Με το ένα ρεκόρ μετά το άλλο – προχθές 18 μετοχές πέτυχαν νέα υψηλά έτους –το ελληνικό χρηματιστήριο εξακολουθεί να αποτελεί τον θετικό πρωταγωνιστή των αγορών και να συγκεντρώνει την προσοχή των αναλυτών.

Επαναλαμβάνει έτσι και μάλιστα υπό πολύ καλύτερους όρους το «θαύμα» του 2019, οπότε μετά την επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές οι δείκτες πραγματοποίησαν μια εντυπωσιακή τροχιά.

Κατόπιν αυτών το αίτημα το οποίο ευλόγως προκύπτει είναι, αν το 2023 θα σπάσει η «γκίνια» του 2019, που μετά το εντυπωσιακό ξεκίνημα λόγω της προσδοκίας ανόδου στην εξουσία της Νέας Δημοκρατίας, ο Αύγουστος δεν επεφύλασσε θετική πορεία καταγράφοντας πτώση 3,5%.

Αν και τα κέρδη στο σύνολο του έτους έφθασαν σχεδόν το 50%, είχαν επιτευχθεί κατά προεκλογική περίοδο και αργότερα επικράτησε η στασιμότητα.

Το επόμενο έτος η κατάσταση δεν άλλαξε: Το χρηματιστήριο έκλεισε το 2020 , με συνολική αρνητική επίδοση 11,45%.

Τα «χαρτιά» της αυτοδυναμίας: Ποιες μετοχές ενισχύει στο ταμπλό η κυριαρχία Μητσοτάκη για μια ακόμη τετραετία - Οι Τράπεζες, η Ενέργεια, τα Πετρέλαια οι Υποδομές, και τα «βαριά καλά χαρτιά» (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Aegean) - Σε στάση αναμονής η αγορά, περιμένει τα πρόσωπα του ανασχηματισμού, τις ισορροπίες λόγω 158 εδρών και τις προγραμματικές δηλώσεις!

Ισορροπία τρόμου

Βεβαίως και συγκρίσεις δεν μπορεί να γίνουν , αφού αναφερόμαστε σε δύο διαφορετικές εποχές , υπενθυμίζεται πως στο τέλος του 2019 εμφανίστηκε παγκοσμίως η λαίλαπα της πανδημίας η οποία αναστάτωσε την ανθρωπότητα κατά δύο επόμενα έτη. Όμως οι προσεκτικοί αναλυτές αλιεύουν κάποια ανησυχητικά σημάδια, που αν μη τι άλλο πρέπει να προβληματίσουν.

Παρά τις περί αντιθέτου προσδοκίες τα υψηλά επιτόκια συνεχίζουν να ρίχνουν βαριά τη σκιά τους σε διεθνές επίπεδο. Οι ελπίδες για εξομάλυνση μετατίθενται τώρα για το τέλος του έτους, αν και όπως φαίνεται οι αγορές δεν πτοούνται.

Η Νέα Υόρκη , δεν δείχνει να ανησυχεί κινούμενη εδώ και αρκετές εβδομάδες σε θετικό έδαφος, ενώ οι αγορές της Ασίας, μόλις προχθές πέτυχαν ρεκόρ 52 εβδομάδων.

Σε αυτό στο ασταθές μεν, αλλά κάπως ισορροπούν επίπεδο βρίσκεται η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά , με λαμπρές ως τώρα επιδόσεις και ελπίδες που αλληλοτροφοδοτούνται από τις θετικές εκθέσεις διεθνών οίκων. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και αρκετό καιρό , ίσως και μήνες , δεν έχει υπάρξει ούτε μια ανάλυση που να εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις και προβληματισμό.

Αντίθετα οι προσδοκίες για την εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας , την οποία όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι προβλέπουν πως δεν θα βραδύνει πέραν του τέλους του έτους , σε συνδυασμό με ενισχυτικές ειδήσεις από το χώρο της οικονομίας για άμεσες ξένες επενδύσεις και σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις , λειτουργούν προς την κατεύθυνση κίνησης των δεικτών του χρηματιστηρίου σε υψηλότερα επίπεδα.

Πουθενά στο κάδρο ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης… Εκτός και από το ζήτημα της ακτοπλοΐας (εισιτηρίων – φωτιά) που είναι και η αρμοδιότητα του! Γιατί;

Κάτι τρέχει στην κυβέρνηση

Πλην το παζλ , όσο εύκολο και να μοιάζει εκ πρώτης όψεως, μπορεί να αποδειχθεί περίπλοκο και δισεπίλυτο.

Οι πρώτες ενδείξεις προς τούτο υπάρχουν και αν αυξηθούν στο μέλλον, τα πράγματα θα δυσκολέψουν αρκετά για όλους τους εμπλεκόμενους.

Ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής της 63μελούς ( !) , κυβέρνησης δεν είναι ενθαρρυντικά.

Αρρυθμίες, δυσκολίες συνεννόησης μεταξύ υπουργών, μπρος – πίσω σε αποφάσεις που στοίχισαν στον ελληνικό λαό πολλά εκατομμύρια ( πχ πανεπιστημιακή αστυνομία) , κινήσεις εντυπωσιασμού άνευ αποτελέσματος ( πχ τιμές ακτοπλοΐας), επικαλύψεις αρμοδιοτήτων με υπουργούς απόντες από το κύριο αντικείμενο τους ( Μ. Βαρβιτσιώτης ), είναι στην ημερήσια διάταξη.

Μπορεί όλα αυτά να αντιμετωπιστούν στο μέλλον και το κυβερνητικό σχήμα να μονταριστεί και να αρχίσει να αποδίδει. Αλλά , χρόνος δεν υπάρχει.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αργά η γρήγορα θα βρει το δρόμο της και αν αυτό δεν γίνει τον ΣΥΡΙΖΑ θα έλθει να αντικαταστήσει το ΠΑΣΟΚ του φιλόδοξου Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ η εκ δεξιών αντιπολίτευση θα βρίσκει έδαφος πέραν των «εθνικών θεμάτων» (ελληνοτουρκικά ) και στο χώρο της οικονομίας, αν η κυβέρνηση δεν δικαιώσει τις προσδοκίες με τις οποίες επικράτησε στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ας μην αγνοείται το γεγονός ότι αρχές Οκτωβρίου, οδεύουμε προς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και τα χρονικά περιθώρια μπορεί να στερέψουν για την κυβέρνηση…

Scope: Οι πιθανότητες για αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα

Η Γερμανική βοήθεια

Άλλη ενδιαφέρουσα παράμετρος που ενδέχεται να αναδειχθεί τις επόμενες εβδομάδες και να επισπεύσει τη διαδικασία της επενδυτικής βαθμίδας , εξαρτάται από τη …συμπεριφορά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέναντι στην Scope Ratings.

Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης αναμένει μέσα στις επόμενες μέρες το ΟΚ της Κριστίν Λαγκάρντ ώστε να βρεθεί στο ίδιο «ύψος» με τους άλλους τρείς διεθνείς οίκους οι γνώμες των οποίων μετράνε στη διεθνή οικονομία.

Αν αυτό συμβεί – πολύ δε περισσότερο ανακοινωθεί – ως το τέλος του μήνα, τότε η εκτίμηση της Scope για την ελληνική οικονομία, θα αντιμετωπιστεί από άλλη οπτική γωνία.

Ο Στουρνάρας βλέπει υπερθέρμανση(!) της ελληνικής οικονομίας και όχι ύφεση, όπως προειδοποιεί για την Ευρωζώνη

Προσδοκίες Στουρνάρα για επενδύσεις

Η επενδυτική βαθμίδα αποτελεί το «εργαλείο» που θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να αντισταθεί και να αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις από ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων και τον Σεπτέμβριο, εκτιμά ο Γιάννης Στουρνάρας. αρνητική επίδραση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά από την αύξηση των επιτοκίων θα αμβλυνθεί εν μέρει όταν η Ελλάδα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα, εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Econostream, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υποστήριξε ότι η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας συνιστά μεγάλη πρόκληση για τη χώρα, προβλέποντας ότι τούτο θα συμβεί εντός του έτους. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Αναφερόμενος στις θετικές συνέπειες από την αναβάθμιση της οικονομίας ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι ενώ αντανακλάται ήδη στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, δεν έχει ακόμη προεξοφληθεί όσον αφορά τις ροές Αμέσων Ξένων Επενδύσεων.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «μόνο το 10% των κεφαλαίων – ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια κ.λπ. – μπορούν να επενδύσουν σε μια επικράτεια χωρίς επενδυτική βαθμίδα. Συνακόλουθα δημιουργείται πολύ μεγάλος χώρος για νέες άμεσες ξένες επενδύσεις ή χρηματοοικονομικές επενδύσεις, όταν η χώρα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Πολλά περισσότερα κεφάλαια θα έχουν την διάθεση να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία».

Αυτή είναι η θετική πλευρά της υπόθεσης. Διότι τα νέα από τις Βρυξέλες οδηγούν την κυβέρνηση σε ορθολογικότερες κινήσεις. Στο προχθεσινό συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ο Κωστής Χατζηδάκης, όπως και οι συνάδελφοί του έλαβε το μήνυμα.

«Κόψτε τα μέτρα στήριξης, αλλιώς πάρτε μέτρα λιτότητας για να μαζέψετε τα ελλείμματα» ήταν οι συστάσεις του Eurogroup, προς όλες τις χώρες – μέλη .

Όλα αυτά ανάγκασαν τον κ. Χατζηδάκη να διαβεβαιώσει αρμοδίως πως η κυβέρνηση δεν θα ρισκάρει να γκρεμίσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί, αλλά θέλει να την κεφαλαιοποιήσει , και ταυτόχρονα να προχωρήσει και σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε περισσότερα