Από τότε που οι αρχές της Ελβετίας τον περασμένο μήνα έλαβαν όλα τα μέτρα για να σπεύσουν να διασώσουν την Credit Suisse, μια καταιγίδα ξέσπασε στη συνήθως ήρεμη χώρα.

Πολλοί Ελβετοί βουλευτές επέκριναν την αναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse από την ανταγωνίστρια UBS έναντι 3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3,3 δισεκατομμύρια δολάρια) που υποστηρίχθηκε με πάνω από 250 δισεκατομμύρια φράγκα σε εγγυήσεις και υποστήριξη. Σήμερα Τρίτη, θα συναντηθούν στη Βέρνη για μια έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσουν την πτώση της Credit Suisse καθώς και την απάντηση της κυβέρνησης στο ανοιχτό βιβλιάριο επιταγών.

Το ασυνήθιστο γεγονός – η τρίτη τέτοια σύνοδος σε περισσότερα από είκοσι χρόνια – παρέχει στο κοινοβούλιο την ευκαιρία να απορρίψει τα τεράστια δάνεια που δόθηκαν ως μέρος του πακέτου διάσωσης.

Η ψηφοφορία, ωστόσο, είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική, καθώς το κράτος έχει ήδη δεσμεύσει τα κεφάλαια και οι νομοθέτες δεν μπορούν να ανατρέψουν αυτήν την απόφαση.

Ενόψει της εξαγγελθείσας συγχώνευσης, μια υποομάδα έξι μελών του κοινοβουλίου ενέκρινε την οικονομική δέσμευση εκ μέρους του νομοθετικού σώματος, εξοργίζοντας τους σχεδόν 250 βουλευτές που έμειναν.

«Είναι ευθύνη της πολιτικής να έχει λόγο ειδικά όταν μια τόσο μεγάλη συνεισφορά γίνεται από την κατάσταση και ο νόμος έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιείται», δήλωσε μέλος του Ελβετικού Εθνικού Συμβουλίου για τους αριστερούς Σοσιαλδημοκράτες. «Έχουμε πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν», είπε στο Reuters.

«Υπάρχει πολύς θυμός και απογοήτευση στον ελβετικό πληθυσμό και μπορούμε να το νιώσουμε αυτό», δήλωσε ο Roland Fischer, άλλος βουλευτής. «Θεωρητικά, θα μπορούσαμε να το απορρίψουμε, αλλά αυτό δεν θα αντέξει νομικά».

Στη συνεδρίαση της Τρίτης, οι νομοθέτες θα έχουν την ευκαιρία να αμφισβητήσουν το εσπευσμένο πακέτο διάσωσης και να συζητήσουν εάν μπορούν να επιβληθούν όροι στην Credit Suisse.

Διαβάστε περισσότερα