Έως και τρεις μήνες ακόμη θα χρειασθούν προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την έγκριση ή μη της διάσωσης της ακτοπλοϊκής ΑΝΕΚ με απορρόφηση από την Attica Group.

Η Επιτροπή αποφάσισε την Πέμπτη την εκκίνηση της «διαδικασίας πλήρους διερεύνησης της γνωστοποιηθείσας συγκέντρωσης», γεγονός που, όπως η ίδια αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, σημαίνει ότι η απόφασή της για το θέμα «θα εκδοθεί εντός ενενήντα ημερών».

Η εξέλιξη δημιουργεί ανησυχίες για το κατά πόσον θα μπορέσει η ΑΝΕΚ να περιμένει τους τρεις αυτούς μήνες συν όσους επιπλέον μήνες χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή εφόσον η απορρόφηση εγκριθεί.

Και αυτό διότι η ΑΝΕΚ το 2022 κατέγραψε σημαντική περαιτέρω επιδείνωση της χρηματοοικονομικής της θέσης, σε σχέση με τα μεγέθη επί των οποίων είχε γίνει η συμφωνία της Attica με τους πιστωτές αλλά και την ΑΝΕΚ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ορκωτούς λογιστές που υπογράφουν την ετήσια οικονομική έκθεση της ακτοπλοϊκής για το 2022, η υλοποίηση της συμφωνίας διάσωσής της από την Attica Group και η εκτέλεση της συμφωνίας με τις τράπεζες και άλλους πιστωτές για εκτενέστατη απομείωση των δανειακών της υποχρεώσεων εμφανίζεται ως μονόδρομος για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς της.

Τα πιθανά σενάρια

Η απόρριψη της συγκέντρωσης, αποτελεί μία απόφαση στην οποία μπορεί να καταλήξει η Επιτροπή Ανταγωνισμού κρίνοντας ότι η νέα οντότητα που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση δημιούργει στρεβλώσεις, οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Ακόμη και στην περίπτωση του ελέγχου με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΕ που δίνουν τη δυνατότητα έγκρισης συγκέντρωσης αν πρόκειται για διάσωση μιας εκ των δύο εταιρειών, μπορεί να μην πείσουν τα επιχειρήματα.

Στο δεύτερο σενάριο οι δύο επιχειρήσεις μπορούν να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις στη συγκέντρωση, καθώς και στην ανάληψη δεσμεύσεων ώστε να μην προκαλούνται σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επί μέρους αγορές, στις οποίες αφορά, και τις οποίες θα πρέπει να κοινοποιήσουν άμεση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπου θα κληθούν σε ακρόαση.

Στην κατεύθυνση είναι πιθανή η ανάληψη δεσμεύσεων όπως η υποχρέωση η νέα εταιρεία να αφήσει χώρο στους ανταγωνιστές είτε να μην αυξήσει τα εισιτήρια ή οποιαδήποτε δέσμευση χρειάζεται να προσφέρει για να άρει τις ανησυχίες της Επιτροπής.

Στο τρίτο σενάριο με την επίκληση του επιχειρήματος της προβληματικής εταιρείας, που συνεπάγεται στην πραγματικότητα, την έγκριση χωρίς όρους, η Attica Group και η ΑΝΕΚ θα πρέπει να πείσουν ότι ο μόνος τρόπος για να διασωθεί η δεύτερη είναι η συγχώνευση.

Διαβάστε περισσότερα