορρόπηση πόρων, το κόστος δικτύου, περιβαλλοντικά και πολιτισμικά θέματα και χρήσεις γης.

Μια 3η σύσταση προς την ελληνική κυβέρνηση αφορά την ταχεία εφαρμογή της αδειοδότησης «one stop-shop» με σχετική παρακολούθηση ως προς την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας.

Τέλος, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προτείνει τον συντονισμό μέτρων με στόχο την ανάπτυξη της πράσινης ηλεκτροπαραγωγής και του εξηλεκτρισμού των τελικών χρήσεων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την συνοχή του ηλεκτρικού συστήματος.

Χιλιάδες μικρά φωτοβολταϊκά σε Κρήτη - Πελοπόννησο- Κυκλάδες - Εύβοια

Τι γίνεται με τις εκπομπές αερίων ρύπων στη χώρα μας – «Ειδικές συνθήκες» αναγνωρίζει ο ΙΕΑ

Μεγάλη υποχώρηση σημείωσαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της χώρας μας από το 2005 ως το 2021, όμως αυτό είναι το αποτέλεσμα περισσότερο της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας παρά των πράσινων πολιτικών.

Όπως αναφέρει ο ΙΕΑ στην ειδική του έκθεση για την Ελλάδα, τόσο οι συνολικές εκπομπές, όσο και οι εκπομπές ανά παραγόμενη κιλοβατώρα ηλεκτρισμού περιορίστηκαν δραστικά όλα αυτά τα χρόνια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εκπομπές/KWh έπεσαν από τα 791,6 γρ./ΚWh σε 342,4 γρ./KWh και ήταν η πέμπτη πιο έντονη μείωση μεταξύ όλων των μελών του οργανισμού. Στις γενικότερες εκπομπές η μείωση ήταν η τρίτη μεγαλύτερη ανάμεσά τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αφενός να ξεπεράσει κατά πολύ η χώρα μας τον εθνικό στόχο του 2020 (έχοντας -56% στο ETS και -28% στις εκπομπές πλην του ETS) και αφετέρου να φτάσει να αποτελεί μια “ανωμαλία” σε σύγκριση με άλλες οικονομίες και μέλη του ΙΕΑ.

Ο οργανισμός τονίζει σχετικά ότι εφόσον η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια, αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε απότομες αυξήσεις των εκπομπών της.

“Η Ελλάδα πιθανώς να χρειαστεί να επεκτείνει τη φιλοδοξία της ώστε να πετύχει τον ευρωπαϊκό στόχο του 55% για το 2030”, αναφέρεται σχετικά.

Λιγνίτης: To ελληνικό καύσιμο του παρόντος και του …μέλλοντος!

Η ηλεκτροπαραγωγή βασικός υπεύθυνος για τις εκπομπές ρύπων

Στην έκθεση σημειώνεται ότι το έτος 2020 το 43% των εκπομπών εντάσσονταν στο ETS και αφορούσαν κατά 63% την ηλεκτροπαραγωγή και κατά 36% τη βιομηχανία.

Από το υπόλοιπο 57% (εκτός ETS), το 39% αφορούσε τις μεταφορές και το 19% τη βιομηχανία.

Με βάση τις προτάσεις του ΙΕΑ, η εντονότερη μείωση στα χρόνια που θα ακολουθήσουν ως το 2030 θα μπορέσει να προέλθει από τις ΑΠΕ (11,8 εκατ. τόνοι).

Η ενεργειακή αποδοτικότητα στα κτήρια μπορεί να αποσβέσει άλλους 2,99 εκατ. τόνους με τα κατάλληλα μέτρα, ενώ πολύ χαμηλότερη είναι η συνεισφορά του εξηλεκτρισμού (0,19 εκατ. τόνοι) και των βιοκαυσίμων στις μεταφορές (0,43 εκατ. τόνοι).

Διαβάστε περισσότερα