Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η τιμή του Bitcoin αυξήθηκε περαιτέρω καθώς οι αναλυτές αξιολόγησαν την είδηση για άλλη μια χρεοκοπία κρυπτονομισμάτων και την ίδια ώρα εκτιμάται ως πιθανή μια «στροφή» της Federal Reserve για τη μείωση των επιτοκίων.

για πρώτη φορά από τις 19 Αυγούστου 2022 πάνω από τα $23.000

Η τιμή του νούμερο ένα token ξεπέρασε για λίγο τα $23.000 για πρώτη φορά από τις 19 Αυγούστου 2022, σύμφωνα με στοιχεία της CoinGecko. Έκτοτε έχει υποχωρήσει ελαφρά στα 22.859,20 $. Η κίνηση ανεβάζει το bitcoin σχεδόν 39% από τις αρχές Ιανουαρίου.

Το Ether, το δεύτερο μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα, έφτασε τα 1.664,78 $ το Σάββατο — την πρώτη φορά που ξεπέρασε τα 1.600 $ από τις 7 Νοεμβρίου 2022.

Το Bitcoin ξεκίνησε το 2023 με θετικό προοπτική, με τους επενδυτές να ελπίζουν σε αντιστροφή της νομισματικής σύσφιξης που τρόμαξε τους παίκτες της αγοράς πέρυσι.

Η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες άρχισαν να μειώνουν τα επιτόκια το 2022, σοκάροντας τους κατόχους ριψοκίνδυνων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων, όπως μετοχές και ψηφιακά μάρκες.

Οι εισηγμένες τεχνολογικές μετοχές και οι ιδιωτικές νεοφυείς επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια ανακοίνωσαν ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν προστασία σε περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται ασφαλέστερα, όπως μετρητά και ομόλογα.

Με τον πληθωρισμό να δείχνει πλέον σημάδια ψύξης στις ΗΠΑ, ορισμένοι παράγοντες της αγοράς ελπίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων ή ακόμη και να μειώνουν τα επιτόκια.

«Η σύσφιξη της Fed φαίνεται να είναι πιο ελαφριά και ο πληθωρισμός λιγότερο επικίνδυνος», δήλωσε ο Charles Hayter, Διευθύνων Σύμβουλος του ιστότοπου κρυπτογραφικών δεδομένων CryptoCompare, σε σχόλια μέσω email στο CNBC. «Υπάρχει ελπίδα ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη προσοχή στις αυξήσεις των επιτοκίων παγκοσμίως».

Η Fed είναι πιθανό να διατηρήσει υψηλά τα επιτόκια προς το παρόν.

Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι της τράπεζας ζήτησαν πρόσφατα τη μείωση του μεγέθους των τριμηνιαίων αυξήσεων επιτοκίων, επιφυλακτικοί για επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Το κορυφαίο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο, το Bitcoin , «μοιάζει όλο και περισσότερο σαν να έχει αγγίξει το γενικό χαμηλό του», σύμφωνα με τον Vijay Ayyar, αντιπρόεδρο εταιρικής ανάπτυξης και διεθνές στο χρηματιστήριο κρυπτογράφησης Luno.

Όσοι shortάρουν Bitcoin έχουν συμπιεστεί από ξαφνικές ανοδικές κινήσεις των τιμών, σύμφωνα με τον Ayyar. Οι ανοικτές πωλήσεις είναι μια επενδυτική στρατηγική κατά την οποία οι traders δανείζονται ένα περιουσιακό στοιχείο και στη συνέχεια το πωλούν με την ελπίδα ότι θα υποτιμηθεί η αξία του.

Η εξάλειψη αυτών των short θέσεων που πυροδοτήθηκε από την άνοδο της τιμής του Bitcoin πρόσθεσε «καύσιμο στη φωτιά», είπε ο Ayyar, καθώς οι short sellers αναγκάζονται να καλύψουν τα στοιχήματά τους αγοράζοντας πίσω το δανεισμένο bitcoin για να τα κλείσουν.

Διαβάστε ακόμη: