Έχουμε ασχοληθεί αρκετές φορές με το θέμα της εγχώριας αγοράς (ο θεός να την κάνει) κρυπτονομισμάτων, όπου χάνει η μάνα το παιδί, αλλά και νοικοκυριά και μικροεπαγγελματίες χάνουν συνολικά πολύ μεγάλα ποσά, τα οποία κανείς δεν μπορεί να τα προσδιορίσει, καθώς πολλά από αυτά προέρχονται είτε από το…μαξιλάρι είτε από τρέχουσες δραστηριότητες, οι οποίες – σημειώστε το – πληρώνονται/εξοφλούνται μέσω επιταγών και όχι μέσω καταθέσεων, για να μην καταγράφονται.
Υπάρχει ένα τεράστιο δίκτυο “αντιπροσώπων” εταιρειών – φαντασμάτων με πανελλαδική δράση , οι οποίες αλλάζουν διευθύνσεις σαν τα πουκάμισα ή απλώς…εξαφανίζονται, αφού συγκεντρώσουν μεγάλα ποσά από συνήθως αδαείς ή πρωτάρηδες “επενδυτές”.
Οι οποίοι, αδυνατούν να προστρέξουν είτε στην Αστυνομία είτε στα δικαστήρια, γιατί και τα ποσά που έδωσαν πρέπει να δικαιολογήσουν και ακριβή στοιχεία των εμπλεκομένων δεν διαθέτουν πάντα, πέραν του φόβου πολλές φορές και αντιποίνων (!!!) από τα κυκλώματα που στηρίζουν τέτοια εγχειρήματα απάτης.
Ακόμα και η Τράπεζα Ελλάδας, δεν μπορεί να ελέγξει την όλη χαώδη κατάσταση, επιεικώς ανεπίτρεπτη για χώρα μέλος της Ε.Ε. και με ελεγχόμενο τραπεζικό σύστημα από την ΕΚΤ. “Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, παρά μόνο προειδοποιήσεις” ήταν η απάντηση κορυφαίου παράγοντα της ΤτΕ, όταν του έθεσα το ζήτημα των απροστάτευτων από κάθε παραπλανητική διαφήμιση πολιτών, με παράλληλη νουθεσία για “άμεση καταγγελία παράνομων περιστατικών”…
Επαναφέρω το ζήτημα, γιατί είδα ότι η Πορτογαλία παίρνει μέτρα για το όλο θέμα της διακίνησης των crypto, καθώς σχεδιάζει να επιβάλλει φόρο στα κέρδη από κρυπτονομίσματα, σηματοδοτώντας έτσι μια καθοριστική αλλαγή της μέχρι τώρα πολιτικής της, αφού ήταν ένα από τα πιο φιλικά προς τα κρυπτονομίσματα κράτη της Ευρώπης.
Και το κάνει επίσημα, μέσω του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2023! Μέχρι τώρα δεν φορολογούσε τα κέρδη από συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, εκτός εάν προέρχονται από επαγγελματικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Τώρα, όμως, θα φορολογούνται τα κέρδη από ψηφιακά στοιχεία ενεργητικού που έχει κάποιος στην κατοχή του για λιγότερο από ένα έτος. Τα κέρδη θα φορολογούνται με 28%. Όσοι τα διατηρούν πάνω από έναν χρόνο, θα συνεχίσουν να απαλλάσσονται από φόρους.
Επιπλέον, θα λογίζονται ως φορολογητέο εισόδημα και τα κέρδη από την έκδοση νέων κρυπτονομισμάτων και τις δραστηριότητες εξόρυξης, ενώ εισάγεται και φόρος 10% στη δωρεάν μεταφορά κρυπτονομισμάτων και ένας συντελεστής 4% στις προμήθειες που χρεώνουν οι brokers για συναλλαγές κρυπτονομισμάτων.
Το δικό μας υπουργείο Οικονομικών, που ψάχνει έσοδα, έχει κάποια ιδέα για να περάσει κάποια παρόμοια μέτρα, ή φοβάται ότι θα θίξει συμφέροντα και… υπολήψεις.
Το λέω με πλήρη γνώση αρκετών “περίεργων” καταστάσεων, στις οποίες εμπλέκονται μεγάλα ονόματα, ακόμα και της ελληνικής επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ.
Αλλά και η Τράπεζα Ελλάδας δεν θα έπρεπε να κάνει κάτι, μία καμπάνια ενημέρωσης έστω, μία λίστα ίσως με τις νόμιμες πλατφόρμες;