Ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητάς τους, δεν υπήρξε συμφωνία ύστερα από τη σημερινή συνεδρίαση (04/05), ενώ οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχισθούν αύριο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.
Στο έκτο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας από την ευρωπαϊκή επιτροπή, συμπεριλαμβάνεται η σταδιακή επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο τους επόμενους έξι μήνες, το ντίζελ σε βάθος οκτώ μηνών και άλλα πετρελαϊκά προϊόντα.
Με την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου να παραμένει υψηλή, ορισμένες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης σκέφτονται πως δε θα έχουν τη δυνατότητα να βρουν εναλλακτικές έγκαιρα, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον υψηλών τιμών.
Η Κομισιόν έχει αναγγείλει πως «υπάρχει διάθεση για ευελιξία» με σκοπό την επικύρωση μίας συμφωνίας.
Οι προτάσεις προσδίδουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έως τα τέλη του 2023, για την εφαρμογή εμπάργκο στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία.
Ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «ακόμη και με την προτεινόμενη χρονική επέκταση, η χώρα θα μπορούσε να συμφωνήσει στις νέες κυρώσεις μονάχα εάν εξαιρούνταν οι εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω αγωγών».
Η Σλοβακία ζήτησε δημοσίως την πρόβλεψη μίας τριετούς μεταβατικής περιόδου.
Η δημοσίευση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν:
Second, we de-swift Sberbank – by far Russia’s largest bank – and two other major banks.
Third, we are banning three big Russian state-owned broadcasters from our airwaves, that amplify Putin´s lies and propaganda aggressively. pic.twitter.com/P556IGXFIl
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 4, 2022
«Εκτός από τις Ουγγαρία και Σλοβακία, προβληματισμένοι ήταν και οι εκπρόσωποι των Βουλγαρίας και Τσεχίας· ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία είτε στην αυριανή συνάντηση, είτε σε μία των επόμενων ημερών», ανέφερε πηγή του ειδησεογραφικού πρακτορείου.
Άλμα 4% στην τιμή του πετρελαίου
Οι προτάσεις της επιτροπής «άνοιξαν» νέο κύκλο αυξήσεων στην τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.
Οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κατά 3.76 δολάρια ή 3.6% στα 108.73 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό κατέγραψε αύξηση 3.93 δολάρια ή 3.8% στα 106.34 δολάρια.
«Το ρωσικό πετρέλαιο είναι πλέον “κακό”» δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής για την αγορά των εμπορευμάτων της SEB, Μπιάρνε Σίλντροπ και συμπλήρωσε πως «ο ενεργειακός πόλεμος του “καλού πετρελαίου” εναντίον του “κακού”, μόλις άρχισε».