Πάνω από 500 εκατομμύρια το μήνα κοστίζει στα νοικοκυριά της χώρας η «μεγάλη ενεργειακή πανδημία» που μεταφράζεται σε αυξήσεις τιμολογίων στο ρεύμα και κυρίως στο φυσικό αέριο. Η κρίση κοστίζει και επιπλέον 400 εκατομμύρια στις επιχειρήσεις άρα μιλάμε για πάνω από 10 δις ευρώ «έξτρα βάρος» σε 12μηνη βάση.
Η κυβέρνηση έχει εκπονήσει μεν και υλοποιεί ένα «στέρεο» σχέδιο στήριξης των καταναλωτών για την ενεργειακή πανδημία και κυρίως των «μη εχόντων» αλλά και οι έχοντες που μένουν εκτός πακέτων στήριξης λόγω εισοδημάτων βλέπουν με τις δραματικές αυξήσεις τα διαθέσιμά τους να μειώνονται ταχύτατα ενώ τα εισοδήματά τους, κυρίως στη μεσαία τάξη, μένουν στάσιμα ή και μειώνονται.
Ενεργειακή πανδημία. Υπάρχει μάλιστα και ένα πρόβλημα κοινωνικής ανισομέρειας στα ενισχυτικά πακέτα που ίσως να είναι και άλυτο: «υπολογίζουμε ότι υπάρχουν περίπου 100.000 νοικοκυριά στη χώρα, ίσως και λίγο παραπάνω που ωφελούνται από επιδόματα και ενισχύσεις, περιλαμβανομένων και των ενισχύσεων σε πετρέλαιο θέρμανσης και αέριο. Αυτό γίνεται με βάση τα δηλωμένα εισοδήματα και περιουσιακά τους στοιχεία. Πρόκειται κυρίως για ελεύθερους επαγγελματίες Έλληνες αλλά και αλβανικής καταγωγής που είναι πλέον αφομοιωμένοι στην ελληνική κοινωνία» μας λέει κορυφαίος αναλυτής από το ΥΠΟΙΚ που επεξεργάζεται στοιχεία μαζί με την Τράπεζα Ελλάδος και με Εθνικά Ερευνητικά Κέντρα.
Και συνεχίζει: «όλοι αυτοί εισπράττουν κάθε επιδότηση και επωφελούνται από κάθε πακέτο που δίνουμε αλλά επί της ουσίας …δεν δικαιούνται τίποτα από αυτά! Κρύβουν τα εισοδήματά τους και εισπράττουν μαύρα, πληρώνουν τα βασικά πάλι με μαύρα και φροντίζουν να διαμοιράζουν τα λίγα στοιχεία ακίνητης περιουσίας που έχουν σε παιδιά ή άλλους συγγενείς ώστε να μην εμφανίζονται. Μιλάμε για όλες τις λεγόμενες ειδικότητες οικοδομής, για τον κλάδο του αυτοκινήτου, για την εστίαση αλλά και για τον τομέα της γυναικείας ομορφιάς από τις περιβόητες …νυχούδες μέχρι τις κομμώτριες. Έχετε δει ποτέ απόδειξη από αυτούς; Και φυσικά δηλώνουν μηδαμινά εισοδήματα ώστε να εισπράττουν τα επιδόματα» ενώ διευκρινίζει σε δική μας ερώτηση-παρατήρηση: «εντάξει μην μου αναφέρετε γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και εργολάβους διότι και αυτοί μεν φοροδιαφεύγουν και μάλιστα …διαβολικά αλλά έχουν περιουσιακά στοιχεία άρα δεν λαμβάνουν επιδόματα».
Στο ΥΠΟΙΚ και την ΤτΕ υπολογίζουν ότι ετήσιες απώλειες από την «αιμορραγία» αυτή αγγίζουν και ξεπερνούν το μισό δις ευρώ κάθε χρόνο!
«Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την στήριξη των πραγματικά χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων αλλά δυστυχώς πηγαίνουν σε ένα αριστοτεχνικά δομημένο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που εντελώς …αετονύχικα βασίζεται και ενεργεί στην απομύζηση του δημόσιου χρήματος. Δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα αυτό, είναι μια μικρή εθνική τραγωδία αλλά δεν μπορεί χρόνια τώρα!».
Ενεργειακή πανδημία – Η συνολική επιβάρυνση για την οικονομία
Αλλά συνολικά η χώρα και η οικονομία κινδυνεύει με υπερχρέωση η οποία οφείλεται στην «ενεργειακή πανδημία»! Σε ΥΠΟΙΚ και ΤτΕ υπολογίζουν ότι οι έξτρα απώλειες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά από την ενεργειακή πανδημία θα φτάσουν σε ετήσια βάση (Οκτώβριο φέτος με Οκτώβριο 2022) στα 10 δις ευρώ!
Ενεργειακή πανδημία επιβάρυνση στο ηλεκτρικό ρεύμα
«Περισσότερα από 315 εκατ. ευρώ είναι το ξαφνικό έξτρα κόστος και για το φυσικό αέριο, ενώ στους λογαριασμούς ρεύματος η πρόσθετη επιβάρυνση είναι περίπου 420 εκατ. ευρώ το μήνα αφού πληρώνουμε 10 λεπτά ακριβότερα την κιλοβατώρα. Αλλά και στο πετρέλαιο θέρμανσης θα χρεωθούμε τουλάχιστον μισό δις παραπάνω για 6 μήνες (μέσα Οκτωβρίου φέτος έως Απρίλιο του 2022)» υπολογίζει το έμπειρο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ.
«Προσθέτοντας σε όλα αυτά, ανατιμήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και υγραέριο κίνησης, προσεγγίζουμε τα 850-900 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον χρεώσεις το μήνα, δηλαδή 10 δις και πλέον το χρόνο και χωρίς να συνυπολογίζονται οι δευτερογενείς επιπτώσεις στην αγορά» προσθέτει ο αναλυτής της ΤτΕ.
Αναλυτικά, στο ηλεκτρικό ρεύμα, η κατανάλωση ξεπερνά λίγο τα 4 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ένα μέσο φθινοπωρινό μήνα. Η επιβάρυνση λόγω αυξήσεων τον Οκτώβριο από 1η έως 20 του μήνα, έφτασε τα 300 εκατομμύρια ευρώ! «Το Νοέμβρη η μηναία επιβάρυνση θα ξεπεράσει ίσως το μισό δις» μας λένε για την ενεργειακή πανδημία στο ΥΠΟΙΚ.
Ενεργειακή πανδημία επιβάρυνση στο φυσικό αέριο
Στο φυσικό αέριο, η κατανάλωση στη χώρα φτάνει τα 64 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες το χρόνο. Με αύξηση σε σχέση με πέρυσι περίπου 100%, η επιβάρυνση θα ξεπεράσει τα 3,5 δις το χρόνο με το μισό ποσόν να επιβαρύνει τα νοικοκυριά (1,7-1,8 δις, δεν το λες και λίγο) και το υπόλοιπο να φορτώνεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ενεργειακή πανδημία επιβάρυνση στα κάυσιμα
Επίσης τον Οκτώβριο θα καταναλώσουμε συνολικά πάνω από 200 εκατομμύρια λίτρα αμόλυβδης, άρα με 30 λεπτά αύξηση η επιβάρυνση είναι πάνω από 60 εκατομμύρια το μήνα και 720 εκατομμύρια σε ετήσια βάση.
Αντίστοιχα η κατανάλωση πετρελαίου κίνησης, θα είναι το μήνα Οκτώβριο 225 εκατομμύρια λίτρα με πρόσθετη επιβάρυνση περίπου 70 εκατ. ευρώ.
Τέλος στο πετρέλαιο θέρμανσης, η έξτρα επιβάρυνση για το χειμερινό εξάμηνο θα φτάσει ανάλογα και με την ένταση του καιρού το μισό δις.
Ενεργειακή κρίση – Οι κοιμισμένοι ευρωπαίοι, οι «ψηλοί» Σκανδιναβοί και οι «κοντοί» Αφρικανοί!
Την ίδια στιγμή πάντως η δήθεν Ενωμένη Ευρώπη καθεύδει ύπνο βαθύ και ο καθένας κάνει του κεφαλιού του: «Είμαστε σαν ποδοσφαιρική ομάδα του Βελγίου που ο προπονητής ζητάει να του φέρουν ψηλούς Σκανδιναβούς για την επίθεση και η διοίκηση του αγοράζει κοντούς Αφρικανούς για την άμυνα, με τη δικαιολογία των ειδικών τους προσόντων που δεν μπορώ να αναφέρω λόγω της καλής μου ανατροφής!» μας λέει απελπισμένος (αλλά χωρίς να χάνει το χιούμορ του) έμπειρος έλληνας τεχνοκράτης των Βρυξελλών.
Στο Λουξεμβούργο όπου έγινε το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας για ανάλυση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, συμφωνήθηκε ότι …«όλοι διαφωνούν με όλους» εάν πιστέψουμε αξιωματούχους των Βρυξελλών που επισημαίνουν: «περιμέναμε γενναία μέτρα σχεδόν υποχρεωτικά για όλους και βλέπουμε συμβιβαστικά ευχολόγια στην διακριτική ευχέρεια του καθενός».
Από την πλευρά του κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ μας λέει: «η Ελλάδα δια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θέλει ενιαίο μέτωπο για κοινή πανευρωπαϊκή αγορά προμήθειας φυσικού αερίου, αλλά μιλάμε πλέον σε ώτα μη ακουόντων βορειοευρωπαίων! Φοβόμαστε και ενεργειακό περίκλειστο σοβινισμό στο Βορρά με επίκεντρο τη Γερμανία. Η σχέση των Γερμανών στο θέμα του φυσικού αερίου με τη Μόσχα που έχει προκαλέσει το μεγάλο πρόβλημα, είναι δεδομένη και βραχυκυκλώνει την ΕΕ», ενώ έλληνας έμπειρος τεχνοκράτης των Βρυξελλών συμπληρώνει: «οι …μυαλωμένοι στην Κομισιόν ζητάμε περιορισμό των πωλήσεων αερίου και ρεύματος προς άλλες χώρες αφού το περιβάλλον χειροτερεύει οικονομικά. Δυστυχώς η απογοήτευσή μας για την ασυνεννοησία στην ΕΕ είναι μεγάλη τη στιγμή που οι τιμές τραβούν την ανηφόρα και κινούνται στα 218-219 ευρώ».
Σύμμαχος της Ελλάδας και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, που μιλάει για «ισότιμη προστασία όλων των χωρών της ΕΕ και για ενιαία αποθήκη στρατηγικών αποθεμάτων που είναι διαθέσιμα σε διάφορες χώρες την ώρα που τα ανομοιογενή επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη προκαλούν ανησυχία» και προτείνει: «πρέπει να επικεντρωθούμε σε στρατηγική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αν και ξέρω ότι για πολλές χώρες είναι δύσκολο να εγκαταλείψουμε άμεσα το φυσικό αέριο αλλά είναι σαφές ότι πρέπει να στραφούμε στις ΑΠΕ» αλλά ποιο τον ακούει;
Τεχνοκράτης της ΔΕΗ εξάλλου υπολογίζει ότι «η μέση τιμή χονδρικής στο ρεύμα το Νοέμβριο θα απογειωθεί στα 225-244 ευρώ η μεγαβατώρα, που μαζί με απώλειες υψηλής και χαμηλής τάσης αλλά και τα κόστη εξισορρόπησης θα εκτοξεύσει το συνολικό κόστος ενέργειας στα 280-290 ευρώ συνεπώς μιλάμε για πώληση στο πεδίο των 300 ευρώ, συνεπώς …κλάφτα Χαράλαμπε που λέει και ο λαός!»
Ο Ελληνας τεχνοκράτης των Βρυξελλών προσθέτει: «εμείς μαζί με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βλέπουμε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα δώσουν φτηνή ενέργεια στα νοικοκυριά και θα αυξήσουν τη θωράκιση του ενεργειακού συστήματος της ΕΕ, γι αυτό θα αλλάξουμε τη λειτουργία των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την αγορά στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ (ETS), με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA). Αυτό όμως θα καθυστερήσει, τώρα χρειάζονται ισχυρά παυσίπονα που η ΕΕ δεν λέει να αποφασίσει!»
Ο αναλυτής της ΤτΕ προσθέτει: «μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προσπαθούμε να χρηματοδοτήσουμε γρήγορες επενδύσεις στις ΑΠΕ ύψους 100 δις ευρώ ώστε να αυξήσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αλλά χρειαζόμαστε 2-3 χρόνια γι αυτό. Σήμερα τι γίνεται;».
Ενεργειακή πανδημία – Η απειλή για την ανάκαμψη
«Η πιο ανησυχητική εξέλιξη καθώς η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε φάση ανάκαμψης μετά την πανδημία, είναι οι συνεχείς αυξήσεις στην ενέργεια, ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο, κάτι που λειτουργεί πολλαπλασιαστικά για την άνοδο των τιμών. Η εντυπωσιακή αύξηση της ζήτησης για αγαθά σε όλον τον κόσμο οδηγεί σε αύξηση των τιμών παραγωγού, η οποία μετά από λίγο αντανακλάται στις τελικές τιμές».
Αυτό αναφέρουν αναλυτές από τη Γερμανία, υπενθυμίζοντας ότι «από το 2020 οι τιμές για συμβόλαια φυσικού αερίου στις αγορές παραγώγων έχουν τουλάχιστον διπλασιαστεί».
Η κιλοβατώρα τιμάται πλέον 65 ευρώ, έναντι μόλις 17 ευρώ τον Ιανουάριο του 2021.
Πρόκειται για μία αύξηση-ρεκόρ της τάξης του 320%, ενώ κατά μέσο όρο η ετήσια μεταβολή δεν ξεπερνά τα 15-20 ευρώ. Στις spot αγορές πάλι, όπου διενεργούνται οι βραχυπρόθεσμες συναλλαγές, η τιμή του φυσικού αερίου έχει διπλασιαστεί από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2020.
Ενδεικτικές της πρωτοφανούς αύξησης στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου στην ενεργειακή πανδημία είναι οι δηλώσεις ειδικών, όπως το στέλεχος της εταιρείας συμβούλων Energy Brainpool, κ.Φ. Χάνεκε ο οποίος ανέφερε πως «ποτέ άλλοτε δεν έχουμε δει τόσο αυξημένες τιμές για το φυσικό αέριο».
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν οι διαπιστώσεις του Τόρστεν Στοκ, εξειδικευμένου και έγκυρου αναλυτή σε θέματα ενέργειας στην ιστοσελίδα Verivox ο οποίος προειδοποιεί πως «ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι η θέρμανση με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στη Γερμανία θα ακριβύνει ακόμη περισσότερο, γεγονός που σημαίνει πως η ΕΕ θα υποφέρει» και συνεχίζει επισημαίνοντας πως «στα επόμενα χρόνια η φορολόγηση για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα ορυκτά καύσιμα αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί και οι πάροχοι θα μετακυλίσουν την αύξηση στους πελάτες τους».
Στη συνεχή αύξηση της τιμής συμβάλλει και η αυξημένη ζήτηση στην Ασία, καθώς ανακάμπτει η οικονομία της Κίνας και άλλων χωρών της περιοχής. Όλο και περισσότερα αμερικανικά πλοία που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) κατευθύνονται προς τη Σανγκάη ή το Τόκιο, καθώς οι Ασιάτες πληρώνουν περισσότερα από τους Ευρωπαίους για να εξασφαλίσουν το «freedom gas», όπως το αποκαλούσε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Αλλά και η Ρωσία του Βλάντιμιρ Πούτιν επωφελείται και κερδοσκοπεί και αυτή με τη συνεχή αύξηση στις τιμές και μάλιστα περισσότερο από κάθε άλλη χώρα.
Ο βουλευτής των Γερμανών Πρασίνων Όλιβερ Κρίσερ υποστηρίζει ότι η Μόσχα εξάγει φέτος ποσότητα κατά 20% μικρότερη σε σχέση με το 2019, άρα μάλλον «προκαλεί μία τεχνητή μείωση της προσφοράς» προς τη Γερμανία, για παράδειγμα, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται σε επίπεδα-ρεκόρ οι ρωσικές εξαγωγές προς την Τουρκία και την Κίνα.
«Αποδίδουμε την ευθύνη τουλάχιστον για το μισό κομμάτι της τεράστιας κρίσης στην Gazprom και τον Βλάντιμιρ Πούτιν», ισχυρίζεται ο Κρίσερ.
«Πρόκειται για τακτικό ελιγμό, προκειμένου να εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας για τον αγωγό Nord Stream 2, που τον πληρώνουμε όλοι».
Οι λύσεις σε αυτά τα προβλήματα είναι συνήθως πολιτικές αλλά η ηγετική δυναμική των «ταγών» στην ΕΕ είτε έχει «χλωμιάσει» είτε κοιτάζει μόνο τα δικά της στενά συμφέροντα και όχι τα κοινοτικά….