Στην πρώτη γραμμή του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες, αντανακλώντας τις θετικές προοπτικές τόσο της ελληνικής οικονομίας με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την χώρα όσο και φυσικά του ίδιου του κλάδου με την αποχώρηση του ΤΧΣ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε σε υψηλά πέραν των 9 ετών και οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών άγγιξαν σε όρους κεφαλαιοποίησης τα 20 δισ. ευρώ, κάνοντας τους χρηματιστές να παραπέμπουν πίσω στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Έμπειροι χρηματιστές σημειώνουν ότι με δεδομένο πως η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών διαμορφώνεται στα 88 δισ. ευρώ, το ποσοστό συμμετοχής των τεσσάρων τραπεζών αντιστοιχεί περίπου στο 22%, επίπεδα που αν δεν είχαν μειωθεί αισθητά οι εισηγμένες εταιρείες και δεν είχαν προκύψει οι τέσσερεις ανακεφαλαιοποιήσεις από το 2009 θα μπορούσαν να συγκριθούν με το… 25% της αξίας τους στο τέλος της δεκαετίας του 1990.

Ο Γενικός Δείκτης έχει κάνει ράλι 42% φέτος, ο τραπεζικός κερδίζει περισσότερο από 70%.

Το Χ.Α. επιβεβαιώνει καθημερινά τη δυναμική του, καθώς την Τρίτη ξεπέρασε με ευκολία το όριο των 1.300 μονάδων για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2014, ενώ την Τετάρτη ξεπέρασε και τις 1.320 μονάδες, φτάνοντας τα επίπεδα που είχε τον Απρίλιο του 2014.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γ.Δ. κερδίζει ήδη περισσότερο από 3,5% τον Ιούλιο, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στην άνοδο, καταγράφοντας κέρδη άνω του 8% τον τρέχοντα μήνα.

Η σύγκριση με τον ευρωπαϊκό Stoxx 600 δείχνει πολύ χαρακτηριστικά την ξεχωριστή πορεία του ελληνικού Γενικού Δείκτη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές: μετά το τέλος του α΄ τριμήνου, τα κέρδη του Γ.Δ. ξεπερνούν το 26%, ενώ ο Stoxx 600 έχει μείνει στάσιμος.

Σέρνει τον χορό η Eurobank

Ένα ακόμη σημείο που αναδεικνύει το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια εισήλθε τραπεζική μετοχή στην τριάδα των εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση.

Πρόκειται για την μετοχή της Eurobank που μέσα στην εβδομάδα έσπασε το φράγμα των 6 δισ. ευρώ, με την Εθνική Τράπεζα να βρίσκεται μια ανάσα πιο πίσω στα 5,8 δισ. ευρώ.

Ακολουθεί σε κεφαλαιοποίηση η Τράπεζα Πειραιώς με 4,2 δισ. ευρώ, έχοντας σχεδόν τριπλασιάσει την χρηματιστηριακή της αξία τον τελευταίο χρόνο, και τέλος η Alpha Bank με 3,7 δισ. ευρώ περίπου.

Πρώτη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει η Coca Cola με 10,4 δισ. ευρώ, ακολουθεί δεύτερος ο ΟΤΕ με 6,5 δισ. ευρώ, και μετά την τρίτη Eurobank βρίσκεται ο ΟΠΑΠ με 6 δισ. ευρώ.

Τον ρυθμό στην αγορά δίνει ξεκάθαρα η Eurobank, καθώς άπαντες αναμένουν την επικείμενη γενική συνέλευση των μετόχων η οποία και θα εγκρίνει την επαναγορά του 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου, που διατηρεί το ΤΧΣ, μεταξύ 1,10 – 1,90 ευρώ, ενώ δύο εκ των κορυφαίων επενδυτικών οίκων, η Morgan Stanley και η JPMorgan, έδωσαν μέσα στην εβδομάδα νέες υψηλότερες τιμές στόχους.

Αποκλειστικό: Τα δύο «F» στην Τράπεζα Πειραιώς - Οι αμερικανικοί κολοσσοί, Fidelity και Fiera Capital, τοποθετούνται αθρόα στην συστημική τράπεζα - Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες και το ΧΑ - «Έτσι γύρισε το χαρτί», κατέγραψε άνοδο 6,31% και έκανε σε 7 ημέρες 55 εκατ. «κομμάτια»!

Η Πειραιώς κορυφαία επιλογή της Morgan Stanley

Μόλις την Τρίτη που μας πέρασε η Morgan Stanley έθεσε νέες τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες.

Οι τοπ επιλογές της με συστάσεις overweight είναι η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς, με την πρώτη να έχει νέα τιμή-στόχο τα 7,71 ευρώ, από 7,05 ευρώ προηγουμένως, και τη δεύτερη τα 4,27 ευρώ από 4,041 ευρώ, η οποία όπως επισημαίνεται παραμένει η κορυφαία επιλογή του οίκου.

Για τις Alpha Bank και Eurobank, που οι συστάσεις ήταν ουδέτερες (equal weight), ο αμερικανικός οίκος προχώρησε σε αναβάθμιση των τιμών τους, στα 2,11 ευρώ από 1,98 ευρώ για την Alpha και για την Eurobank διατήρησε την τιμή στα 2,10 ευρώ, δηλαδή πάνω από την ανώτατη τιμή του buy back.

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών ανέβηκαν κατά περίπου 65% κατά μέσο όρο φέτος, υποστηριζόμενες από αναβαθμίσεις κερδών (+39%), τη διαρθρωτική μακροοικονομική ανάκαμψη και τις φθηνές αποτιμήσεις. «Πιστεύουμε ότι η εστίαση των επενδυτών θα μετατοπιστεί στις μακροπρόθεσμες βιώσιμες αποδόσεις» εκτιμά ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος.

JP Morgan: Εγγύηση για την Ελλάδα η επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας

Στην Αθήνα υψηλόβαθμα στελέχη της JPMorgan

Ενδεικτικό του κλίματος επενδυτικής ευφορίας που επικρατεί ήταν η επίσκεψη στην Αθήνα για σειρά επαφών με τραπεζίτες, επιχειρηματίες και οικονομικούς παράγοντες, υψηλόβαθμων στελεχών της JPMorgan, τα οποία και σε report που εξέδωσαν στη συνέχεια δήλωσαν ενθουσιασμένοι.

Το συμπέρασμα είναι ότι η άποψη για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει άθικτη μεσοπρόθεσμα.

Οι οικονομικοί δείκτες συνεχίζουν να σηματοδοτούν μια σχετικά ζωηρή μακροοικονομική προοπτική για το 2023 και πέραν αυτού, η επέκταση των δεικτών αποδοτικότητας των τραπεζών θα συνεχιστεί με γνώμονα τα ευνοϊκά περιθώρια κέρδους, τη δυναμική των περιθωρίων, την ανθεκτική ζήτηση πιστώσεων, καθώς και τη σταθερή ποιότητα του ενεργητικού.

Το ανοδικό περιθώριο είναι περίπου 20% από τις τρέχουσες τιμές-στόχους και οι συστάσεις overweight, αλλά προτιμάμε την Alpha Βank και την Τράπεζα Πειραιώς.

Οι τιμές-στόχοι για τις μετοχές των τραπεζών είναι 2 ευρώ για την Alpha Bank +0,85%, 3,90 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, 1,90 ευρώ για τη Eurobank και 7,30 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα.

Οι τράπεζες έχουν κινηθεί με σημαντική άνοδο 70% φέτος, έναντι 12% και 14% για τον ευρωπαϊκό δείκτη SX7P και τις τράπεζες της περιοχής CEEMEA.

Οι αποτιμήσεις είναι στις 0,65 φορές σε όρους τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία το 2024 και 6 φορές τα καθαρά κέρδη» υπολογίζει η JPM.

Διαβάστε περισσότερα