Στελέχη της UBS δήλωσαν στους μετόχους ότι η απροσδόκητη εξαγορά της ελβετικής ανταγωνίστριας Credit Suisse στη μεγαλύτερη διάσωση τραπεζών από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση ήταν ορόσημο για τον κλάδο και μια μεγάλη πρόκληση για την τράπεζα.

Περιγράφοντας τη συναλλαγή ως “την πρώτη συγχώνευση δύο παγκοσμίως συστηματικά σημαντικών τραπεζών”, ο πρόεδρος Colm Kelleher προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους επενδυτές λέγοντας ότι αυτό σημαίνει επίσης “μια νέα αρχή και τεράστιες ευκαιρίες μπροστά μας για τη συνδυασμένη τράπεζα και για το ελβετικό χρηματοπιστωτικό κέντρο στο σύνολό του”, όπως μεταδίδει το Reuters.

Για το 2022, η UBS ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 7,6 δισ. δολαρίων και ισχυρές εισροές στη διαχείριση περιουσίας, τη ναυαρχίδα της εταιρείας.

Δύσκολη αποστολή για την UBS

Τώρα, η τράπεζα εξετάζει πώς θα πλοηγηθεί στο έργο-μαμούθ της ενσωμάτωσης της Credit Suisse, από την επιτυχία της οποίας εξαρτάται η Ελβετία, χωρίς να υπονομεύσει τα δυνατά της σημεία.

Έχει ήδη κάνει τα πρώτα βήματα. Την περασμένη εβδομάδα, η UBS ανακοίνωσε ότι επαναπροσέλαβε τον Sergio Ermotti ως διευθύνοντα σύμβουλο για να καθοδηγήσει τη μαζική εξαγορά – μια αιφνιδιαστική κίνηση για να επωφεληθεί από την εμπειρία του Ελβετού τραπεζίτη στην ανοικοδόμηση της τράπεζας μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Απευθυνόμενος στους μετόχους για τελευταία φορά ως διευθύνων σύμβουλος, ο Ralph Hamers αναγνώρισε ότι η συγχώνευση οδήγησε σε νέες προτεραιότητες για την τράπεζα, φέρνοντας μια αλλαγή στο τιμόνι της.

“Η εξαγορά της Credit Suisse θα είναι μια μεγάλη πρόκληση”, δήλωσε ο Hamers, ενώ επανέλαβε τον πρόεδρο της τράπεζας επισημαίνοντας τις νέες ευκαιρίες. “Αναμένεται να δημιουργηθεί μια επιχείρηση με περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε συνολικό επενδυμένο ενεργητικό”, είπε.

Η Τετάρτη σηματοδοτεί την πρώτη επίσημη ημέρα επιστροφής του Ermotti στη θέση του, αλλά δεν αναμένεται να παραστεί στην ετήσια γενική συνέλευση στη Βασιλεία. Η ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας πραγματοποιείται μία ημέρα αφότου τα στελέχη της Credit Suisse ήρθαν αντιμέτωπα με τους ίδιους τους μετόχους τους και ο πρόεδρος Axel Lehmann ζήτησε συγγνώμη που οδήγησε την τράπεζα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Διαβάστε περισσότερα