Στο πλήθος επικράτησε ανησυχία, ο ένας κοιτούσε τον άλλον. Αντί για τις ανακοινώσεις που αφορούν τις στάσεις και τα δρομολόγια, οι επιβάτες ενός υπεραστικού τρένου στην Αυστρία άκουσαν από τα ηχεία μία ομιλία του Αδόλφου Χίτλερ. Οι επιβάτες έμειναν άφωνοι, ακούγοντας ξαφνικά “Heil Hitler” και “Sieg Heil”, ενώ, ο οδηγός του τρένου αποκάλυψε ότι υπήρξαν πολλά τέτοια περιστατικά, τις τελευταίες ημέρες.

Ο Νταβίντ Στούγκμιούλερ, βουλευτής του Κόμματος των Πρασίνων, ανέφερε ότι η ομιλία του Χίτλερ παίχθηκε μέσω της ενδοεπικοινωνίας μερικά λεπτά πριν το τρένο, ένα OEBB Railjet 661, καταφθάσει στη Βιέννη. «Το ακούσαμε σε δύο φάσεις», υποστήριξε και προσέθεσε ότι «πρώτα, ήταν τριάντα δευτερόλεπτα μίας ομιλίας του Χίτλερ και μετά το “Sieg Heil”». Ο κ. Στούγκμιούλερ τόνισε ότι το προσωπικό του τρένου δε μπόρεσε να σταματήσει το ηχητικό απόσπασμα. «Ένα μέλος του πληρώματος ήταν πραγματικά αναστατωμένο», αποκάλυψε.

Οι Austrian Railways (OEBB) ανέφεραν πως «σαφώς αποστασιοποιούμαστε από το ηχητικό περιεχόμενο. Προς το παρόν, μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι ανακοινώσεις έγιναν από άτομα απευθείας μέσω ενδοεπικοινωνίας· έχουμε καταγγείλει το συμβάν στην αστυνομία», μέσω γραπτής δήλωσης που εστάλη στο BBC.

Έχουν απαγγελθεί καταγγελίες εις βάρος δύο ατόμων.

Ο κ. Στούγκμιούλερ γνωστοποίησε ότι έλαβε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από έναν επιβάτη, ο οποίος βρισκόταν στο τρένο μαζί με μία ηλικιωμένη κυρία που είχε επιζήσει από στρατόπεδο συγκέντρωσης. «Έκλαιγε», υπογράμμισε. Ακόμη, έγραψε ότι ένας άλλος επιβάτης παρατήρησε πως όταν άλλες χώρες έχουν τεχνικά προβλήματα, αυτό συνήθως αφορά κάποια βλάβη του κλιματισμού. «Στην Αυστρία, το τεχνικό πρόβλημα είναι ο Χίτλερ», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη: