Μαθαίνω ότι στο ΥΠΕΝ ετοιμάζουν επείγουσα  νομοθετική ρύθμιση για να δώσουν «με τη σέσουλα» χιλιάδες φωτοβολταϊκά στο …λαό!

Συγκεκριμένα η ρύθμιση θα επιτρέπει σε όσους δεν έχουν κανένα έργο ΑΠΕ να μπορούν να κατασκευάσουν και να λειτουργήσουν ένα μικρό  φωτοβολταϊκό (500 Κιλοβόλτ-kW) χωρίς να μπούν στις διαδικασίες της ΡΑΕ όπου θα ήταν χαμένοι από χέρι.

Μάλιστα τα μικρά «λαϊκά πάνελ» θα αποκτηθούν με το καθεστώς των εγγυημένων τιμών (feed in tariff), χωρίς δηλαδή να είναι υποχρεωμένοι να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό για να κλειδώσουν τιμή. Με δυό λόγια, φωτοβολταϊκά για όλους με περισσή …σιγουράντζα!

Το παράξενο είναι ότι τέτοια ρύθμιση υπήρχε παλαιότερα  και καταργήθηκε επί υπουργίας Κωστή Χατζηδάκη που μάλιστα είχε  εξαγγείλει πριν αλλάξει υπουργείο, τη λειτουργία ειδικής πλατφόρμας για τα μικρά έργα αλλά μέσα από διαγωνισμό, άρα γεμάτα αμφιβολίες.

«Ο σημερινός ΥΠΕΝ  Κώστας Σκρέκας, ανατρέπει άρδην όλα αυτά και δίνει άφθονα πάνελ στο λαό» μας λέει παλιά …καραβάνα του ΥΠΕΝ και συνεχίζει: «η πολύ κομψή διαφοροποίηση, γίνεται τυπικά λόγω της καλής  πορείας  εσόδων του Λογαριασμού των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ από την αύξηση δικαιωμάτων των ρύπων) αλλά μην γελιέστε. Όλα αυτά γίνονται λόγω των έντονων πιέσεων που υπήρχαν από τη λαϊκή βάση και θα εξαργυρωθούν στις εκλογές, οψέποτε αυτές γίνουν!».

Αυτά λένε οι παλιοί φυσικά, εμείς είμαστε νέοι στο χώρο και απεκδυόμαστε πάσης ευθύνης…