Μετά την ολοκλήρωση και της τυπικής διαδικασίας ανακήρυξης των κομμάτων που μπορούν να συμμετάσχουν στις εκλογές 2023 τα βλέμματα στρέφονται πλέον στη δυναμική των εκλογέων.

Το εύρος του εκλογικού σώματος και οι υποκατηγορίες των νέων, των ετεροδημοτών αλλά και των αποδήμων θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για τις εκλογές 2023.

Αναλυτικότερα, το εκλογικό οικοδόμημα στηρίζεται σε πέντε βασικούς πυλώνες.

Πρώτον, από την στιγμή που στο κόμμα Κασιδιάρη δεν επετράπη η συμμετοχή, εν αντιθέσει με το κόμμα Κανελλόπουλου, και σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό ακόμη 14 κομμάτων, ο τελικός αριθμός των συνδυασμών που θα κατέβουν στις εκλογές είναι 36 κόμματα.

Δεύτερος πυλώνας είναι η σύσταση του εκλογικού σώματος και ο ακριβής αριθμός των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το σύνολο των εκλογέων είναι 9.810.040. Από αυτούς, οι 5.049.998 είναι γυναίκες και οι 4.760.042 άνδρες. Βέβαια σημαντικό παράγοντα που δεν πρέπει να παραγνωρίσει κανείς παίζει η αποχή, η οποία κατά παράδοση τείνει να φτάνει γύρω στο 25-30%. Επίσης στους εκλογικούς καταλόγους πάντα εμφανίζονται και διπλοεγγεγραμμένοι ή αποθανόντες.

Τρίτο σημαντικό στοιχείο είναι ο αριθμός των ετεροδημοτών. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, στις εκλογές της 21ης Μαΐου περίπου 115.000 ετεροδημότες θα ψηφίσουν για τον τόπο καταγωγής τους, αλλά στην περιοχή όπου διαμένουν. Σημειώνεται πως με βάση τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί, σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών-ενδεχόμενου διόλου απίθανο- ο αριθμός των ετεροδημοτών θα αυξηθεί κατά 31.250. Για τις επερχόμενες εκλογές της 21ης Μαϊου η προθεσμία για υποβολή αίτησης ετεροδημότη έχει παρέλθει.

Εκλογές 2023: Οι απόδημοι και οι νέοι

Τέταρτο κομβικό σημείο για αυτές τις εκλογές είναι οι απόδημοι. Ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών έκαναν λόγο για 20.000, τα τελικά στοιχεία δείχνουν ότι 22.816 αιτήσεις Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό πληρούν τα κριτήρια και έχουν γίνει αποδεκτές. Σημειώνεται πως η ψήφος των αποδήμων φορά μόνο το ψηφοδέλτιο Επικρατείας -δηλαδή ψηφίζουν χωρίς σταυρούς- σε 99 εκλογικά τμήματα που θα συγκροτηθούν σε 35 χώρες. Υπενθυμίζεται πως οι Έλληνες εξωτερικού θα ψηφίσουν μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο 20 Μαΐου. Όσοι απόδημοι θέλουν να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν μέχρι τις 20 Μαΐου. Η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνεται μετά από υποβολή αίτησης στην σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών 

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή είναι οι εκλογείς να πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

• να έχουν διαμείνει συνολικά δύο έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων 35 ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,

• να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Σε περίπτωση αδυναμίας συμπλήρωσης και υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής, μπορούν να απευθυνθούν αυτοπροσώπως στο προξενικό γραφείο της πρεσβείας.

Τέλος ο πέμπτος πυλώνας αφορά τους νέους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Για πρώτη φορά θα ψηφίσουν 438.595 νέοι ηλικίας από 17 έως 21 ετών. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι γεννήθηκαν το 2006. Οι 17άρηδες, που ψηφίζουν για πρώτη φορά, ανέρχονται σε 112.097. Από αυτούς, οι 57.357 είναι αγόρια και 54.740 κορίτσια.

Διαβάστε περισσότερα