Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί σοβαρή πάθηση, που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και περίπου, 200.000 ασθενείς στη χώρα μας.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΕ, καθηγητής Καρδιολογίας και Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Κρήτης, Γιώργος Κοχιαδάκης, με αφορμή τις ημέρες ευαισθητοποίησης για την καρδιακή ανεπάρκεια και τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, επεσήμανε ότι «η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μία εξαιρετικά σοβαρή και σύνθετη πάθηση, που αφορά περίπου το 1.5% του πληθυσμού στη χώρα μας.

Ο αριθμός των ασθενών πιθανότατα θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της βελτίωσης της διάγνωσης αυτής. Με τις πολύπλευρες κοινωνικές δράσεις που αναλαμβάνουμε, επιδιώκουμε να ενημερώσουμε τους καρδιαγγειακούς ασθενείς και ευρύτερα τους πολίτες, για τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις που έχει για την ανθρώπινη υγεία, αυτή η σοβαρή ασθένεια.

Ταυτόχρονα, στοχεύουμε στην πληρέστερη ενημέρωση των ιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και των φροντιστών των ασθενών, κάτι που θα συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση και θεραπεία».

Στην καρδιακή ανεπάρκεια, η καρδιά του ασθενή είναι αδύναμη και δε μπορεί να στείλει αρκετή ποσότητα αίματος σε όλο το σώμα, με αποτέλεσμα το σώμα του ασθενούς να μη λαμβάνει την ποσότητα του οξυγόνου και τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται, προκειμένου να δουλέψει φυσιολογικά.

Επειδή το αίμα και το οξυγόνο δε φθάνουν, για να θρέψουν τους μύες και τα όργανα του σώματος, οι μύες κουράζονται και ο ασθενής εμφανίζει εύκολα κόπωση. Παράλληλα, δεν επιστρέφει αρκετό αίμα στην καρδιά. Το αίμα που δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, μαζεύεται στις φλέβες, αυξάνεται η πίεση μέσα σε αυτές, οπότε δημιουργούνται οιδήματα – πρήξιμο στα πόδια και την κοιλιά.

Υγρό μαζεύεται και στους πνεύμονες και προκαλεί συμφόρηση και δύσπνοια. Σε αυτήν την κατάσταση, το σώμα προσπαθεί να αντεπεξέλθει, αλλά μόνο για λίγο χρονικό διάστημα τα καταφέρνει και τελικά, τα συμπτώματα επιδεινώνονται.

Τα κύρια συμπτώματα

  • Δύσπνοια, αρχικά στην έντονη προσπάθεια και εν συνεχεία, στην καθημερινή δραστηριότητα, την ηρεμία και την κατάκλιση.
  • Απότομη αύξηση σωματικού βάρους.
  • Εύκολη κόπωση, ακόμη και σε συνήθεις δραστηριότητες.
  • Εμφάνιση αρρυθμιών, επεισοδίων ζάλης και πόνου στο στήθος (στηθάγχη).
  • Οίδημα (πρήξιμο) στα πόδια.

Ενημερωτικές δράσεις της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την πρόληψη και θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και η Ομάδα Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας της ΕΚΕ, με αφορμή τις Ημέρες Ευαισθητοποίησης της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για την Καρδιακή Ανεπάρκεια (01 – 07 Μαΐου 2023) θα πραγματοποιήσει κοινωνικές δράσεις σε μεγάλες πόλεις της χώρας, με Περίπτερα Ενημέρωσης πολιτών, εκπαιδευτικό σεμινάριο για ιατρούς και φροντιστές ασθενών, ενημέρωση ασθενών από το προσωπικό των καρδιολογικών κλινικών των Νοσοκομείων, ομιλίες και προληπτικές εξετάσεις σε πολίτες, ενώ, θα διανείμει πολυσέλιδο ενημερωτικό φυλλάδιο στο κοινό.

Οι εκδηλώσεις – δράσεις της ΕΚΕ για την Καρδιακή Ανεπάρκεια:

Αθήνα

Περίπτερο Ενημέρωσης, Βουκουρεστίου & Βαλαωρίτου την Παρασκευή 05 Μαΐου, ώρες 09:30 – 15:00.

Ενημέρωση Ασθενών από τα νοσοκομεία Αθήνας «Ιπποκράτειο» την Παρασκευή 05 Μαΐου και «ΑΤΤΙΚΟ», τη Δευτέρα 08 Μαΐου.

Θεσσαλονίκη

Περίπτερο Ενημέρωσης, Πλατεία Αριστοτέλους: Τρίτη 02 Μαΐου, ώρες 09:30 – 15:00

Ενημέρωση ασθενών από τις καρδιολογικές κλινικές των νοσοκομείων Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου»: Το διήμερο 02 – 03 Μαΐου. «Ιπποκράτειο», 02 – 03 Μαΐου. ΑΧΕΠΑ, την Τρίτη 02 Μαΐου.

Μακεδονία

Ενημέρωση Ασθενών από καρδιολογικές κλινικές των νοσοκομείων Κατερίνης, Καβάλας, Δράμας, Κοζάνης και Κιλκίς.

Ηράκλειο Κρήτης

Περίπτερο Ενημέρωσης, Πλατεία Λιονταριών: Πέμπτη 04 Μαΐου, ώρες 10:00 – 14:30

Ιωάννινα

Περίπτερο Ενημέρωσης Πολιτών, Κτήριο Περιφέρειας, Μιχαήλ Αγγέλου και Μελανίδη: Παρασκευή 05 Μαΐου, ώρες 10:30 – 14:30

Δράμα

Ενημερωτική Ομιλία σε πολίτες: Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, Επιμελητήριο Δράμας, Τετάρτη 03 Μαΐου 2023, 18:00

Κέρκυρα

Ενημέρωση ιατρών – ασθενών: 05 Μαΐου 2023, ώρες 16:30 – 19:00

Διαβάστε ακόμη: