Τη βόμβα του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ενεργοποιεί η Κομισιόν, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τραντάζοντας τις παγκόσμιες αγορές.

Μπορεί οι εκπρόσωποι των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην συμφώνησαν χθες στην πρόταση της Κομισιόν, αλλά αναμένεται να πλησιάσουν πιο κοντά σε συμφωνία σήμερα, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται αξιωματούχο με γνώση των συζητήσεων.

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου σημείωσαν χθες άλμα 3% κοντά στα 108 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου μετά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ανεπηρέαστη δεν έμεινε και η τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά αναφοράς της Ολλανδίας, η οποία αυξήθηκε κατά 5% στα 106 ευρώ η θερμική μεγαβατώρα.

Σενάρια για εκτόξευση των διεθνών τιμών του πετρελαίου

Ο τραπεζικός κολοσσός JP Morgan, προειδοποίησε τον προηγούμενο μήνα πως ένα πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα έπληγε τους Ευρωπαίους καταναλωτές βραχυπρόθεσμα, καθώς το Brent ανά βαρέλι θα μπορούσε να αγγίξει τα 185 δολ.

Και αυτό – σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα – επειδή δεν θα έφταναν στην Ευρώπη περισσότερα από 4 εκατ. βαρέλια ρωσικού πετρελαίου και παραγώγων του την ημέρα.

Ο 2ος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου

Η Ρωσία είναι ο 3ος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία και ο 2ος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού, πίσω μόνο από τη Σαουδική Αραβία.

Τον Δεκέμβριο του 2021 η Ρωσία παρήγαγε 7,8 εκατ. βαρέλια ορυκτών καυσίμων την ημέρα, με το 60% εξ αυτών να είναι αργό πετρέλαιο.

Τον Ιανουάριο του 2022, η συνολική παραγωγή ορυκτών καυσίμων της Ρωσίας ξεπέρασε τα 11,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με τα 10 από αυτά να είναι αργό πετρέλαιο.

Οι ΗΠΑ την ίδια περίοδο παρήγαγαν 17,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα και οι Σαουδάραβες 12 εκατ.

Η εξάρτηση Ελλάδας και Ευρώπης

Η Ευρώπη εισάγει από τη Ρωσία το 27% των αναγκών της σε πετρέλαιο και μετά την εφαρμογή του εμπάργκο θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις.

Σχεδόν το 50% των εξαγωγών της Ρωσίας σε πετρέλαιο κατευθύνονται προς την Ευρώπη.

Η Ελλάδα εισάγει από το 24 έως και το 29% των αναγκών της σε πετρέλαιο από τη Ρωσία.

Ενδεικτικά τον Νοέμβριο, η χώρα μας εισήγαγε 683.000 βαρέλια την ημέρα εκ των οποίων τα 200.000 από τη Ρωσία (περίπου το 29%).

Νέο ρεκόρ στην βενζίνη

Την ίδια ώρα φωτιά έχουν πάρει οι τιμές στην αντλία με τη μέση τιμή της αμόλυβδης να σημειώνει νέο εθνικό ιστορικό ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το παρατηρητήριο του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης έφτασε τα 2,113€/lt, καταρρίπτοντας το προηγούμενο των 2,110€/lt που σημειώθηκε στις 14 Μαρτίου.

Στα ύψη βρίσκονται και οι τιμές των υπόλοιπων υγρών καυσίμων ενώ ψηλή είναι και η τιμή του πετρελαίου κίνησης που έχει επιδοτηθεί οριζόντια στην αντλία κατά 0,15€/lt.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα απογειώσει τις τιμές και στην αντλία.