search

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Lamda Development: Πόσο κοστίζουν οι κατοικίες στο Ελληνικό – Η ακτινογραφία των έργων

Η α' φάση της Mega-επένδυσης έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση συνολικού ύψους €2,8 δισ.

220801204343_Hellinikon-photo

Προκαταβολές που φθάνουν τα €200 εκατ. για τις πρώτες 312 κατοικίες εκ των περίπου 1.500 που θα αναπτυχθούν μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια της ανάπλασης στο “Ελληνικό” θα έχει εισπράξει έως το τέλος του χρόνου η Lamda Development, ενώ σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας Οδυσσέα Αθανασίου το ποσό αυτό θα εκτοξευθεί στα €450 εκατ. το 2023.

Οπως είπε η διοίκηση της εταιρείας κατά την διάρκεια παρουσίασης του μεγάλου έργου του Ελληνικού σε δημοσιογράφους βρίσκονται σε εξέλιξη τα κατασκευαστικά έργα της α’ φάσης από την εταιρεία ΑΒΑΞ, αλλά και η διαδικασία κατεδάφισης των παλιών 426 κτιρίων.

Οι άνθρωποι της εταιρείας εξέφρασαν την ικανοποίηση τους από την πορεία και το χρονοδιάγραμμα της εκτέλεσης των εργασιών λέγοντας ότι: «Πάμε πάρα πολύ καλά για τα δεδομένα ενός έργου που είναι το μεγαλύτερο και πολυσύνθετο αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Πλέον τα πρώτα έργα υποδομών όπως οι κατεδαφίσεις παλαιών κτιρίων, η ανέγερση του πρώτου κτιρίου που θα στεγάσει τα τέσσερα σωματεία ΑΜΕΑ αλλά και η υπογειοποίηση τμήματος της Λ. Ποσειδώνος φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού».

Μεγάλη ζήτηση για κατοικίες

Στην μεγάλη ζήτηση για όλα τα οικιστικά έργα στο Ελληνικό όπως τα διαμερίσματα του ουρανοξύστη Riviera Tower, οι βίλες και τα condo minions στην παράκτια ζώνη αναφέρθηκε ο κ. Αθανασίου τονίζοντας ότι «η ζήτηση είναι υψηλή με αποτέλεσμα να μην έχουν ‘χτυπηθεί’ οι πωλήσεις και τα κέρδη της εταιρείας». Ο ίδιος βέβαια, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην γενικότερη αβεβαιότητα που δημιουργούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η ενεργειακή κρίση αλλά και η άνοδος των τιμών των α’ υλών που ανεβάζει τα κόστη στην κατασκευή λέγοντας ότι σε περίπτωση οικονομικής ύφεσης το εργατικό δυναμικό θα είναι πολύ πιο εύκολο να βρεθεί με δεδομένο πως τώρα είναι περιορισμένο, ενώ πολλά από τα οικοδομικά υλικά που σήμερα είναι ακριβά θα γίνουν φθηνότερα. Ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν δυο “γειτονιές” στις οποίες θα ανεγερθούν 50μετρα κτίρια διαμερισμάτων με τις τιμές να κυμαίνονται από €5000 έως €6000 το τετραγωνικό μέτρο, όσο δηλαδή, και στην περιοχή των Ν. Προαστίων ενώ για τον Riviera Tower οι τιμές των διαμερισμάτων εκτοξεύονται στα €9.000 έως €16.000 το τετραγωνικό μέτρο.

Ο κ. Αθανασίου μίλησε για αύξηση κόστους της τάξης του 10% με 15% το οποίο στην περίπτωση των “ακριβών” διαμερισμάτων έχει μετακυλιθεί στους αγοραστές ενώ άφησε “ανοιχτό παράθυρο” να απορροφήσει μέρος του και η εταιρεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, η επένδυση δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο καθώς όλη η α’ φάση του έργου έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση συνολικού ύψους €2,8 δις.

Οι επόμενοι διαγωνισμοί

Η Lamda Development, προχωρά το επόμενο διάστημα σε νέους διαγωνισμούς για την ανάπτυξη του Ελληνικού ώστε να μείνει εντός χρονοδιαγράμματος. Όπως είπε ο CEO της εισηγμένης τον επόμενο μήνα αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το mall στην πλευρά του ακινήτου που βρίσκεται στη Λ. Βουλιαγμένης, ένα έργο προϋπολογισμού €350 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί ο διαγωνισμός του μικρότερου εμπορικού κέντρου που θα βρίσκεται στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά ύψους €130 εκατ. ενώ ετοιμάζεται και ο αντίστοιχος του μητροπολιτικού πάρκου που βασίζεται σε σχέδια του διεθνούς φήμης αρχιτέκτοντα Σασάκι. Εντός του 2022 αναμένεται και ο διαγωνισμός για τον πύργο μικτής χρήσης (γραφεία, ξενοδοχεία και διαμερίσματα) στη Λ. Βουλιαγμένης που θα αναλάβουν να “τρέξουν” οι BROOK LANE (70%) και Lamda Development (30%). Προς το τέλος του χρόνου με αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εργασίες κατασκευής του IRC, που τρέχει η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Hard Rock International.

Διαβάστε ακόμη: