«Έκρηξη» καταγράφουν οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρώζωνη, με την ανησυχία για ύφεση λόγω των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες στη μάχη κατά του πληθωρισμού, να οδηγεί στα ύψη το κόστος δανεισμού.

H απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 4,5%, ενώ το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων ξεπερνά τις 260 μονάδες.

Επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων

Οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες έχουν εκτοξεύσει το κόστος δανεισμού, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις αποφάσεις της Fed αύριο Τετάρτη 21/9, η οποία δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων ακόμη και κατά 100 μονάδες βάσης.  Το βασικό σενάριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, προβλέπει αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, στο εύρος του 3%-3,25%.

Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας εξέπληξε τις αγορές, προχωρώντας σε επιθετική αύξηση επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης, στο 1,75%, ενώ προανήγγειλε και νέες αυξήσεις, καθώς προσπαθεί να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Το κόστος δανεισμού της Γερμανίας ενισχύεται σε υψηλά 10 ετών, με την απόδοση του 10ετούς έχει ανέλθει στο 1,88%, σε υψηλά 10 ετών.

Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 4,14%, εν όψει και των κρίσιμων εθνικών εκλογών την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, με την ακροδεξιά Τζιόρτζια Μελόνι να βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας.

Η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,91%, ενώ στην Ισπανία, η απόδοση διαμορφώνεται στο 3,01%.

Στις ΗΠΑ, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου ενισχύθηκε στο 3,9707%, σημειώνοντας υψηλό 15 ετών, εν όψει της Fed.

«Αργεί το τέλος της αναταραχής στα ομόλογα»

Σύμφωνα πάντως με δημοσκόπηση του Reuters, η τελευταία αναταραχή στις μεγάλες αγορές κρατικών ομολόγων, απέχει πολύ από το να τελειώσει, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι αποδόσεις θα παραμείνουν αυξημένες και το επόμενο έτος.

Με τον πληθωρισμό να είναι πλέον πολλαπλάσιος από τους στόχους των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, οι αποδόσεις των ομολόγων, μαζί με τα επιτόκια, είναι απίθανο να μειωθούν σημαντικά βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

Η δημοσκόπηση του Reuters στις 12-19 Σεπτεμβρίου, στην οποία συμμετείχαν στρατηγικοί αναλυτές και οικονομολόγοι, έδειξε ότι οι αποδόσεις των κυριότερων κρατικών ομολόγων θα διαπραγματεύονται κοντά στα τρέχοντα επίπεδα σε ορίζοντα ενός έως δώδεκα μηνών.

Ωστόσο, με δεδομένο το σκηνικό του επίμονα υψηλού πληθωρισμού, η τάση ήταν σαφώς προς την κατεύθυνση οι αποδόσεις να κινηθούν υψηλότερα. Το συντριπτικό 86% των στρατηγικών αναλυτών, 38 από τους 44, δήλωσαν ότι αυτός ήταν ο κίνδυνος για τις προβλέψεις τους.

Διαβάστε ακόμη: