Με ανάγλυφο τον κίνδυνο μπλακ άουτ λόγω χαμηλής κατανάλωσης (!) Πασχαλιάτικα, ο κ. Μάνος Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ θυμήθηκε να ασχοληθεί με τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ΑΔΜΗΕ έβγαλε σε διαβούλευση το σχεδιασμό για τη συμμετοχή των Εγκαταστάσεων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας και χαρτοφυλακίων που περιλαμβάνουν τέτοιες εγκαταστάσεις στην Αγορά Εξισορρόπησης. Με τη διαβούλευση ο ΑΔΜΗΕ στοχεύει στην έναρξη συζητήσεων με τους ενδιαφερόμενους σχετικά με τον σχεδιασμό των λεπτομερειών για την συμμετοχή των Εγκαταστάσεων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Αγορά Εξισορρόπησης.

Μετά τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης ο ΑΔΜΗΕ θα δημοσιοποιήσει τον κατάλογο των συμμετεχόντων, καθώς και το περιεχόμενο των επιστολών οι οποίες υποβλήθηκαν, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο αποστολέας αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των απόψεών του,τις απόψεις του ΑΔΜΗΕ επί των παρατηρήσεων των συμμετεχόντων στην δημόσια διαβούλευση και την τελική πρόταση του ΑΔΜΗΕ.

«Η ενεργή συμμετοχή των ενδιαφερομένων είναι απαραίτητη ώστε ο τελικός σχεδιασμός να είναι βέλτιστος, να ενθαρρύνει την συμμετοχή των Εγκαταστάσεων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας και να είναι τεχνικά υλοποιήσιμος στο πλαίσιο της Αγοράς Εξισορρόπησης, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητές της όπως η κεντρική κατανομή σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές» μας είπε τεχνοκράτης του Διαχειριστή.

Οι υποψήφιοι θα υποβάλλουν τις απόψεις τους έως και την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΑΔΜΗΕ [email protected] με θέμα «ΔΔ συμμετοχής των Εγκαταστάσεων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Αγορά Εξισορρόπησης».

Μικρά φωτοβολταϊκά: Καλό... Δεκέμβριο εν αναμονή της υπουργικής απόφασης

Όλοι ζητούν ηλιακά πάνελ σε στέγες

Εν τω μεταξύ όλοι θέλουν να εγκαταστήσουν ηλιακά πάνελ στις στέγες: έχουν υποβληθεί στο ΔΕΔΔΗΕ, που είναι κατά 51% θυγατρική της ΔΕΗ, πάνω από 4000 αιτήσεις σύνδεσης για φωτοβολταϊκά σε στέγες, από τις οποίες σχεδόν οι μισές αφορούν σε αιτήματα για μπαταρίες

Το μεγάλο ενδιαφέρον από ιδιώτες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών net-metering ισχύος παραγωγής έως 10 κιλοβάτ, αλλά και για τη διεκδίκηση επιδότησης μέσω του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», δείχνουν όλα τα στοιχεία για τις αιτήσεις που έχουν έως τώρα υποβληθεί στη νέα απλοποιημένη πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ, για τη σύναψη σύνδεσης ανάλογων συστημάτων.

Από τις αρχές του μήνα που ξεκίνησε το άνοιγμα της πλατφόρμας και έως την προηγούμενη εβδομάδα, είχαν υποβληθεί πάνω από 4000 αιτήματα για τη δέσμευση ηλεκτρικού «χώρου». Από αυτά, η πλειονότητα αφορά αιτήσεις ιδιωτών, καθώς τα υποψήφια εμπορικά συστήματα δεν ξεπερνούν τα 500 και τα αγροτικά συστήματα τα 80.

Με δεδομένο ότι πριν από την ανακοίνωση των όρων του προγράμματος, δεν υπήρχε κανένα αίτημα για οικιακό σύστημα με μπαταρία, θεωρείται δεδομένο πως και οι 1.800 αιτήσεις προέρχονται από ιδιώτες που προτίθενται να διεκδικήσουν επιδότηση μέσω του «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες».

Εξάλλου, η υπογραφή σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ θα αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα. Συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι κριτήριο ένταξης στο «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» θα είναι αποκλειστικά η χρονική προτεραιότητα, φαίνεται πως 1.800 έως τώρα ενδιαφερόμενοι ξεκίνησαν νωρίτερα τις διαδικασίες δέσμευσης ηλεκτρικού «χώρου», ώστε να είναι από τους πρώτους που θα λάβουν επιδότηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην πλατφόρμα για την υπογραφή σύμβασης σύνδεσης, δίνουν επίσης το παρών περί τις 1.300 αιτήσεις για οικιακά συστήματα, τα οποία δεν συνδυάζονται με μπαταρίες. Μένει να φανεί αν τα αιτήματα προέρχονται αποκλειστικά από ιδιώτες που απλώς θέλουν να εγκαταστήσουν ένα «μικρό» φωτοβολταϊκό net-metering, χωρίς να στοχεύουν να λάβουν επιδότηση.

Μεγάλο μέρος αυτών των 1.300 αιτήσεων έχουν υποβληθεί από καταναλωτές που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και, για οποιονδήποτε λόγο, δεν συμπεριέλαβαν στο αρχικό τους αίτημα και μπαταρία. Αυτό θα φανεί από το αν (και σε ποιον βαθμό) θα υπάρξουν στην πορεία τροποποιήσεις τέτοιων αιτημάτων, για την προσθήκη συσσωρευτών.

Αντίθετα, οι μόλις 80 αιτήσεις για αγροτικά συστήματα δείχνουν ότι έως τώρα τουλάχιστον καταγράφεται υποτονικό ενδιαφέρον αγροτών για το «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες». Κι αυτό για τους συγκεκριμένους δικαιούχους, ο συνδυασμός με μπαταρία δεν είναι υποχρεωτικός για να λάβουν επιδότηση από το πρόγραμμα.

Το «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» προγραμματιζόταν κανονικά να κάνει «πρεμιέρα» αρχές Απριλίου, με το άνοιγμα της πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ για την υποβολή αίτησης. Τελικά, δόθηκε ολιγοήμερη αναβολή στην έναρξή του.

Επιπλέον 1000 Μεγαβάτ από Ανανεώσιμες Πήγες βάζει σε λειτουργία το ΥΠΕΝ

Και «βροχή» αιτήσεων για σύνδεση μπαταριών

Με ρυθμούς πολυβόλου φθάνουν πλέον στον ΑΔΜΗΕ οι προσφορές όρων σύνδεσης σε έργα ΑΠΕ που διεκδικούν ηλεκτρικό «χώρο» στο σύστημα μεταφοράς, εξετάζοντας τα σχετικά αιτήματα με βάση τις σειρές προτεραιότητας που θεσπίστηκαν με την Υπουργική Απόφαση του Αυγούστου του 2022 και οι οποίες επικαιροποιήθηκαν με τη νέα ΥΑ στο τέλος του Ιανουαρίου.

Έως τώρα έχουν εκδοθεί ΟΠΣ ή/και ετοιμαστεί προσφορές για «πράσινες» μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 4.250 Μεγαβάτ.

Η δυναμικότητα αυτή αντιστοιχεί σε αιτήσεις περίπου 5.100 Μεγαβάτ, με δεδομένο ότι σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες προβλέπεται απόκλιση ισχύος 20%.

Εάν μία αίτηση από όσες έχουν διεκπεραιωθεί αφορούσε ένα έργο ισχύος 100 Μεγαβάτ, στην περίπτωση που ο επενδυτής συναίνεσε στο σχετικό «ψαλίδι», ο ΑΔΜΗΕ εξέδωσε όρους σύνδεσης (ή έχει ετοιμάσει προσφορά) για 80 Μεγαβάτ.

Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο αθροίζεται σε ένα χαρτοφυλάκιο 7.700 ΜW (μετά την περικοπή του 20%) που θα κατακυρώσει «χώρο» στο ΕΣΜΗΕ. Επομένως, με όρους ισχύος, ο Διαχειριστής έχει ολοκληρώσει περίπου το 55% του πρώτου «κύματος» νέων έργων.

Στο Διαχειριστή έχουν ήδη καταφθάσει αιτήσεις σύνδεσης από ένα μεγάλο πρώτο «κύμα» standalone μπαταριών. Τα έως τώρα αιτήματα για ΟΠΣ αθροίζονται σε ένα χαρτοφυλάκιο συσσωρευτών συνολικής ισχύος 5.340 Μεγαβάτ με χωρητικότητα 11.482 Μεγαβατώρες.

Το πακέτο αυτό έχει ξεπεράσει ήδη το στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, μπαίνοντας επομένως στην τρίτη φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης. Επομένως, εκτιμάται ότι αποτελεί μία ικανοποιητική υποψήφια «δεξαμενή» πρότζεκτ για συμμετοχή στο πρώτο διαγωνισμό για τη λήψη επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης, ο οποίος θα διεξαχθεί έως τα τέλη Ιουνίου.

Όπως είναι γνωστό, με βάση τις σειρές προτεραιότητας οι αιτήσεις σύνδεσης για standalone μπαταρίες θα εξεταστούν από τον Διαχειριστή, διαδικασία που προφανώς θα εκκινήσει το Μάιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, με δεδομένο πως για να επιτευχθούν οι προθεσμίες του RRF θα πρέπει εντός του μήνα να βγει η Υπουργική Απόφαση για την πρώτη δημοπρασία, και αμέσως μετά η προκήρυξη από τη ΡΑΕ, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι για τα έργα που θα διεκδικήσουν «ταρίφα» και χρηματοδότηση μέρους του CAPEX τους, θα απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση, χωρίς να έχουν κατακυρώσει ηλεκτρικό «χώρο».

ΑΔΜΗΕ- Τοποθέτηση νέου αυτομετασχηματιστή στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου

Έσοδα γύρω στα 300 εκατομμύρια ο όμιλος ΑΔΜΗΕ

Χρονιά υψηλών επενδύσεων ήταν το 2022 για τον ΑΔΜΗΕ, που ανήλθαν στα 354,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά έσοδα του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 292,3 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Διαχειριστή:

Η ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. κάτοχος του 51% των μετοχών του Ομίλου της ΑΔΜΗΕ Α.Ε., δημοσιεύει σήμερα τα οικονομικά αποτελέσματα σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (Δ.Π.Χ.Α.) για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Τα βασικά σημεία των αποτελεσμάτων έχουν ως εξής:Πλήρης αποκατάσταση της λειτουργικής και καθαρής κερδοφορίας από το 4ο τρίμηνο, μετά την ενσωμάτωση των νέων Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος από τον Σεπτέμβριο 2022

Η υπο-ανακτηση του εσόδου λόγω μεταγενέστερης έκδοσης της απόφασης για το ρυθμιζόμενο έσοδο ανήλθε σε 31 εκατ. ευρώ τα οποία θα ανακτηθούν πλήρως το 2024

Τα Συνολικά Έσοδα για το έτος 2022 διαμορφώθηκαν στα 292,3 εκατ. Ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 2,5% σε σύγκριση με το 2021, ενώ αντίστοιχα στο 4ο τρίμηνο ανήλθαν στα 81,3 εκατ. σημειώνοντας αύξηση κατά 13,3%

Τα Έσοδα από το Ενοίκιο Συστήματος Μεταφοράς διαμορφώθηκαν στα 272,0 εκατ. ευρώ, έναντι 270,4 εκατ. ευρώ το 2021. Λαμβάνοντας υπόψη και τα έσοδα από την Αγορά Εξισορρόπησης , τα οποία ανήλθαν στα 11,9 εκατ. ευρώ το 2022, σημειώνεται αύξηση 5% έναντι του 2021.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 195,2 εκατ. ευρώ (από 189,8 εκατ. ευρώ το 2021) ενώ στο 4ο τρίμηνο ανήλθαν στα 51,5 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 18,2%. Το συγκρίσιμο EBITDA διαμορφώθηκε στα 189,6 εκατ. ευρώ έναντι 190,6 εκατ. ευρώ το 2021.

Τα καθαρά κέρδη της χρήσης διαμορφώθηκαν σε 58,2 εκατ. ευρώ (-16,1% σε σχέση με το 2021), ενώ αντίστοιχα το 4ο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 17,1 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 58,4%.

Σημαντική πρόοδος του επενδυτικού προγράμματος, με τις κεφαλαιουχικές δαπάνες να σταθεροποιούνται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και να διαμορφώνονται στα 354,5 εκατ. Ευρώ.

Ισχυρή Χρηματοοικονομική θέση, με Καθαρό Δανεισμό 775,4 εκατ. ευρώ και δείκτης Καθαρός Δανεισμός/συγκρ. EBITDA 4,1x.

ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.:

• Καθαρά κέρδη 29,1 εκατ. ευρώ.
• Πρόταση διανομής μικτού προμερίσματος ανά μετοχή 0,058 (αφορά χρήση 2023)

Τα αποτελέσματα 2022

Ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ κατάφερε να ανταποκριθεί με επιτυχία στα προβλήματα που προέκυψαν από τον πληθωρισμό και τις προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, προχωρώντας εντατικά στην υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος.

Το 2022 ο Όμιλος κατέγραψε, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, άλλη μία χρονιά υψηλών επενδύσεων, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 354,5 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο κερδοφορίας, τα αποτελέσματα του Διαχειριστή επηρεάστηκαν από τη σημαντική καθυστέρηση στην εφαρμογή των νέων μοναδιαίων χρεώσεων χρήσης συστήματος οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ την 01.09.2022 αλλά και από τη μειωμένη ζήτηση ενέργειας, ωστόσο το 4ο τρίμηνο παρατηρείται ισχυρή αποκατάσταση των οικονομικών μεγεθών.

Τα ενοποιημένα συνολικά έσοδα σε επίπεδο Ομίλου διαμορφώθηκαν το 2022 σε 292,3 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 2,5% έναντι 285,0 εκατ. ευρώ το 2021. Τα Έσοδα Ενοικίου Συστήματος Μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων και των εσόδων από την Αγορά Εξισορρόπησης ανήλθαν σε 283,9 εκατ. ευρώ έναντι 270,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 5%, ενώ τα Έσοδα από λοιπές δραστηριότητες μειώθηκαν κατά 6,3 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της σταδιακής μεταφοράς των υπηρεσιών συντήρησης υποσταθμών μέσης τάσης στον ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 195,2 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 2,9% σε ετήσια βάση έναντι 189,8 εκατ. ευρώ το 2021. Το συγκρίσιμο EBITDA του Ομίλου διαμορφώθηκε στα 189,6 εκατ. ευρώ, χαμηλότερο κατά 0,5% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του 2021, χωρίς να συμπεριλαμβάνει τα ακόλουθα μη επαναλαμβανόμενα κονδύλια:

α) πρόβλεψη για την έκπτωση μειωμένου ρεύματος που δίνεται σε υπαλλήλους και συνταξιούχους της Συγγενούς εταιρείας και προβλέψεις για αποζημίωση προσωπικού συνολικού ποσού 2,6 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης 1,4 εκατ. ευρώ για το 2021,

β) απελευθέρωση πρόβλεψης για κινδύνους και έξοδα ποσού 8,2 εκατ. ευρώ έναντι αντίστοιχης απελευθέρωσης πρόβλεψης ποσού 2,6 εκατ. ευρώ το 2021 και

γ) επιβάρυνση λόγω αναδρομικής χρέωσης το 2ο εξάμηνο 2021 ποσού 2 εκατ. ευρώ που οφείλεται σε αμοιβές προς το τεχνικό προσωπικό από την εφαρμογή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας ΕΣΣΕ 2021-2024.

Το ενοποιημένο ΕΒΙΤ αυξήθηκε κατά 0,8% και ανήλθε στα 89,2 εκατ. ευρώ, έναντι 88,5 εκατ. ευρώ το 2021, κυρίως λόγω της αύξησης του ύψους των αποσβέσεων κατά 4,7% ως αποτέλεσμα των παγιοποιήσεων έργων που ολοκληρώθηκαν κατά βάση στο τέλος της συγκριτικής χρήσης και κατά συνέπεια της επέκτασης της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης της ΑΔΜΗΕ. Το συγκρίσιμο EBIT διαμορφώθηκε στα 83,6 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 6,4% έναντι 89,3 εκατ. ευρώ το 2021, μη συμπεριλαμβάνοντας τα ανωτέρω έκτακτα – μη επαναλαμβανόμενα κονδύλια.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 76,8 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 4,1% έναντι 80,1 εκατ. ευρώ για το 2021, καθώς καταγράφηκε αύξηση των τόκων Ομολογιακού δανείου λόγω της αύξησης των κυμαινόμενων επιτοκίων από τις τιμές του Euribor το 2022, ενώ εντός του 2021 ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ αναγνώρισε έκτακτο έσοδο ποσού 2,9 εκατ. ευρώ από την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου Κοινοπρακτικού δανείου.

Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη στη χρήση του 2022 διαμορφώθηκαν στα 58,2 εκατ. ευρώ, έναντι 69,4 εκατ. το 2021, ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 54,0 εκατ. ευρώ, έναντι 59,0 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος σημειώνοντας μείωση 8,6%.

Το ΔΣ της ΑΔΜΗΕ Α.Ε., κατ’ εφαρμογή της Συμφωνίας Μετόχων (shareholder agreement), θα προτείνει στους μετόχους τη διανομή μερίσματος ίσου με το 50% των καθαρών κερδών για το οικονομικό έτος 2022, που αντιστοιχεί στο ποσό των 29,4 εκατ. ευρώ.

Τα ενοποιημένα συνολικά έσοδα του Ομίλου το 4ο τρίμηνο του 2022 αυξήθηκαν κατά 13,3%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και διαμορφώθηκαν στα 81,3 εκατ. ευρώ, γεγονός που αντικατοπτρίζει την εφαρμογή των νέων χρεώσεων χρήσης συστήματος σε όλο το τρίμηνο.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) το 4ο τρίμηνο του 2022 ανήλθαν στα 51,5 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 18,2% σε ετήσια βάση έναντι 43,6 εκατ. ευρώ το 4ο τρίμηνο 2021. Το συγκρίσιμο EBITDA του Ομίλου διαμορφώθηκε στα 51,3 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 15,9% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του 4ου τριμήνου του 2021, μη συμπεριλαμβάνοντας τις ακόλουθες προβλέψεις:

α) πρόβλεψη για την έκπτωση μειωμένου ρεύματος που δίνεται σε υπαλλήλους και συνταξιούχους της Εταιρείας και προβλέψεις για αποζημίωση προσωπικού ποσού 0,15 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης 0,9 εκατ. ευρώ για το 2021,

β) απελευθέρωση πρόβλεψης για κινδύνους και έξοδα ποσού 0,3 εκατ. ευρώ έναντι αντίστοιχης απελευθέρωσης πρόβλεψης ποσού 1,1 εκατ. ευρώ το 4ο τρίμηνο 2021 και

γ) επιβάρυνση λόγω αναδρομικής χρέωσης ποσού 0,95 εκατ. ευρώ το 4ο τρίμηνο του 2021 που οφείλεται σε αμοιβές προς στο τεχνικό προσωπικό από την εφαρμογή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας ΕΣΣΕ 2021-2024

Το ενοποιημένο ΕΒΙΤ αυξήθηκε κατά 42,7% και ανήλθε στα 23,7 εκατ., έναντι 16,6 εκατ. ευρώ το 4ο τρίμηνο 2021, ενώ το συγκρίσιμο EBIT διαμορφώθηκε στα 23,5 εκατ. ευρώ, έναντι 17,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο ένα έτος πριν.

Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη περιόδου το 4ο τρίμηνο 2022 ανήλθαν σε 17,1 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 58,4% έναντι 10,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, ενώ τα συγκρίσιμα ενοποιημένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 17,0 εκατ. ευρώ έναντι 11,3 εκατ. ευρώ το 4ο τρίμηνο 2021 εξαιρώντας την έκτακτη θετική επίδραση του φόρου το προηγούμενο έτος.

Διαβάστε περισσότερα