Η Ελβετία και η Αυστρία υπέγραψαν δήλωση πρόθεσης να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας Sky Shield.

Το σύστημα ξεκίνησε από τη Γερμανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στις ευρωπαϊκές χώρες να αγοράζουν αμυντικά συστήματα από κοινού και να εκπαιδεύονται μαζί.

Ιστορική στιγμή για την ουδέτερη Ελβετία

Η υπογραφή της δήλωσης θεωρείται ως μια ιστορική στιγμή για την ουδέτερη Ελβετία. Αλλά ορισμένοι Ελβετοί φοβούνται ότι η κίνηση θέτει σε κίνδυνο τη μακροχρόνια ουδετερότητα της χώρας τους.

Η ένταξη σε ένα πανευρωπαϊκό αμυντικό σύστημα θα ήταν αδιανόητο μόλις πριν από λίγα χρόνια, αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει συγκεντρώσει τα μυαλά.

Η ήπειρος είναι ασταθής και για πολλές ευρωπαϊκές χώρες η αναβάθμιση της αεράμυνας έχει καταστεί αναπόφευκτη. Η ελβετική κυβέρνηση λέει ότι η συνεργασία με τους ευρωπαίους γείτονες σε ένα κοινό σύστημα έχει νόημα τόσο στρατηγικό όσο και οικονομικό.

Η Αυστρία είναι επίσης μια ουδέτερη χώρα, και η κυβέρνηση της Βιέννης υποστηρίζει ότι με τη συγκέντρωση στρατιωτικών πόρων είναι σε θέση να διατηρήσει αυτό το καθεστώς.

Αυτό δεν είναι το πρώτο κενό στην παραδοσιακά αυστηρή ουδετερότητα της Ελβετίας.

Ως μέρος της συνεργασίας του ΝΑΤΟ για την ειρήνη, έχει ένα τάγμα διατήρησης της ειρήνης στο Κοσσυφοπέδιο εδώ και δύο δεκαετίες. Και, προς οργή της Μόσχας, προσχώρησε στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Δεκαεννέα χώρες έχουν τώρα εγγραφεί στην πρωτοβουλία Sky Shield, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των σκανδιναβικών και βαλτικών χωρών, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

Διαβάστε περισσότερα