Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την Τετάρτη ότι γνώριζε περαιτέρω σχέδια για μεγάλες επενδύσεις στην παραγωγή τσιπ στη Γερμανία, μια ευπρόσδεκτη τάση καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα όταν πρόκειται για στρατηγικά σημαντικές βιομηχανίες.

«Γνωρίζω άλλα σχέδια από γερμανικές εταιρείες και πολλές άλλες», είπε ο Σολτς στην Κάτω Βουλή της Bundestag αφού απαριθμούσε πρόσφατα έργα που ανακοινώθηκαν από τους κατασκευαστές chip Intel και Infineon.

Ορκίστηκε ότι οι προσπάθειες της Γερμανίας θα βοηθήσουν τις εταιρείες να εξαρτηθούν λιγότερο από προμήθειες ημιαγωγών από άλλες περιοχές, λίγες μέρες αφότου η Κίνα ανακοίνωσε περιορισμούς σε δύο μέταλλα που χρησιμοποιούνται σε τσιπ υπολογιστών υψηλής ταχύτητας.

Η ξαφνική ανακοίνωση του μεγαλύτερου παραγωγού μετάλλων σπάνιων γαιών στον κόσμο έκανε τις εταιρείες να προσπαθούν να εξασφαλίσουν προμήθειες και εξέφρασε ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν περιορισμοί στις εξαγωγές σπάνιων γαιών.

Η Γερμανία συγκαταλέγεται στους κορυφαίους εισαγωγείς των επηρεαζόμενων μετάλλων: γάλλιο και γερμάνιο. Δεσμεύτηκε, μαζί με άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μειώσει την εξάρτηση από την Κίνα λόγω της πιο επιθετικής διπλωματίας του Πεκίνου και των στενότερων δεσμών με τη Μόσχα.

«Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν καταλάβει ότι πρέπει να γίνουμε ανθεκτικοί και ότι υπάρχουν ορισμένες βιομηχανίες που πρέπει απαραίτητα να βρίσκονται εδώ στην Ευρώπη και στη Γερμανία», είπε ο Σολτς.

Απέρριψε τις ανησυχίες ότι η Γερμανία χάνει την ελκυστικότητά της ως επενδυτική τοποθεσία, επισημαίνοντας πρόσφατες επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες. Η Intel ανακοίνωσε σχέδια τον περασμένο μήνα να δαπανήσει περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ (33 δισεκατομμύρια δολάρια) για την ανάπτυξη δύο εργοστασίων κατασκευής τσιπ στην κεντρική πόλη του Μαγδεμβούργου.

Το Βερολίνο συζητά επίσης με την TSMC της Ταϊβάν και τη σουηδική εταιρεία κατασκευής μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων Northvolt για την εγκατάσταση παραγωγής στη Γερμανία. Ήδη έπεισε την Tesla να χτίσει εκεί το πρώτο της ευρωπαϊκό gigafactory.

«Είναι ένα εντυπωσιακό μήνυμα ότι τόσες πολλές γερμανικές και διεθνείς εταιρείες επιλέγουν τη Γερμανία για την επέκταση της παραγωγής τους ημιαγωγών», δήλωσε ο Σολτς στην Bundestag.

Διαβάστε περισσότερα