Οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη ελπίζουν ότι η αύξηση των μισθών το 2024 θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των εισοδημάτων που έχουν υποστεί μείωση λόγω των υψηλότερων τιμών, αλλά η αναμενόμενη ενίσχυση της αγοραστικής τους δύναμης θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Η ΕΚΤ έχει ξεχωρίσει τους μισθούς ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη μάχη της κατά του πληθωρισμού. Αναμένει αύξηση των μισθών σε όλη την ευρωζώνη κατά 4,6% φέτος, πολύ περισσότερο από τον ρυθμό του 3% που θεωρεί ότι συνάδει με τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.

Θα καθυστερήσουν οι μειώσεις επιτοκίων;

Οι υψηλότερες μισθολογικές διευθετήσεις θα αποτελούσαν κίνδυνο για τις μειώσεις των επιτοκίων που οι χρηματοπιστωτικές αγορές στοιχηματίζουν ότι θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο.

“Βλέπουμε μια πορεία προς το 3% (αύξηση μισθών), αλλά θα είναι ένας ανώμαλος δρόμος”, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Reamonn Lydon, οικονομολόγος στην Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας και ένας από τους εμπνευστές του δημοφιλούς Indeed Wage Tracker.

Οι αυξήσεις των μισθών αυξάνουν το κόστος για τις επιχειρήσεις και ενισχύουν το εισόδημα των νοικοκυριών, δύο παράγοντες που μπορεί να ωθήσουν τις τιμές και να απαιτήσουν από την ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα.

Τα συνδικάτα θεωρούν ότι ο συνδυασμός του σταδιακά ψυχρότερου πληθωρισμού, της χαμηλής ανεργίας και των παχιών εταιρικών περιθωρίων κέρδους είναι η καλύτερη και ενδεχομένως η τελευταία τους ευκαιρία σε αυτόν τον οικονομικό κύκλο να αποκαταστήσουν το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.

Και αφού είδαν τους πραγματικούς μισθούς τους να μειώνονται κατά περίπου 5% το 2022-23 – και δεκαετίες κατά τις οποίες η εργασία έχει χάσει τη μόχλευση της – οι μισθωτοί είναι έτοιμοι να αγωνιστούν. Οι αμερικανικοί κολοσσοί Tesla και Amazon είναι μεταξύ των εταιρειών που ήδη παλεύουν με απεργίες στην Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη: