Ερευνητές από το Ινστιτούτο Wellcome Sanger και το Imperial College του Λονδίνου χαρτογράφησαν με επιτυχία τα κύτταρα στο σύστημα καρδιακής αγωγιμότητας της καρδιάς (CCS).

Στην πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη τους, πρότειναν επίσης ένα εργαλείο που ονομάζεται Drug2cell που μπορεί να προβλέψει την επίδραση οποιασδήποτε νέας φαρμακευτικής θεραπείας στην ανθρώπινη καρδιά.

Το CCS είναι ένα πολύπλοκο δίκτυο μυών, κόμβων και σημάτων στα τοιχώματα της καρδιάς μας που κάνει την καρδιά μας να χτυπά. Οι ερευνητές όχι μόνο παρουσίασαν το προφίλ του CCS αλλά συνολικά 75 τύπους κυττάρων σε οκτώ περιοχές της καρδιάς.

«Το σύστημα καρδιακής αγωγιμότητας είναι κρίσιμο για τον τακτικό και συντονισμένο χτύπημα της καρδιάς μας, ωστόσο τα κύτταρα που το απαρτίζουν είναι ελάχιστα κατανοητά», δήλωσε ο Δρ Τζέιμς Κράνλεϊ, ενας επικεφαλής ερευνητής και Ph.D. συνεργάτης στο Sanger.

Ισχυρίζονται ότι είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται μια τόσο λεπτομερής χαρτογράφηση των ανθρώπινων καρδιακών κυττάρων. Οι πληροφορίες από τη μελέτη τους μπορούν να βελτιώσουν δραστικά την κατανόησή μας για την καρδιά.

«Αυτή η μελέτη ρίχνει νέο φως στα προφίλ αυτών των κυττάρων (CCS), καθώς και τις πολυκύτταρες κόγχες που κατοικούν. Αυτή η βαθύτερη κατανόηση ανοίγει την πόρτα για καλύτερες, στοχευμένες αντιαρρυθμικές θεραπείες στο μέλλον», πρόσθεσε.

Σημασία του εργαλείου drug2cell

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Βιοπληροφορικής διατηρεί μια «χειροκίνητα ενημερωμένη βάση δεδομένων» (γνωστή ως βάση δεδομένων ChEMBL) που περιέχει πληροφορίες που σχετίζονται με εκατομμύρια βιοενεργά μόρια που δείχνουν συμπεριφορά παρόμοια με το φάρμακο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτές τις πληροφορίες για να δημιουργήσουν το εργαλείο drug2cell που βασίζεται στην εκτενή βάση δεδομένων 19 εκατομμυρίων αλληλεπιδράσεων φαρμάκων-στόχων που βρίσκονται στη βάση δεδομένων ChEMBL της EBI.

Μπορεί να προβλέψει ποια κύτταρα είναι πιθανό να στοχεύσει ένα νέο φάρμακο και ποιες θα μπορούσαν να είναι οι παρενέργειές του.

Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την απώλεια βάρους ή για τη θεραπεία του διαβήτη κάνουν την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα. Ακόμη και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά χάρη στο εργαλείο drugs2cell, οι ερευνητές μπόρεσαν να προβλέψουν την έκφραση των κυττάρων του βηματοδότη έναντι τέτοιων φαρμάκων.

Διαβάστε ακόμη: