Σε Ημερίδα της Βουλής, που διοργανώνεται από τον Βουλευτή Ανατολικής Αττικής και Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Βασίλη Οικονόμου, με αφορμή το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα της «Διαχείρισης των χρόνιων νοσημάτων και την προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19», μίλησε το πρωί της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πρόκειται για μια προγραμματισμένη εμφάνιση του πρωθυπουργού στην Ημερίδα της επιτροπής η οποία διακρίνεται για την εξωστρέφεια της υπό την καθοδήγηση του επιτυχημένου προέδρου της, όπου μίλησαν επίσης για το θέμα ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Βασίλης Οικονόμου.
Στην Ημερίδα κλήθηκαν και συμμετείχαν οκτώ καθηγητές υγείας αλλά και εισηγητές όλων των κομμάτων.
Να σημειώσουμε ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Πρωθυπουργός μιλάει σε εκδήλωση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων δείχνοντας στην πράξη την εκτίμηση του στο πρόσωπο του Β. Οικονόμου.
O Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, ζήτησε από όσους ακόμα το σκέφτονται να πάνε να εμβολιαστούν ώστε να πάψουμε να θρηνούμε απώλειες και παράλληλα αναφέρθηκε στο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού το οποίο πήρε το όνομα της Φώφης Γεννηματά, λέγοντας ότι «θα αφορά σε πρώτη φάση γυναίκες ηλικίας από 50-69 ετών που θα ειδοποιούνται ηλεκτρονικά για το ραντεβού τους σε διάφορες δομές υγείας κι εκεί θα λειτουργούν παράλληλα και σταθμοί παροχής εξειδικευμένων συμβουλών και υποστήριξης».
Πρόσθεσε ότι από τις αρχές του 2022 αυξάνονται σημαντικά και οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις τόσο για ογκολογικές όσο και για καρδιολογικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη και της χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας. «Πρόκειται για τις αιτίες που το γνωρίζετε καλά προκαλούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόωρους θανάτους. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες πολλοί απ’ αυτούς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αφενός με έγκαιρη διάγνωση και αφετέρου -κι εκεί αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία- μ’ έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής».
Παράλληλα, ανέφερε: «Καλούμαστε όμως να καταγράψουμε και να καλύψουμε σταδιακά, τα κενά και τις ανεπάρκειες του παρελθόντος ΚΑΙ αντίστροφα: Να ακούσουμε, η Πολιτεία και οι πολιτικοί, όχι μόνο της άποψη των ειδικών, αλλά πρωτίστως εκείνη των ασθενών, των οικείων τους, των φροντιστών τους και των εκπροσώπων τους. Να σκύψουμε επιτέλους με υπευθυνότητα στα προβλήματά τους, στις αγωνίες τους και να δεσμευτούμε με αποφασιστικότητα στην εξάλειψη των εμποδίων και των στρεβλώσεων που τους ταλαιπωρούν στην διαχείριση της χρόνιας νόσου τους. Να τους εντάξουμε στα κέντρα αποφάσεων, να τους εκπαιδεύσουμε και να τους αποδεχτούμε ως ισότιμους συνεργάτες στον χειρισμό και την καθημερινή φροντίδα της χρόνιας νόσου τους αλλά και να μάθουμε από αυτούς».