Ράλι καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου μετά την πρόταση της Κομισιόν για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Το αμερικανικό αργό σημειώνει άνοδο 3,2% στα 105,69 δολ. το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο τύπου μπρεντ ενισχύεται 3% στα 108,15 δολ. το βαρέλι.

Ανοδικά διαπραγματεύονται και οι τιμές του φυσικού αερίου, με το ολλανδικό TTF να σημειώνει άνοδο 5% στα 105 ευρώ.

Τι δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν για το εμπάργκο

Την επιβολή πλήρους εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο πρότεινε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, κατά την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Θα καταργήσουμε σταδιακά την προμήθεια ρωσικού αργού πετρελαίου εντός εξαμήνου και των διυλισμένων προϊόντων, μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκαλώντας χειροκροτήματα από τους Ευρωβουλευτές.

«Αυτό θα αφορά σε μια πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, αργού και διυλισμένου. Δεν θα είναι εύκολο. Ορισμένα κράτη-μέλη εξαρτώνται έντονα από το ρωσικό πετρέλαιο. Αλλά πρέπει να εργαστούμε για αυτό», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν για την πρόταση, η οποία απαιτεί έγκριση και από τις 27 χώρες της ΕΕ για να τεθεί σε ισχύ.

Aντιδράσεις από Ουγγαρία και Τσεχία

Ουγγαρία και Τσεχία εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους στο προτεινόμενο σχέδιο της Κομισιόν.

Η προτεινόμενη από την Ευρωπαϊκή Ενωση απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου δεν περιλαμβάνει μηχανισμούς επιμερισμού των βαρών, δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχικής Δημοκρατίας Γιόζεφ Σικέλα.

“Η πρόταση δεν περιλαμβάνει…τον τρόπο με τον οποίο θα επιμερισθεί το βάρος, που σημαίνει με ποιον τρόπο θα μοιρασθεί δίκαια, και μία πρόταση για κοινές προμήθειες και κοινή διανομή”, δήλωσε ο τσέχος υπουργός στο Reuters. “Ακόμη την μελετούμε, αλλά κατά την γνώμη μου υπάρχει πρόβλημα”, είπε.

Στην Ουγγαρία, η οποία εξαιρείται, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, μαζί με την Σλοβακία από την ευρωπαϊκή πρόταση για την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι τα τέλη του 2023, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέδρασε επίσης στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλώνοντας ότι “δεν βλέπει εγγυήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Reuters, διαμαρτυρήθηκε για το ότι “δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πρόταση για την διαχείριση της μεταβατικής περιόδου”.