Οι φτωχότερες χώρες του πλανήτη αναμένεται να έχουν αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες την επόμενη τετραετία, λόγω των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία. Ο επιπλέον λογαριασμός θα φθάσει τα 500 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το Ταμείο υποστηρίζει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία, που ενέτεινε το «ράλι» του πληθωρισμού και έφερε «άλμα» των τιμών στα τρόφιμα, την ενέργεια ακόμη και τα λιπάσματα, θα επιβραδύνει σημαντικά την ανάπτυξη των φτωχότερων κρατών του πλανήτη, που είναι ήδη ευάλωτα από τις συνέπειες της πανδημίας, σε νέα έκθεση.

Αυτό, θα διευρύνει την εισοδηματική «ψαλίδα» με τις πλουσιότερες και πιο ανεπτυγμένες χώρες, ενώ, θα εντείνει την πίεση που δέχονται για νέα χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε αυτές τις χώρες έχουν ήδη «φουσκώσει» εφέτος και θα πλησιάσουν σε μη βιώσιμα επίπεδα, με αποτέλεσμα να χρειασθούν τουλάχιστον 500 δισ. δολάρια σε επιπλέον χρηματοδότηση, για το διάστημα έως και το 2026.

Η Κίνα έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια στον μεγαλύτερο πιστωτή των φτωχότερων κρατών, «πυροδοτώντας» ταυτόχρονα έντονη κριτική από τη Δύση και τους διεθνείς οργανισμούς, για την απροθυμία να συναινέσει σε τροποποιήσεις της αποπληρωμής αυτών των χρεών.

Διαβάστε ακόμη: