Ο Έλον Μασκ βρίσκεται σε καλό δρόμο να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο έως το 2027, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Informa Connect Academy.

Από τους δισεκατομμυριούχους, ο Μασκ είναι ο πλησιέστερος σε αυτό το 13ψήφιο νούμερο και ο πλούτος του αυξάνεται, σύμφωνα με το CNBC.

Στις αρχές του 2020, η περιουσία του Μασκ άξιζε περίπου 28,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Μέχρι το τέλος εκείνου του έτους, η περιουσία του ήταν περίπου 167 δισεκατομμύρια δολάρια και τον Σεπτέμβριο φέτος η καθαρή του περιουσία αποτιμήθηκε σε περίπου 265 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη.

Με «αιχμή του δόρατος» την Tesla

Ο μεγαλύτερος μοχλός του πλούτου του Μασκ ήταν η Tesla, η μετοχή της οποίας σημείωσε ράλι κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Η μετοχή της Tesla κυμαινόταν γύρω στα 30 δολάρια  τον Ιανουάριο του 2020. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, η μετοχή είχε αυξηθεί σχεδόν στα 300 δολάρια.

«Αν κοιτάξετε τη λίστα με τους πλουσιότερους Αμερικανούς, είτε μιλάμε για τον Έλον Μασκ είτε για τον Τζεφ Μπέζος, ο λόγος που οι άνθρωποι γίνονται εξαιρετικά πλούσιοι είναι ότι ξεκινούν μια εταιρεία και αναπτύσσουν αυτήν την εταιρεία», δήλωσε ο Τζέιμς Πιθοκούκης, αναλυτής οικονομικής πολιτικής για το American Enterprise Institute. «Και ο λόγος που η εταιρεία συνεχίζει να μεγαλώνει και να μεγαλώνει είναι ότι παράγει κάτι πολύτιμο που θέλουν οι άνθρωποι», πρόσθεσε.

Τα πιο πλούσια άτομα έχουν συνήθως μεγαλύτερα τμήματα των περιουσιακών τους στοιχείων που επενδύονται στο χρηματιστήριο, ενώ τα νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος τείνουν να έχουν περισσότερο από τον πλούτο τους δεσμευμένο σε ακίνητα.

Το πλουσιότερο 1% των Αμερικανών κατέχει σχεδόν το 50% όλων των μετοχών των ΗΠΑ, ενώ το χαμηλότερο 50% των Αμερικανών κατέχει περίπου το 1% όλων των μετοχών, από τα μέσα του 2024, σύμφωνα με στοιχεία της Federal Reserve.

Περίπου το 58% των οικογενειών κατείχε μετοχές το 2022, είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω παθητικών επενδύσεων όπως λογαριασμοί συνταξιοδότησης.

Υπάρχει επίσης συζήτηση για τον ρόλο της φορολογίας στη συμβολή στην ανισότητα του πλούτου. Ενώ ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένου του Πιθοκούκη, υποστηρίζουν ότι τα μεγάλα πακέτα αποζημιώσεων είναι η ανταμοιβή για τη δημιουργία μιας επιτυχημένης εταιρείας, άλλοι, υποστηρίζουν ότι τα κενά στο φορολογικό σύστημα δημιουργούν άνισους όρους ανταγωνισμού.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί κερδίζουν το εισόδημά τους ανταλλάσσοντας το χρόνο και τις δεξιότητές τους με ένα μισθό, το οποίο φορολογείται με βάση το πόσα κερδίζει το άτομο. Στα χαρτιά, το εισόδημα των υπερπλούσιων δεν είναι τόσο ξεκάθαρο.

Διαβάστε ακόμη: