Η τραπεζική κρίση σε ΗΠΑ και στην καρδιά της Ευρώπης, την Ελβετία, σαφώς έχει επηρεάσει αρνητικά και την θετική μέχρι τότε πορεία των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά και των ελληνικών.

Το ερώτημα που τίθεται, όσον αφορά τις 4 συστημικές μας τράπεζες, είναι αν μέσα σε αυτό το δυσμενές κλίμα, θα αντέξουν και θα διαχωρίσουν τη θέση τους, καθώς βρίσκονται σήμερα – μετά από πολλά χρόνια ταλαιπωρίας και προβλημάτων που παρ’ ολίγο να τις οδηγήσει σε κατάρρευση – σε θέση ισχύος έναντι άλλων τραπεζών.

Η οποία επιβεβαιώνεται από το ότι έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους, τα κόκκινα δάνεια τους, από το 44%, σήμερα έχουν υποχωρήσει στο 8% και από το ότι διατηρούν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αρκετά πιο πάνω από τον ελάχιστο όρο και φυσικά από το ότι έχουν επανέλθει σε κερδοφορία μετά από μία σειρά ζημιογόνων χρήσεων.

Αλλά και διεθνείς οίκοι αναμένουν καλή πορεία των ελληνικών τραπεζών και το 2023

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναμένει ισχυρότερα κέρδη το 2023 για τις ελληνικές τράπεζες και τονίζει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει ισχυρή ρευστότητα και αυξημένο επίπεδο καταθέσεων (σ.σ.: με σχεδόν μηδενικά επιτόκια) που αποτελούν «θωράκιση» έναντι κρίσεων.

Με κέρδη 3,7 δισ. ευρώ το 2022, καταθέσεις 184,1 δισ. ευρώ, απαλλαγμένες λόγω “Ηρακλή” από “κόκκινα” δάνεια σχεδόν 80 δισ. ευρώ και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 18%, οι ελληνικές τράπεζες καταγράφουν μία δυναμική, που εκθειάζεται και από τους ξένους οίκους.

Πιστοποιώντας την ισχυρή θέση των ελληνικών τραπεζών, ο διοικητικής της Τράπεζας Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη του, αναφερόμενος στις πρόσφατες διεθνείς χρηματοπιστωτικές εξελίξεις, δήλωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί “πυλώνα ηρεμίας και σταθερότητας”.

Ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε για την υγεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, λέγοντας ότι δεν υφίσταται κανένα απολύτως θέμα ανησυχίας για τις εγχώριες τράπεζες και τις καταθέσεις και ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε εξαιρετική θέση έναντι των εξελίξεων σε άλλες χώρες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Διαβάστε περισσότερα