Παρά το γεγονός ότι τα κεντρικά γραφεία των διοικήσεων της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank στο κέντρο της Αθήνας τα χωρίζουν λίγες δεκάδες μέτρα, το κλίμα που επικρατούσε στο εσωτερικού τους κατά την διάρκεια της εβδομάδας ήταν εκ διαμέτρου αντίθετο.

Στην οδό Αιόλου μεγάλη γκρίνια και έντονος εκνευρισμός καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς και το επιτελείο του έβλεπαν την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να «βουτάει» χαμηλότερα της τιμής του placement, παραδομένη, λόγω σωρείας στρατηγικών λαθών, στις ορέξεις των κερδοσκοπικών hedge funds που εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

Αντίθετα στον οδό Σταδίου τα χαμόγελα ικανοποίησης περίσσευαν καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Β. Ψάλτης σχεδίαζε μαζί με έναν από τους πιο ισχυρούς τραπεζίτες της Ευρώπης την δεδομένη χρονική στιγμή, τον Andrea Orcel της UniCredit, τα επόμενα βήματα της στρατηγικής συνεργασίας των δύο ομίλων.

«Ο ένας επέλεξε μέσω placement να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας που ηγείται μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης και ο άλλος μέσω της ίδιας διαδικασίας άνοιξε την πόρτα σε δεκάδες κερδοσκοπικά hedge funds του πλανήτη» σχολίασε στην «Αxianews» πολύπειρος τραπεζίτης που παρατηρεί πλέον αποστασιοποιημένος τις εξελίξεις στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα.

Εθνική Τράπεζα: Ένα δήθεν «success story» - Το Δημόσιο έχασε 7,5 δισ. από την πώληση των μετοχών

Βατερλό το placement για την ΕΤΕ

Η στρατηγική επιλογή της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, την οποία η «Αxianews» ανέδειξε εγκαίρως, να «ρίξει» κατά το placement του 10% τους Έλληνες επενδυτές προς όφελος των hedge funds και η «άλωση» της τράπεζας από τα κερδοσκοπικά και επιθετικά χαρτοφυλάκια, διαψεύστηκε από την πρώτη κιόλας μέρα εισαγωγής των μετοχών του placement στο Χ.Α. Υπενθυμίζεται ότι οι εγχώριοι θεσμικοί μπήκαν με το «ζόρι» στο placement καθώς από τα 690 εκατ. ευρώ, τοποθέτησαν κάτι παραπάνω 103,5 εκατ. ευρώ.

Την ώρα που οι αγορές βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά, αντίστοιχα placements και ομολογιακές εκδόσεις όπως του Μυτιληναίου, της Cener και της Τράπεζας Κύπρου καλύπτονται μαζικά και με ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον, η πορεία της μετοχής της ΕΤΕ προκαλεί μεγάλους τριγμούς στην αγορά και διαψεύδει τις «διαρροές» της διοίκησης Μυλωνά για την ποιότητα των επενδυτών που τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας εγγραφής.

Η αγωνιώδης προσπάθεια να διατηρηθεί η μετοχής της Εθνικής Τράπεζας στα επίπεδα των 7,55 ευρώ κατέρρευσε την περασμένη Τετάρτη όπου με συμπεριφορά χαρτιού της περιφέρειας «βούτηξε» στα 7,43 ευρώ.

Όπως εξηγούν έμπειροι χρηματιστές «από την κίνηση της μετοχής στο ταμπλό προκύπτει ότι μπήκαν hedge funds τα οποία λόγω του επιθετικού τους χαρακτήρα βγήκαν να πουλήσουν με την πρώτη ευκαιρία όσο η επένδυσή τους δεν αποδίδει τουλάχιστον πάνω από τα επίπεδα του placement.

Από την πλευρά τους χιλιάδες μικροί και μεγάλοι ιδιώτες επενδυτές της Εθνικής Τράπεζας αισθάνονται ήδη «παγιδευμένοι» από την επιλογή τους να τοποθετηθούν στο πρόσφατο placement των 7,55 ευρώ ανά μετοχή και αναρωτιούνται πού είναι οι μεγάλοι και μακροπρόθεσμοι επενδυτές που υποτίθεται ότι αγόρασαν και φυσικά θα διακρατούσαν την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 7,55 ευρώ, όταν μόνο την περασμένη Τετάρτη ο όγκος συναλλαγών προσέγγισε τα 7 εκατ. χαρτιά με απώλειες 2%.

Αλλάζει επίπεδο η Alpha Bank

Και ενώ ο Παύλος Μυλωνάς έχει «χάσει τον ύπνο του» από τα hedge funds ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης ετοιμάζεται να «δρέψει τους καρπούς» από την είσοδο της UniCredit στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας τον περασμένο Νοέμβριο.

Σε συνέχεια της επίσκεψης της διοικητικής ομάδας της Alpha Bank στο Μιλάνο τον περασμένο Απρίλιο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της UniCredit Andrea Orcel και η ομάδα του βρέθηκαν μέσα στην εβδομάδα στην Αθήνα για την ανακοίνωση της επέκτασης της συνεργασίας των δύο ομίλων, με τη διάθεση στην Ελλάδα αποκλειστικά από το δίκτυο της Alpha Bank των UniCredit one markets Fund.

Οι Orcel και Ψάλτης συνέφαγαν με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στα κεντρικά της Alpha Bank και συζήτησαν για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και της συνεργασίας των δύο τραπεζών, με τον Ιταλό μεγαλοτραπεζίτη να μην κρύβει τον ενθουσιασμό του για τη συνεργασία με την Alpha Bank και το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερα θετική εντύπωση έκανε επίσης στα στελέχη της Alpha Bank η επιλογή του Orcel να αποκτήσει καλύτερη και αμεσότερη ορατότητα της ελληνικής οικονομίας και αγοράς, όχι μόνο μέσα από τις θεσμικές του επαφές με την διοίκηση της ελληνικής τράπεζας και του οικονομικού επιτελείου αλλά και μέσω της απευθείας επαφής του με τους σημαντικούς Έλληνες επιχειρηματίες.

Έτσι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, συναντήθηκε και με Έλληνες εξαγωγείς και επιχειρηματίες τους οποίους είχε προσκαλέσει, για τον παραπάνω λόγο, ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης.

Καλά πληροφορημένες πηγές της τραπεζικής αγοράς επισημαίνουν στην «Αxianews» ότι η συμφωνία των δύο τραπεζών στο Asset Management είναι μόνο η αρχή, μπροστά στα όσα θα ακολουθήσουν, τονίζοντας ότι το επόμενο πεδίο συνεργασίας θα είναι οι χρηματοδοτήσεις μεγάλων επιχειρήσεων.

Για παράδειγμα, τονίζουν οι ίδιες πηγές, ετοιμαστείτε να δούμε τον ιταλικό κολοσσό σε επικείμενες εκδόσεις ομολόγων από μεγάλες ελληνικές εταιρείες, να παίρνει μεγάλο βάρος του ρίσκου και του κινδύνου των εκδόσεων.

Επίσης, θα δοθεί η δυνατότητα σε πολλές ελληνικές εταιρείες που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσαν υποχρεωτικά διάφορες ξένες τράπεζες στο εξωτερικό για τις ανάγκες τους, να μπορούν πλέον, ως πελάτες της Αlpha Bank, να εξυπηρετηθούν με καλούς όρους και από το δίκτυο της UniCredit σε 21 χώρες, εκ των οποίων οι 18 στην Ευρώπη.

Άλλο πεδίο που θα μπορέσει να προκύψει από την υλοποιούμενη συνεργασία είναι η δυνατότητα που θα έχει η UniCredit, σε μελλοντικές συμφωνίες με θυγατρικές ελληνικών εταιρειών στη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία, να αποκτά άμεση πρόσβαση και επαφή, μέσω της Alpha Bank, και με την μητρική στην Ελλάδα.

Έτσι και λόγω της στενής συνεργασίας των δύο τραπεζών, η UniCredit αποκτά πλέον εικόνα για τις μητρικές ελληνικές επιχειρήσεις, οι θυγατρικές των οποίων δραστηριοποιούνται σε Ρουμανία και Βουλγαρία, προκειμένου να μπορεί να ελέγχει καλύτερα και το πιστωτικό τους ρίσκο.

Διαβάστε ακόμη: