Τις προσπάθειες για την παροχή επιπρόσθετης βοήθειας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες επισπεύδουν ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ προειδοποίησαν για τον κίνδυνο «σημαντικής διάχυσης» των επιπτώσεων του πολέμου σε άλλες χώρες.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας υπογράμμισαν ότι οι τιμές των εμπορευμάτων αυξάνονται, κάτι που απειλεί να τροφοδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό, ενώ η αναστάτωση στις χρηματαγορές μπορεί να επιδεινωθεί σε περίπτωση που ο πόλεμος συνεχιστεί.

Εξέφρασαν επίσης σοκ και θλίψη για τον πόλεμο, χωρίς πάντως να κατονομάσουν τη Ρωσία, η οποία είναι βασική μέτοχος και στους δύο διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Έκτακτη χρηματοδότηση στην Ουκρανία

Τα δύο θεσμικά όργανα αξιολογούν την κατάσταση και συζητούν τις κατάλληλες πολιτικές απαντήσεις με τους διεθνείς εταίρους τους, όπως αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση.

Το ΔΝΤ ανταποκρίνεται στο αίτημα της Ουκρανίας για έκτακτη χρηματοδότηση μέσω του Μηχανισμού Ταχείας Χρηματοδότησης, το οποίο το Συμβούλιο του ΔΝΤ θα μπορούσε να εξετάσει ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, εν τω μεταξύ, προετοιμάζει ένα στήριξης 3 δισ. δολαρίων τους επόμενους μήνες, ξεκινώντας με μια επιχείρηση στήριξης προϋπολογισμού fast track,  ύψους τουλάχιστον 350 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα υποβληθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο για έγκριση αυτή την εβδομάδα. Θα ακολουθήσει πακέτο 200 εκατ. δολ. για τους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.