Η ενεργειακή κρίση «χτυπά» τα νοικοκυριά στην Ευρώπη, με το μήνυμα από τη Ρωσία να έρχεται εν μέσω της πρωτοφανούς αυτής κατάστασης στην ευρωπαϊκή αγορά.

Το τελευταίο διάστημα η τιμή φυσικού αερίου πολλαπλασιάστηκε. Στις αρχές Οκτωβρίου είχε μάλιστα δεκαπλασιαστεί σε σχέση με την μέση τιμή του 2020.

Σε εποχές χαμηλού κόστους οι δυτικοευρωπαϊκοί πάροχοι θα είχαν προμηθευτεί φυσικό αέριο στην spot χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου σε βραχυπρόθεσμα χαμηλές τιμές.

Εδώ και μερικούς μήνες η Μόσχα στέλνει ένα σαφές μήνυμα στις ευρωπαϊκές χώρες: Κλείστε μακροπρόθεσμα συμβόλαια με την Gazprom, όπως κάνατε παλαιότερα, και δεν θα ανησυχείτε πια ούτε για ρεύμα, ούτε για αέριο, αναφέρεται στη Deutsche Welle.

Όλα γίνονται για τον αγωγό North Stream 2;

Ειδικοί της Δύσης, μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί εικάζουν ότι τα παραπάνω σχετίζονται με το να δρομολογηθεί το ταχύτερο η χορήγηση άδειας στον αγωγό North Stream 2, ο οποίος συνδέει Ρωσία και Γερμανία μέσω Βαλτικής Θάλασσας.

ενεργειακή κρίση

Ζητούμενο για το Κρεμλίνο είναι και οι δύο παράλληλοi αγωγοί του North Stream 2 να τεθούν σε λειτουργία, για την οποία απαιτείται ωστόσο χορήγηση εξαίρεσης από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Στη Ρωσική Εβδομάδα Ενέργειας την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με τη DW, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε την σημασία έναρξης της πλήρους λειτουργίας του διπλού αγωγού το συντομότερο.

Η Μόσχα έχει θέσει και ένα δεύτερο στρατηγικό στόχο;

Στο μεταξύ όμως, και ιδίως μετά την εμφάνιση του Ρώσου προέδρου στη Ρωσική Εβδομάδα Ενέργειας, κυριαρχεί η αίσθηση ότι η Μόσχα έχει θέσει και ένα δεύτερο στρατηγικό στόχο.

Σε αυτό συνηγορεί- μεταξύ άλλων- και η προτροπή προς τις ευρωπαϊκές χώρες να γυρίσουν την πλάτη στις χονδρεμπορικές χρηματιστηριακές αγορές φυσικού αερίου spot.

Γιατί τώρα η ενεργειακή κρίση;

Οι ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν διάφορα αίτια, σύμφωνα με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι ειδικοί.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν τα χαμηλά ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου μετά τον κρύο περσινό χειμώνα, τον εφοδιασμό με υγρό αέριο ασιατικών χωρών, οι οποίες πληρώνουν υψηλότερες τιμές από τους Ευρωπαίους, την αύξηση χρήσης αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της πολύμηνης νηνεμίας, καθώς και τις χρονοβόρες επισκευές στους νορβηγικούς αγωγούς.

ενεργειακή κρίση

Σημειώνεται πως ο Ρώσος ειδικός σε ενεργειακά ζητήματα και επικριτής του Κρεμλίνου Μιχαήλ Κρουτίτσιν δήλωσε σχετικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Μόσχας Nowaja Gazeta:

«Αντί να εκμεταλλευθεί την εκτόξευση τιμών και να διασφαλίσει επιπλέον κέρδη στις αγορές spot, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2022 δεν θα διαθέσει επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου σε spot χρηματιστηριακές αγορές».

Έτσι θα εδραιώσει η Ρωσία την κυρίαρχη θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά

Ήδη πάντως η Gazprom έχει να επιδείξει μια σημαντική επιτυχία. Μόλις προ ημερών η Ουγγαρία υπέγραψε 15ετή συμφωνία με τον ενεργειακό κολοσσό.

Αν και άλλες μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες επιστρέψουν σε μακροπρόθεσμες συμφωνίες αγορές φυσικού αερίου, τότε η Ρωσία θα εδραιώσει για αρκετά χρόνια την κυρίαρχη θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας καθιστώντας παράλληλα ακόμα λιγότερο ελκυστικούς πιθανούς ανταγωνιστές της στην αγορά φυσικού αερίου.