Κατακόρυφη πτώση παρουσιάζουν τα έσοδα του Twitter εν μέσω μαζικής εξόδου των κορυφαίων διαφημιστικών εταιρειών από την πλατφόρμα μετά την εξαγορά της από τον Elon Musk, εξέλιξη που εντείνει τις ανησυχίες για το μέλλον της εταιρείας σύμφωνα με το αμφιλεγόμενα όραμα του νέου ιδιοκτήτη για το περιεχόμενο και την αναμόρφωση του δημοφιλού μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Ειδικότερα, τα ημερήσια έσοδα του Twitter στις 17 Ιανουαρίου ήταν μειωμένα κατά 40% σε σύγκριση με την ίδια ημέρα το 2021, όπως ανέφεραν οι ιστότοποι που εστιάζουν στον τεχνολογικό κλάδο Platformer και The Information.

Τι άλλαξε η εποχή Musk

Περισσότεροι από 500 διαφημιστές έχουν παγώσει τα διαφημιστικά προγράμματα προς την πλατφόρμα του Twitter μετά την εξαγορά του κοινωνικού δικτύου από τον Musk, σύμφωνα με The Information, που επικαλείται πηγή με γνώση του θέματος.

Η απώλεια τόσων πολλών βασικών διαφημιστικών προγραμμάτων είναι έντονα ανησυχητική για μια εταιρεία όπως το Twitter, όπου το συντριπτικό μέρος των εσόδων της -υπερβαίνει το 90%- προέρχεται από τις διαφημίσεις.

Μεγάλες εταιρείς, όπως η Apple, η Pfizer και η Ford, έχουν πάρει αποστάσεις από την πλατφόρμα και αμφισβητούν την προσέγγιση του Musk για το περιεχόμενο στο Twitter.

Ο Musk, ο οποίος έχει αυτοπροσδιοριστεί ως “απολυταρχικός της ελευθερίας του λόγου”, έχει προχωρήσει στην άρση σημαντικών περιορισμών όσον αφορά το περιεχόμενο των δημοσιεύσεων στο Twitter, ενώ έχει επαναφέρει στην πλατφόρμα πολλά accounts που είχαν μπλοκαριστεί ή/και απενεργοποιηθεί, εντείνοντας τη ρητορική μίσους που εκφράζεται μέσω της πλατφόρμας.

Οι αναφορές για την κατρακύλα των εσόδων έρχονται ενώ το Twitter ετοιμάζεται να καταβάλει τόκους για δάνεια ύψους 13 δισ. δολαρίων που χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς από τον Musk έναντι 44 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τους Financial Times. Το χρέος φέρεται να μην είναι εγγυημένο από τον Musk προσωπικά, αν και δύο άτομα με γνώση του θέματος δήλωσαν στους FT ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για να αναπληρώσει ο Musk περίπου 3 δισ. δολάρια του χρέους με δάνεια που θα έχουν ως εγγύση τη συμμετοχή του στην Tesla, χωρίς όμως να είναι και αυτό βέβαιο.

Η πληρωμή των τόκων αναμένεται “εντός ημερών” όπως έγραψαν οι FT, με αποδέκτες μια ομάδα δανειστών από την οποία ξεχωρίζουν οι Morgan Stanley, Barclays, Bank of America και Mitsubishi. Ενδεχόμενη αθέτηση πληρωμών θα είχε σημαντικές συνέπειες στην εταιρεία και στους επενδυτές της, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής πτώχευσης και αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Η καθαρή αξία του Musk εκτιμάται στα 151,8 δισ. δολάρια , σύμφωνα με το real time tracker του Forbes. Μεγάλο μέρος του πλούτου του Μασκ είναι συνδεδεμένο με την Tesla, την κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων, η μετοχή της οποίας κατέρρευσε μέσα στο 2022. Στο μεταξυ, τον Δεκέμβριο ο Musk έχασε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο από τον Γάλλο μεγιστάνα των ειδών πολυτελείας Bernard Arnault. Η αξία του Arnault εκτιμάται στα 213,3 δισ. δολάρια και το μεγαλύτερος μέρος της οφείλεται στην αυτοκρατορία της μόδας, LVMH, η οποία περιλαμβάνει brands όπως η Louis Vuitton και η Sephora.

Διαβάστε ακόμη: